Artık Kaybedilecek Vakit Kalmadı

Türkiye’nin içme suyu ve tarım açısından en kritik tatlı su kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü, yıllardır süren ihmalin ve yanlış su yönetiminin kurbanı oluyor.

Türkiye’nin içme suyu ve tarım açısından en kritik tatlı su kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü, yıllardır süren ihmalin ve yanlış su yönetiminin kurbanı oluyor.

Kuraklığın bahanesi arkasına sığınılırken, bilim insanlarının onlarca yıldır yaptığı uyarılar yine cevapsız kaldı. Göldeki su kaybı artık telafi edilemesi zor bir düzeye ulaştı.Isparta’nın gözbebeği Eğirdir Gölü, son 40 yılda ciddi oranda su kaybetti. Görünüşte iklim değişikliği ve kuraklık ana nedenler gibi sunulsa da uzmanlara göre asıl sebep, yanlış su kullanımı, denetimsiz tarımsal faaliyetler ve etkin yönetim eksikliği.

Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 yılında Eğirdir Gölü için 13 maddelik bir eylem planı açıkladı. Ancak birçok madde uygulamaya alınmadı ya da sınırlı düzeyde kaldı. Özellikle su tüketimi yüksek ürünlerin hâlâ destekleniyor olması, kayıt dışı kuyuların kapatılmaması, ve Su Kanunu’nun hâlâ çıkarılmamış olması gölün geleceğini tehdit ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlçeler Haberleri