Bakan'dan Akademisyenlere Müjde

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, çok yakında atacakları adımla üniversite öğretim üyelerinin özlük haklarını ve aldığı ücretlerini iyileştireceklerini söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üniversitelerin cazibesini artırmak için bazı adımlar atacaklarını belirterek, "Yakında atacağımız en önemli adım üniversite öğretim üyelerimizin özlük haklarının ve aldığı ücretlerinin iyileştirilmesi. Ayrıca üniversite öğretim üyelerimize performans bazlı bazı ilave ödemeler yapılabilmesinin önünün açılması gibi konular üzerinde yoğun olarak çalışıyoruz" dedi.

Işık, Kamu - Üniversite - Sanayi İşbirliği Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, bugün 26 toplantıda 141 sorun ve 191 çözüm önerisini tartışacaklarını bildirdi.

Işık, yapılacak çalışmalarda yol haritasının daha iyi ortaya çıkacağını belirterek, "2014'ün sonuna kadar Türkiye'de Kamu-Üniversite-Sanayi Strateji Belgesi yürürlüğe girmiş olacak. Bundan sonra hangi adımları atacağımızı yazılı kuralar çerçevesinde yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.

- 60 milyar dolarlık Ar-Ge hedefi
Bugün Ar-Ge ve inovasyonun kaçınılmaz hale geldiğine değinen Işık, "Geleneksel üretimyöntemlerimizle daha fazla mesafe alamayız. Türkiye'nin bulunduğu teknolojik düzeydedünyada acımasız bir rekabet var, bu noktada üretim yapan firmaların karları gittikçe düşüyor. Yapmamız gereken teknoloji düzeyimizde vites büyütmek" değerlendirmesinde bulundu.

Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payındaki artışına da vurgu yapan Işık, bu oranı 2023 yılında yüzde 3'e çıkarmak istediklerini, bunun da 60milyar dolarlık bütçe anlamına geldiğini söyledi.
Türkiye'deki üniversitelerin önemine işaret eden Bakan Işık, "Arzumuz üniversitelerimizinsadece Türkiye'den öğrenci alan değil, dünyanın her ülkesinden parlak öğrencileri kendine çeken bir cazibe merkezi olması" dedi.

Işık, bu noktada çalışmalarını sürdüreceklerini de belirterek, "Yakında atacağımız en önemli adım üniversite öğretim üyelerimizin özlük haklarının ve aldığı ücretlerinin iyileştirilmesi. Ayrıca üniversite öğretim üyelerimizeperformans bazlı bazı ilave ödemeler yapılabilmesinin önünün açılması. Bu konuların üzerinde yoğun olarak çalışıyoruz" bilgisini verdi.
Almanya'nın Ar-Ge çalışmalarına da değinen Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önceki hafta Almanya'da bir teknoparkı ziyaret ettik. Sadece bir teknoparkın geldiği nokta, bizim bütün teknoparklarımızın toplamına eşit. 'Siz firmalara hangi teşvikleri verdiniz' diye sorduğumuzda ise 'biz teşvik vermeyiz' dediler. Şu an Türkiye'deki teşvik dünyada çok azülkede bulunuyor. Ama onların bizden farkı Ar-Ge ekosistemlerinin çok güçlü olması. Bu işte benim payımı da devlet ödesin mantığıyla her işi çözemeyiz.

Devlet üzerine düşeni yapıyor. Bugün sadece bizim Bakanlığımızın bu yıl çok büyük oranda hibe olmak üzere Ar-Ge ve inovasyona ayırdığı kaynak 1 milyar 576 milyon lira. Ben istiyorum ki bu kaynaklar yetmesinama yerinde kullanılarak yetmesin."

Üniversitedeki her hocanın kendisini sanayicinin yerine, sanayicilerin de kendini üniversitehocası yerine koyması gerektiğini dile getiren Işık, bunun başarılması durumunda işbirliğininhızlı bir şekilde geliştirileceğini vurguladı.

- Teknoparkların mevcut durumu
Bakan Işık, Türkiye'de 2002'de 2 olan teknoloji geliştirme bölgesi (teknokent) sayısının 52'ye yükseldiğini ve bunların 39'unun faaliyette olduğunu bildirdi.

Şu anda 39 teknokentte yer alan firma sayısının 2 bin 508 olduğunu açıklayan Işık, "Teknoparklardaki firmalarda çalışan toplam personel sayısı 26 bin 500. Devam eden Ar-Geprojesi sayısı 6 bin 888, tamamlanan ise 10 bin 774. Teknokentlerden yapılan ihracat 1,5 milyar dolar, yurtiçi satışı 8,9 milyar lira, vergisel istisnalar ise 1,9 milyar lira" dedi.

Teknoparkların performanslarına ilişkin de bilgi veren Işık, şöyle devam etti: "2002-2005 yılları arasında faaliyete geçen teknoparklardan en önemli performansı gösteren ODTÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Bir ODTÜ'lü olarak 60 puanı yeterli görmediğimi belirtmek istiyorum. İkinci olan Bilkent Teknokenti, üçüncü ise İTÜ. 2006-2009 yılları arasında faaliyete geçen teknoparklar arasında ise en önemli performansı Gazi Üniversitesi gösterdi.

İkinci, Mersin, üçüncü ise Trabzon teknokent
2010-2011 yılları arasında faaliyete geçen teknoparklar arasında en iyi performansı ise SakaryaÜniversitesi Teknokenti gösterdi. Sakarya Üniversitesi 19 basamak birden yükseldi. Buüniversiteyi Erzurum ve İstanbul Üniversitesi Teknokenti izledi. 2013 performans endeksi çıktığında total bir artış olacağına inanıyorum."

Bakan Işık, konuşmasının ardından Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2012 yılı EndeksSonuçlarına göre en iyi performansı gösteren ODTÜ Teknokent, Ankara Teknokent, İTÜ Arı Teknokent, Sakarya Üniversitesi Teknokent yetkililerine de plaket takdim etti.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri