Demokrat Bir Acı Olayı Daha Ortaya Çıkardı

Demokrat Gazetesi bir acı olayı daha ortaya çıkardı.

Hayat Boyu Eğitim Gelişim Derneği’nin adli verilere dayanarak yaptığı çalışmada Türkiye’nin en fazla çocuk mağduriyetinin yaşandığı il olarak gösterilen Isparta’da bir yılda bin 450 çiftin boşandığı ortaya çıktı. Psikolog Şule Tola, boşanmaların bu denli yoğun olduğu bir şehirde çıkan sonuca çok şaşırmamak gerektiğini söyledi

GÜVEN DUYGUSU OLUŞMAYAN ÇOCUK SUÇ İŞLİYOR
Sağlık İl Müdürlüğü Ruh Sağlığıve Sosyal Hastalıklar Şubesi'ne bağlı Psikolojik Danışma Merkezi'nde görevli Psikolog ŞuleTola çocukta sorunun güven duygusu oluşmadığı için ortaya çıktığını söyledi. Aile içindeki olumsuz yaşamın çocuklarda güven duygusu kaybına yol açtığını söyleyen Tola “Böyle olunca kötülükler, davranış bozuklukları kaçınılmaz hal alıyor. Kendini de dürüst olmama, yalan söyleme, hırsızlık, cinsel istismar, cinsel bütünlüğü koruyamama yani hayır diyememe gibi faktörlerle gösteriyor. Her şey den önce çocukta özgüven yoksa kendisine saygısı olmuyor” dedi

Hayat Boyu Eğitim Gelişim Derneği'nin (HEGEM), 81 ildeki Cumhuriyet Başsavcılığı verilerine dayanarak yaptığı çalışmada Türkiye’nin en fazla çocuk mağdurunun yaşadığı şehir olarak gösterilen Isparta şok yaşıyor.

Demokrat, Türkiye genelinde 0- 18 yaş çocuklara yönelik adli kayıtlardan elde edilen istatistikî verilerle hazırlanan raporun neden bu sonucu verdiğini araştırdı.

BOŞANAN KENTİN MAĞDUR ÇOCUKLARI
Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi’nde görevli Psikolog Şule Tola, boşanmaların bu denli yoğun olduğu bir şehirde çocuk mağduriyetinin fazla olmasının şaşırtıcı olmadığını açıkladı. Tola “Isparta boşanmaların yoğun yaşandığı bir il. Boşanmaların bu kadar yoğun olduğu bir şehirde aile içi iletişim problemi var demektir. Gördüğüm birçok aile de ciddi anlamda evlilikler kaygan zeminde. Bunlar evlilikleri devam eden çiftler. Geçen yıl Isparta merkezde 3 bin çift evlendi. Bin 450 boşanma oldu. Bunlar 2011 yılı içerisinde dosyası tamamlananlar. Geçen yıl dava açılan henüz bitmemiş yüzlerce dosya var. Bu çok trajik bir durum” diye konuştu.

ÇOCUK OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Ev içerisindeki tartışmalar, stresler ve problemlerin çocukların gelişim dönemini olumsuz etkilediğini kaydeden Şule Tola şöyle konuştu.

“Özellikle 0-6 yaş temel güven duygusunun oluştuğu çocukların ayaklarının üzerinde durabildiği alışkanlık edindikleri yaşlar. Bu yaşlarda kazanılan değerler bir binanın temel taşları gibi çok önemli. Temel taşlar sağlam dizilmezse binanın ilerleyen yıllarındaki fırtınalara depremlere dayanma gücü az oluyor. Çocuk eğitim hayatı boyunca nasıl matematiği öğrenebilir, okul başarısını akademik kariyerini yükseltebilir ancak hoşgörü, sadakat, ahlaki değerler gibi birçok temel duygu sonradan ne yazık ki kazanılamıyor. Çocuklarda temel güven duygusu oluşmadığı zaman bütün kötülüklerin, bütün davranış bozukluklarının oluşması muhtemel hale geliyor. Nedir bu davranış bozuklukları dürüst olmama, yalan söyleme, hırsızlık, cinsel istismar, cinsel bütünlüğü koruyamama yani hayır diyememe. Çocukta özgüven yoksa kendisine saygısı olmuyor başta”

ÇOCUK İSTİSMARA NEDEN UĞRUYOR?
Psikolog Tola, kendine saygısı olmayan çocukların buna paralel olarak cinsel bütünlüğü de koruyamadığını ifade edip “Trafik kurallarını uymamak ne derece tehlikeliyse cinsel eğitim vermeden çocuğu toplumun içerisine bırakmakta aynı derece de riskli. Parçalanmış ailelerin çocuklarında çocuk mağduriyeti daha fazla. Bu nedenle çocuklar sevgisiz kaldıkları için ihmal edilebiliyor. Ve çocuk istismara bu nedenle maruz kalıyor. Dışarıda da bu anlamda zevk tuzakları var. Çocuğu yetiştiren anne babadır. İyi çocuklar yetiştirmek istiyorsan birbirinizi çok sevin. Bundan öte yol yok. Evde sıcak akım mevcut değilse travmaya açık çocuklar olarak topluma kazandırılıyor. Hap kullanımı, uyuşturucu yaygınlaşmış durumda. En çok cinsel istismar fazla.Aile cinsel anlamda çocuklarını çok iyi eğitmeleri gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Hayat Boyu Eğitim Gelişim Derneği’nin verilerinde çocuk mağduriyetinin en yüksek olduğu iller arasında ilk sırayı alan Isparta’yı Edirne ve Çankırı izledi. Bu alanda ilk 10'a giren diğer iller ise Balıkesir, Karabük, Uşak, Kırıkkale, Bartın, Sivas ve Bolu oldu.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Isparta Haberleri