“EYT Yasası Geçti Ama EYT’li Kardeşimin Kahrı Bitmedi”

İYİ Partili Cesur, “Birçok EYT’li ve emekli olmayı bekleyen vatandaşımızın çözülmesi gereken talepleri yasa taslağının kapsamı dışında bırakılmıştır.” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat deprem felaketi ardından çalışmalarına üç hafta ara veren TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta milyonları ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi iktidar ve muhalefetin oylarıyla kabul edildi.

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

Ancak yasal düzenleme hayata geçirilmesine rağmen yıllardır sorunlarına çözüm bekleyen EYT’lilerin çoğunun mağduriyeti devam ediyor.

AYLİN CESUR UYARMIŞTI

Teklifin yasalaşmasından önce bu konuya dikkat çekmek üzere İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, EYT'li vatandaşların taleplerinin ve mağduriyetinin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi. İYİ Partili Cesur, “Birçok EYT’li ve emekli olmayı bekleyen vatandaşımızın çözülmesi gereken talepleri yasa taslağının kapsamı dışında bırakılmıştır.” dedi.

İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur’un Meclis’ten geçen EYT düzenlemesinin eksikliklerine dikkat çektiği önergesinde şu konulara dikkat çekti:

Yeni Eyt Düzenlemesi İle 3600 Prim Günü Kapsam Dışı Bırakılarak Kısmi Emeklilik İçin Kadınlarda 58, Erkeklerde 60 Yaş Şartı Devam Etmektedir.

1999'daki düzenleme öncesinde 3600 prim günü ve 15 yıl sigortalılık süresi ile kadınlar 50 yaş ve üstü, erkekler 55 yaş ve üstünde kısmi emekli olabiliyordu. Vatandaşlarımızın kısmi emeklilik hakkının yeni düzenlemeye dahil edilmesi konusunda talepleri vardır.

Aylık Bağlama Oranları (Abo): Emekli Aylıkları Bir Kez Saptandıktan Sonra Enflasyondan Korunmalı Ve Refah Artışından Pay Almalıdır

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri