TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı için öğrencilerin Bilişim Teknolojileri ve Fen Bilimleri derslerinde hazırladıkları projeler dikkat çekti. Dönem başından bu yana öğretmenlerinin de yardımlarıyla çeşitli projeleri hayata geçiren öğrenciler, projelerine gösterilen ilgiden dolayı mutlu olduklarını belirttiler.
Bilişim Teknolojileri Dersi Öğretmeni Canan Toksöz, öğrencilerle beraber hazırladıkları projeleri tanıttı. İlk olarak DİYADUR isimli geri dönüşüm projesini tanıtan Toksöz, “Dünyada 1 ton kâğıt üretimi için 17 ila 24 ağaç kesilmektedir. Bu durum, doğal kaynaklarımızın hızla tükenmesine yol açmaktadır. Projemiz, okullarda öğrencilerde kâğıt geri dönüşüm bilinci oluşturmak amacıyla geliştirilmiştir. "Paperob" adını verdiğimiz robot, her gün ilk teneffüste okul koridorlarında dolaşarak görevli öğrenciler eşliğinde atık kâğıtları toplamaktadır. Bu sayede öğrenciler hem aktif bir şekilde geri dönüşüme katılmakta hem de doğayı koruma bilinci kazanmaktadır. Zamanla öğrenciler, Paperob'un "karnını doyurmak" için evlerinden de kâğıt getirmeye başlamışlardır. Proje sayesinde okul genelinde çevre farkındalığı artmış, öğrencilerde davranış değişikliği gözlemlenmiştir.” Dedi.
Kavşaklardaki kör noktalarda meydana gelen trafik kazalarını önlemek için projelerini tanıtan Toksöz, “Bu projede, kavşaklardaki kör noktalarda meydana gelen trafik kazalarını önlemek amacıyla dijital ve güneş enerjisi ile çalışan bir uyarı sistemi geliştirilmiştir. Sistem, çevredeki araçları algılamak için sensörler ve kameralar kullanmakta ve bu verileri isleyerek sürücüleri sesli veya görsel yollarla uyarmaktadır. Enerjisini güneş panellerinden alan sistem, sürdürülebilir ve çevre dostu bir çözüm sunmaktadır. Proje, hem trafik güvenliğini artırmayı hem de yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.” Dedi.
Küçük yaş grubundaki çocukların İngilizceyi daha eğlenceli ve kalıcı şekilde öğrenebilmek için geliştirdikleri son projeden bahseden Toksöz, “Bu proje, 0-10 yaş arası çocukların İngilizce renkleri eğlenerek ve etkili şekilde öğrenmelerini hedeflemektedir. Lego Education Spike Prime robotu kullanılarak geliştirilen sistem sayesinde, robot renkleri tanıyarak onların İngilizce isimlerini telaffuz eder. Her renk, doğada veya günlük yasamda bir nesneyle ilişkilendirilerek çocukların görsel hafızası da desteklenir. Etkileşimli öğrenme yaklaşımı sayesinde çocuklar hem eğlenir hem de dil becerilerini geliştirir.” Şeklinde konuştu.
Fen Bilimleri dersinde ise öğrenciler, günlük hayatta kolaylıkla ulaşabilecekleri malzemeleri kullanarak mitoz bölünme ile ilgili projelerini sergilediler. Öğrencileri ile hazırladıkları projeden bahseden Fen Bilimleri öğretmeni Bahadır Taş, “ Biz mitoz bölünme ile ilgili bir proje hazırladık. Öğrencilerimiz için biraz daha soyut bir konu olduğundan dolayı, anlaşılmakta zorlanıyor. Öğrencilerimiz de yaptıkları bu projede, özellikle günlük ve kolay ulaşabilecekleri malzemeleri kullanarak konuyu da anlaşılabilir hale getirdiler. Bu şekilde de arkadaşlarının konuyu daha rahat anlayabilmelerini sağladılar." dedi.