Hayvan Hırsızlarına Karşı Mucize Buluş

Hayvan Hırsızlarına Karşı Mucize Buluş

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Kağan Ayanoğlu, hırsızlığa karşı hayvanların uydu ve radyo frekansıyla takip edildiği iki ayrı sistem geliştirdi.

Ayanoğlu, bir arkadaşının çiftliğinden hayvanlarının çalınması üzerine, ülke genelindeki üreticilerin yaşadığı bu soruna karşı nasıl tedbir alınacağı konusunda araştırma yaptığını söyledi. Farklı kullanım alanları bulunan GPRS ve radyo frekans yöntemlerini bu alana uygulamak üzerine çalışma başlattığını anlatan Ayanoğlu, çiftlikteki ve meradaki hayvanlar için iki ayrı takip sistemi geliştirdiğini belirtti.

Ayanoğlu, çiftlik için geliştirdikleri sistemde radyo frekansıyla manyetik bir koruma şemsiyesi oluşturduklarını, bu alan dışına çıkan bir hayvan olması durumunda merkezi kontrol ünitesine anında bildirildiğini kaydetti.
Ayanoğlu, şunları söyledi:

"Hayvanın üzerine mikroçip bulunan bir kayış takılıyor. Hayvanın küpesi veya adı, cep telefonu uygulamasına kaydediliyor. Kayıt işleminden sonra çiftlikteki hayvanların yaşama alanı, manyetik bir şemsiye altına alınıyor. Hayvan, bu alanın dışına çıktığı zaman kullanıcının belirlediği telefon numaralarına mesaj gönderiliyor. Örneğin 'Nazlıgül isimli hayvanınız çiftlik dışına çıkarıldı' diye bir mesaj gidiyor. Hırsız bu kayışı kesse de uyarı mesajı geliyor"

YAYILAN HAYVANLAR İÇİN GPRS'Lİ YÖNTEM
Ayanoğlu, merada yayılan hayvanların da koruma altına alınması için sistem geliştirdiklerini belirtti.

GPRS takibini kullandıkları sistem sayesinde çok geniş alanlarda dahi hayvan hırsızlığının önüne geçilebileceğine işaret eden Ayanoğlu, besicinin belirlediği alan dışına hayvanların çıkması durumunda telefonuna bilgilendirme mesajı geldiğini, sistemin kullanıcı dışındaki bir kişi tarafından devre dışı bırakılamadığını söyledi.

Besicilerin sadece güvenlik değil, uydu sayesinde çobanlara destek olabildiğini, hayvanların daha doğru bölgelere yönlendirebileceğini bildiren Ayanoğlu, sistemin ilk denemelerinin Isparta'daki çiftliklerde yapıldığını, başarılı sonuçlar alındığını açıkladı.

Radyo frekansıyla çalışan sistemin patentini aldığını, GPRS teknolojisinin ise patente konu olamadığını anlatan Ayanoğlu, "Türkiye'de piyasaya çıkan sisteme özellikle büyük besiciler büyük ilgi gösterdi. Radyo frekansıyla kurulan sistemde 12 hayvanlık bir çiftlikte 3 bin 200 liralık bir maliyet çıkıyor.

GPRS sisteminde ise hayvan başına bin liralık bir maliyet var. Özellikle değerli hayvanlara sahip besiciler için cazip bir uygulama olarak tanımlanıyor" diye konuştu.

Yorum Yap
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Isparta Haberleri