ITSO'da Yeni Dönemin Şifreleri

ITSO'da Yeni Dönemin Şifreleri

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen’ın Belediye Başkanı olmasının ardından göreve seçilen Odanın yeni Başkanı Mustafa Tutar, kendi döneminin ilk icraatını açıkladı. Tutar; “Üretimi artırarak, hem ihracatımızı hem de istihdamı artırmış olacağız. İhracatta yeni pazarlar bulacağız” dedi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaşanan başkanlık değişikliğinin ardından yeni başkan ve yönetimi yeni projeler için kolları sıvadı. Bilindiği gibi; yönetim organlarının seçimlerini geçen yıl yapan ve o seçimlerde odanın mevcut Başkanı Şükrü Başdeğirmen ITSO’da tekrar göreve gelmiş, ancak bu yıl yapılan Yerel Seçimler nedeniyle görevinden istifa ederek Ak Parti’den Belediye Başkanı adayı olduktan sonra 31 Martta yapılan seçimlerde de Isparta Belediye Başkanı seçilmişti. Bu nedenle, Odanın Başkanı Şükrü Başdeğirmen’den boşalan Başkanlık görevine de Başdeğirmen’in istifasının ardından bu görevi yaklaşık 4 aydır vekaleten yürütmekte olan Mustafa Tutar, geçtiğimiz günlerde yapılan yönetim kurulu toplantısında oy birliği ile bu göreve seçilmişti.

TUTAR; “İHRACAT DEMEK ÜRETİM
DEMEK İSTİHDAM DEMEKTİR”
Türkiye için Isparta için yapmaları gereken en önemli icraatın ihracatı artırmaktır olduğunu ve bunun için de canla, başla çalışacaklarını belirten ITSO’nun yeni başkanı Mustafa Tutar, odanın yeni dönemindeki çalışma stratejisini açıkladı. Başkan Tutar, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Türkiye’nin en fazla elma üreten ili olarak başta elma ihracatı olmak üzere meyvecilikteki ihracatımızı daha da artıracağız. Ekonomi Bakanlığı destekli URGE Projesi ile mobilya sektörünün ihracatını artıracağız. Mermercilikte önemli bir seviyeye gelen ihracat potansiyelini daha da yukarılara çekeceğiz. Çünkü, ihracat demek, üretim demektir, üretim de istihdam yani daha fazla kişinin iş bulması çalışma imkanına kavuşması demektir.

“İHRACAT HEDEFİMİZDE
HİÇBİR SAPMA OLMAYACAK”
Bilindiği gibi, Şükrü Başdeğirmen Başkanımız döneminde ITSO olarak 2023 ihracat hedefimizi 500 milyon dolar olarak açıklamıştık. Bu hedefimizde hiçbir sapma yoktur ve aynı istikamette bu hedefe ulaşmak için yoğun bir tempo ile çalışmaya devam edeceğiz. Zaten, Isparta olarak ihracatını istikrarlı bir şekilde artıran bir şehiriz. Çünkü, bizim ülkemiz için şehrimiz için yapmamız gereken en önemli şey ihracatı artırmaktır. İhracatı artırmak ülkenin tamamının ileriye gitmesini sağlayan bir unsurdur. Isparta olarak geçen yıl yani 2018 yılındaki toplam ihracatımız 280,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu artış Ocak, Şubat ve Mart aylarında buna paralel olarak devam etti. Örneğin, son geçtiğimiz ay olan Mart ayında ihracatımız 24 milyon 037 bin 530 dolar olarak gerçekleşti. Tüm bu veriler ne demek? Yani ihracatın artması ilimiz ve ülkemiz için ne anlama geliyor? İhracat arttığı zaman istihdam da artıyor. Üretim artıyor, makineleşme artıyor. Böylece hem ülkemize hem şehrimize döviz girdisi sağlanıyor.

ELMANIN İHRACAT SEVİYESİNİ BULUNDUĞU
NOKTADAN YUKARILARA ÇIKARACAĞIZ
Bizim ülkemizin en çok ihtiyacı olan kaynaklardan bir tanesi döviz. Cari açığını kapatabilen bir şehiriz. Çünkü öz kaynaklarımızdan ürettiğimiz ürünleri ihraç ediyoruz. İthalata bağımlı bir ihracatımız yok. Bugün 280,5 milyon dolarlık ihracat yapıyorsak bunun karşılığında aldığımız 100 milyon dolarlık bir ithalat. Türkiye geneli ortalamaya baktığınız zaman bu çok daha yüksek. Biz çok cüzzi rakamlarla bunu yapıyoruz. Biz meyvecilikte çok önemli yerlere geldik. Yüzde 5 – 6 dolayında ihracat yapılabilen elmanın ihracatını yüzde bugün yüzde 10’lara, 15’lere çıkardık. Tabiki bu yeterli mi değil. Bu oranı daha da yukarılara çekmek için çalışacağız.

“MERMER’DE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ,
MOBİLYA’DA PAZAR PAYIMIZI ARTIRACAĞIZ”
Bilindiği gibi Isparta olarak en çok ihracatı madencilik sektöründe yapıyoruz. Öyle ki, geçtiğimiz Mart ayında en fazla ihracat yaptığımız sektör yine madencilik oldu ve 4,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu sektörümüzü 3 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon. 2,8 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri 2,7 milyon dolarla çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri. 1,9 milyon dolarla makine ve aksamları ihracatları izledi. Isparta olarak en çok ihracatı ise Özbekistan, İspanya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Fransa’ya yapıyoruz.

“KOZMETİK SEKTÖRÜ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
LABORATUVAR BİR AY İÇİNDE AÇILACAK”
Öte yandan, Isparta’nın en önemli sektörlerinden birisi mobilya. Mobilyada şuanda 50’ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Aynı mermercilik sektöründe olduğu gibi mobilyada da yapılan ihracatı ve ülke sayımızı daha da artıracağız. Ürün sayısını artıracağız. Ülkelerin 3-5 şehri değil, daha fazla şehrine ulaşacağız. Bu sektördeki ana hedefimiz mobilyayı dünya pazarına sokmak. Ondan sonra kozmetik sektörü geliyor. Kozmetik konusunda kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Kozmetik sektörüyle ilgili de uluslararası rekabeti geliştirme projesi hazırlayacağız. Bilindiği gibi, bu konuda son derece önemli olan ve Şükrü Başdeğirmen başkanımız döneminde çalışmalarına başlanan BAKA destekli Gül ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Ürünlerini Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarında son aşamaya gelindi ve bu laboratuvarımızı bir ay içerisinde açmayı planlıyoruz” dedi.

“İHRACAT, ŞEHRİMİZ
İÇİN OLMAZSA OLMAZIMIZ”
Isparta’nın ekonomisinin güçlenmesi, tarım, turizm ve sanayi alanında gelişmesi ve ihracatının artması adına projelerine devam edeceklerini vurgulayan Başkan Tutar, konuşmasının devamında; “Hedefimizi tutturacağımıza inanıyoruz. İhracatımız periyodik şekilde, istikrarlı şekilde son 2 senedir yükseliş halinde. Isparta olarak ihracatta çok önemli atılımlar yapıyoruz, beklediğimizden çok iyi sonuçlar alıyoruz. Rakamlarla da bunun gerçekleşmiş olduğu sabitleniyor. İhracat rakamlarında Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Burada 2017 ve 2018 yıllarının aralarındaki farklara bakıyoruz, 6 aylık farklara bakıyoruz, bir önceki ayla aradaki farka bakıyoruz ve artışların olduğunu görüyoruz. Artışlar istikrarlı şekilde devam ediyor. Örneğin 2017 yılına oranla yüzde 5 artış gösteren ihracatımız 2018 yılında 300 milyon dolara yaklaştı. Biz bundan son derece memnunuz. Biliyorsunuz ki 2023 Türkiye İhracat Hedefi 500 milyon dolar, bizde Isparta olarak ilimizde 500 milyon Dolar hedef koyduk. Oranlara baktığımız zaman biz bu hedefi yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi.

“HEPİMİZİN ORTAK HEDEFİ
ISPARTA’NIN KALKINMASI”
Isparta Ticaret ve Sanayi Odasının yeni Başkanı Mustafa Tutar; Vali, Milletvekilleri, Belediye Başkanı, Rektörler, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri sivil toplum örgütleri ile hep birlikte hareket edip şehrin kalkınması için çaba göstereceklerini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Isparta Haberleri