1 Santimlik Delikle Etkin Müdahale

Isparta Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Ercan Baş, böbrek taşı ameliyatlarının da artık kapalı ameliyat yöntemiyle yapılabildiğini belirterek, ciltte açtıkları 1 santimetrelik delikle taşın küçültüldüğünü ve vücudun taşlardan temizlendiğini aktardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Ocak 2011 13:13
1 Santimlik Delikle Etkin Müdahale

Isparta Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Ercan Baş, böbrek taşı ameliyatlarının da artık kapalı ameliyat yöntemiyle yapılabildiğini belirterek, ciltte açtıkları 1 santimetrelik delikle taşın küçültüldüğünü ve vücudun taşlardan temizlendiğini aktardı.

Baş, yaptığı açıklamada, kapalı ameliyat yönetiminin her geçen gün yaygınlaştığını belirterek, böbrek taşı ameliyatlarının da artık kapalı ameliyat sistemiyle yapılabildiğini söyledi. Böbrek taşlarının en sık görülen ve ağrıya neden olan böbrek rahatsızlıklarından biri olduğunu ifade eden Baş, erkeklerin yüzde 10'unda, kadınların da yüzde 3'ünde böbrek taşı oluştuğunu belirtti. Böbrek taşlarının çeşitli minerallerin ve başka maddelerin böbrekte toplanıp, katı parçacıklar halinde çökmesi sonucu oluştuğunu dile getiren Baş, ''Eğer oluşan parçacıklar küçükse herhangi bir yakınmaya neden olmadan idrarla atılırlar, daha büyük taşlar ise böbrekte veya idrar yolunda bir yerde takılıp tıkanmaya yol açabilirler'' diye konuştu.

Böbrek taşı hastalıklarının belirtileri arasında özellikle yan bölgelerde olmak üzere şiddetli ve kıvrandırıcı ağrılar, ağrı ile birlikte bulantı, kusma, idrarda kanama, sık tekrar eden idrar yolu enfeksiyonlarının yer aldığını aktaran Baş, ailede taş hastalığı bulunmasının da etken bir neden olduğunu söyledi. Böbrek taşı hastalığının tedavi yöntemlerinin ilaç, sıvı alımının artırılması, şok dalgalarıyla taşların vücut dışından kırılması yöntemi, kapalı yöntem böbrek taşı cerrahisi ve açık yöntemle böbrek taşı cerrahisi olduğunu ifade eden Baş, sözlerine şöyle devam etti:

''Böbrek taşlarının çoğu kendiliğinden düşme eğilimindedir, tüm idrar yolu taşlarının yaklaşık yüzde 80'i ilaç tedavisi ile düşer. Taşın düşmesini etkileyen en önemli faktör taşın büyüklüğüdür. 4 milimetrenin altındaki taşın düşmesi beklenirken, 6 milimetrenin üzerindeki taşlara müdahale gereklidir. Ayrıca taşların şekli, idrar yolundaki yerleşimi ve kişinin anatomisi de düşmeyi etkileyen önemli faktörlerdir.''

-''TEMİZLENMEYİ SAĞLIYORUZ''-

Şok dalgalarıyla taşların kırılma yönteminde de bazen tüm taşların kırılmasının mümkün olmadığını ve küçük taşların semptomların tekrarlanmasına yol açabildiğini kaydeden Baş, açık ameliyatların da teknolojinin gelişmesiyle birlikte geçmişte kaldığını aktardı.

Kapalı ameliyatı hastanın pozisyonuna bağlı, kapalı taş cerrahisinin başarısız olması ya da kapalı taş cerrahisi sırasında aşırı kanama gibi komplikasyonların gelişmesi durumunda tercih edildiğini söyleyen Ercan Baş, böbrek taşlarının tedavisinde son yıllarda popülerlik kazanan kapalı ameliyat sisteminin daha fazla tercih edildiğini belirtti. Kapalı böbrek taşı cerrahisinde taş kırma yöntemi ile tedavi edilemeyen veya kırılsa da dökülemeyecek büyüklükte olan taşları açık ameliyat yapmadan, böbreğe endoskopik olarak sırt bölgesinden tek bir kanaldan girilerek tedavi ettiklerini söyleyen Baş, ''Kapalı ameliyat yöntemiyle ciltte açtığımız 1 santimetrelik delikle böbrek taşını küçültüp, vücudun taştan temizlenmesini sağlıyoruz'' dedi.

Küçük taşları kolaylıkla dışarı alabildiklerini, büyük taşları da olduğu yerde kırarak küçük parçalar halinde temizleyebildiklerini belirten Baş, açık taş ameliyatının tam tersine sadece tek bir kanaldan girildiği için böbrek fonksiyonları üzerinde hiçbir olumsuz etkisi olmadığını bildirdi.

Kapalı ameliyatta hastanın hayat kalitesinde değişiklik olmadığını ifade eden Baş, ameliyat süresinin öncelikle böbrek taşının büyüklüğü, taşın böbrek içerisindeki yerleşim yeri ve böbreğin anatomik yapısına bağlı olarak 60 ile 120 dakika arasında olduğunu aktardı. Hastanın hastane kalış süresinin de en fazla 3 gün olduğunu belirten Baş, ameliyatın başarı oranının da yüzde 90 olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.