2010 Yılında 573 Kişiye Kanser Tanısı Konuldu

Isparta Sağlık İl Müdürü Süleyman Önal, 2010 yılında Isparta'da 573 kişiye kanser hastalığı tanısı konulduğunu belirterek, erkeklerde en fazla akciğer kanseri, kadınlarda da en fazla meme kanserinin görüldüğünü belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Şubat 2011 10:48
2010 Yılında 573 Kişiye Kanser Tanısı Konuldu

Isparta Sağlık İl Müdürü Süleyman Önal, 2010 yılında Isparta'da 573 kişiye kanser hastalığı tanısı konulduğunu belirterek, erkeklerde en fazla akciğer kanseri, kadınlarda da en fazla meme kanserinin görüldüğünü belirtti.

Önal, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserin vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile oluşan bir grup hastalığın ortak adı olduğunu kaydetti. Kanserin, öldürücülüğü ve bıraktığı sakatlıklar ile ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı korunu olduğunu vurgulayan Önal, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 25 milyon kişinin kanserle yaşadığını ve her yıl yaklaşık 12 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu, 7,9 milyon kişinin de kanserden öldüğünü ifade etti.

Isparta'da ise geçen yıl 573 kişiye kanser hastalığı tanısı koyulduğunu belirten Önal, ''Bunlardan 322'si erkek, 251'i ise kadındır. Erkeklerde en çok akciğer kanseri, kadınlarda da meme kanseri görülüyor. Kadın ve erkeklerde en çok görülen kanser türü ise bağırsak kanseri'' dedi.

Önal, dışkılama ve idrar alışkanlıklarındaki değişikliklerin, uzun süren ve iyileşmeyen yaraların, beklenmeyen kanama ve akıntıların, elle hissedilen şişliklerin, yutma güçlüğü veya hazımsızlıkların, siğil ve benlerde belirgin değişikliklerin, uzun süren ses kısıklığı ve öksürüklerin kanser hastalığının belirtileri olduğunu aktardı. Kanser hastalığının görülme sıklığının da yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik faktörlere, çevre faktörlerine ve beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar gösterdiğini belirten Önal, kanser hastalığının önlenmesi noktasında ise şu önerilerde bulundu:

''Sigara kullanmayın, anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun, çalışma ortamındaki zararlı maddelerden sakının, gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçının, gereksiz ilaç kullanımından kaçının, güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun, düzenli egzersiz yapın, yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden uzak durun, böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durun ve alkolden uzak durun.''

Kanser hastalığında erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Önal, vatandaşların Anadolu Mahallesi Sosyal Tesislerinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ne giderek kendilerini kontrol etmelerini önerdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum