"2023 Yılı Sulama Sezonu Zor Geçecek"

Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde, Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu Vali Aydın Baruş başkanlığında DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nde bir araya geldi.

Yayınlanma:
"2023 Yılı Sulama Sezonu Zor Geçecek"

Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde, Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu Vali Aydın Baruş başkanlığında DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nde bir araya geldi.

Toplantıya ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, DSİ 18. Bölge Müdürü Rahmi Şahin, ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sulama birliği başkanları ve oda başkanları katıldı.

Toplantının amacının yoğun bir şekilde tarımsal sulama için kullanılan Eğirdir Gölü’nün mevcut durumunu ve 2023 yılında oluşabilecek tarımsal kuraklık riskini değerlendirmek olduğunu söyleyen Vali Baruş “Isparta İli Eğirdir Gölü Havzasında yaşanan kuraklık nedeniyle, Eğirdir Gölü’nden yapılan tarımsal sulamalara ilişkin olarak 2023 yılı olası Tarımsal Kuraklık ihtimalinin değerlendirilmesi ve önceden tedbir alınması maksadıyla ilgili Kurum ve Kuruluşların görüş ve önerileri dikkate alınarak karar metni hazırlanmıştır.

Söz konusu kararların uygulanmasıyla birlikte Eğirdir Gölü’nden sulama suyu ihtiyacını karşılayan sulamalarda 2023 yılı sulama sezonu öncesinde muhtemel durumlara ilişkin olarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır. Eğirdir Gölü Havzası’nda son 6 yıldır yağışların uzun yıllar ortalamasına göre önemli ölçüde azalması, artan ortalama sıcaklık değerleri ile birlikte göl yüzey alanından buharlaşan su miktarı ve artan sulama suyu ihtiyacı ve diğer sebeplerden dolayı, Eğirdir Gölü kotu bu süreç içerisinde sürekli azalan bir eğilim göstermiş ve 15.12.2022 tarihi itibariyle gölün kotu 914,83 m ve göldeki kullanılabilir su miktarı 90,09 hm³ olarak tespit edilmiştir.

2021 ve 2022 yılı sulama sezonunda yaşanan durum ve gelişmeler ve gölün hâlihazırdaki durumu dikkate alındığında, 2023 yılı sulama sezonunun oldukça zor geçeceği aşikârdır.

Gölden gerçekleşebilecek net tüketim miktarının, 2022 yılı aynı dönemindeki veriler dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda 316,71 hm³ olması beklenmektedir. Buna göre Eğirdir Gölünün 2022 yılı sulama sezonunda minimum su seviyesinin altına düşmemesi için 2022 yılı sulama sezonunda sulamaya verilen su miktarına göre ilave bir kısıtlamanın yapılması gerekmektedir.

Söz konusu durumun gerçekleşmesi durumunda 2023 yılı sulama sezonunda 2022 yılına göre kısıtlı sulama programının daha kritik durum dikkate alınarak planlanması zaruridir” dedi.

Ardından DSİ 18. Bölge Müdürlüğü tarafından bir sunum gerçekleştirilerek Isparta’daki mevcut su durumu hakkında katılımcılara bilgi verildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.