3 Başkan, 5 Dönem Gördü

3 Başkan, 5 Dönem Gördü

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ocak 2019 10:49
3 Başkan, 5 Dönem Gördü

31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken, Belediye Başkan Adaylarının şehirde tartışmaların odağına koyduğu ‘Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi’ temeli atıldığından bugüne 3 Başkan 5 dönem gördü.

Yapımına 1997 yılında dönemin Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı tarafından başlanan ancak aradan geçen 22 yıldır bitirilemeyen Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi (ITKM), her beş yıldan beş yıla olduğu gibi yine yerel seçim arefesinde Belediye Başkan adaylarının bir numaralı tartışma konusu oldu.

Ak Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen ve Milletvekilleri ile İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu, seçimi kazanmaları durumunda ITKM’yi açacaklarını ifade ederken, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da, seçimler öncesinde ITKM’yi açıp, onlara bırakmayacağını söylüyor.

İŞTE ITKM’NİN 22 YILLIK SERÜVENİ
Biz de bu doğrultuda, siz değerli Demokrat Gazetesi okuyucuları için bugünlerde Isparta’nın bir numaralı tartışma konusu olan Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi (ITKM)’nin 1997’den günümüze kadar aradan geçen 22 yıllık serüvenini, diğer bir deyişle dününü ve bugününü araştırdık.

GÜNAYDIN, AYBATILI’NIN YAPTIĞI İNŞAATI YIKIP,
2004 SEÇİMLERİ ÖNCESİ YENİ ITKM’NİN TEMELİNİ ATTI
ITKM, 1997 yılında Belediye – Mimarlar Odası işbirliği ile ulusal yarışma açıldı. Birinci gelen projenin uygulamasına Belediyenin imkanlarıyla başlandı. 1999'da Belediye Başkanı seçilen Günaydın, 4,5 yıl telif haklarından doğan hukuki sürecin çözmek için uğraştı, seçime 6 ay kala yine ikinci bir projenin temelini atıp, inşaata başladı. 2004 yerel seçimlerinden çıkıldığında yeni yönetimin masasında 2 ayrı Çarşamba Pazarı Projesi ve inşaatı vardı.

HASAN BALAMAN, GÜNAYDIN’IN YAPTIĞINI
YIKIP YENİDEN İHALEYE ÇIKTI
2004'de Isparta Belediye Başkanı seçilen AK Parti’li Hasan Balaman, 2006 yılında kat karşılığı usulü ile ihaleye çıkarak Belediye aleyhine adaletsiz bir paylaşım öngören sözleşmeye imzasını attı. Isparta Belediyesi'ne sadece otopark, cami, kültür merkezi ve meydanların kaldığı paylaşım sözleşmesi gereğince 51 bin m2'lik alanda yarı açık AVM modeli inşaatına başlandı. Bu dönem yüklenici firma ile Belediye yönetim arasında Isparta'nın aleyhine olacak 2 ayrı zeyilname diğer bir deyişle imar tadilatı imzalandı.

GÜNAYDIN’DAN RADİKAL ADIM…
5 yıllık aradan sonra yeniden iş başına gelen Yusuf Ziya Günaydın'dan Ticaret ve Kültür Merkezi Projesi İhale sözleşmesini feshederek, Isparta'nın kaybettiği malını geri alma yönünde radikal bir adım beklerken iş hiç beklenmediği bir şekilde yol aldı. Önce '25 dükkan müteahhitten kopardık' sonra '43 dükkan aldık' gibi açıklamalarla ITKM'de kurulan düzen yani inşaatın kaderi konumundaki sürünceme aynen devam etti.

GÜNAYDIN’IN RESTİ İLE YÜKLENİCİ
FİRMA ITKM’NİN % 90’INI TAMAMLADI
2014'de yeniden seçilerek Isparta'da 3.dönem belediye başkanlığı yapma şansına ulaşan Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, inşaatın tamamlanması için ihale sözleşmesinin tek taraflı fesh edilmesi yönündeki resti etkili oldu. Kamuoyunun da baskısıyla müteahhit tekrar iş başı yaptı. Kısa sürede fiziki gerçekleşme yüzde 90 oranına ulaştı. Müteahhit firma, 'geçici kabul' yapılması istemiyle 31 Aralık 2015 tarihinde Isparta Belediyesi'ne başvurdu. Ancak, 15 Temmuz 2016 ‘da yaşanan hain darbe girişiminin ardından ITKM’yi yapan firma sahipleri FETÖ’den aranmaya başlayınca yurt dışına kaçtı. Bu da ITKM’de inşaatın yeniden durmasına neden oldu. Ardından, ITKM’nin yüklenici firmasına yani bir anlamda ITKM’ye kayyum atandı.

ITKM’NİN YARINI NE OLUR?
… Ve geldik 2019’a. 1997’den bu yana Isparta’da resmen sürüncemede kalan ve bir türlü açılamayan ITKM için şimdi yeni söylemler ve yeni projeler ortaya konuluyor. Zira, 2019 yılı yerel seçim yılı. 31 Mart’ta Isparta sandık başına gidecek ve yerelde kendisini yönetecek Belediye Başkanını, Belediye Meclis üyelerini seçecek. Dolayısıyla, yukarıda Dününü ve Bugünü irdeleyip ortaya koyduğumuz ITKM’nin geleceği yani bundan sonraki hali ne olur? İşte onu zaman gösterecek.

NE DEDİLER….
31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan Yerel seçimler için süreç her geçen gün azalırken Belediye Başkan adayları da bundan önceki üç dönemde olduğu gibi yine gündemlerine ITKM’yi aldılar.

BAŞDEĞİRMEN; “ITKM, AK PARTİ
BELEDİYECİLİĞİNDE AÇILACAK”
Ak Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, bugünlerde mahalle toplantıları yapıyor ve yaptığı toplantılarda Isparta’nın sürüncemede kalan ITKM’si için ‘Biz 31 Mart’ta göreve geldiğimizde burayı mutlak surette açacağız ve daha fazla sürüncemede kalmasının önüne geçeceğiz” açıklamasında bulunuyor.

GÖRMENOĞLU; “BAŞKAN SEÇİLİR SEÇİLMEZ AÇACAĞIZ”
İyi Parti Belediye Başkanı olan ve CHP’nin de desteklediği Gökmen Gökmenoğlu ise; “Başkan seçilir seçilmez ITKM’yi açacağız. Evet, ben inşaat mühendisi olmayabilirim ama hukuku çok iyi bilirim. Burayı hemen açarak Isparta halkının hizmetine sunacağız. Hukuki bedeli olursa onu da ödemeye hazırım” dedi.

GÜNAYDIN; “ITKM’Yİ BEN AÇACAĞIM”
ITKM ile ilgili Ankara’ya dosya götüren ve bunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye sunan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da; “Buradaki sorunların giderilmesi için Ankara’ya dosya sundum ve burayı seçimlerden önce yine biz açacağız” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum