31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü

İl Tütün Kontrol Kurulu Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda ilimizin kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve üniversitemiz işbirliği ile oluşturulan tütün ve tütün mamulleri ve Dumansız Hava Sahası mücadelesi yapan Vali Yardımcısı başkanlığı

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Mayıs 2011 17:51
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü

İl Tütün Kontrol Kurulu Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda ilimizin kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve üniversitemiz işbirliği ile oluşturulan tütün ve tütün mamulleri ve Dumansız Hava Sahası mücadelesi yapan Vali Yardımcısı başkanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde çalışmaları yürüten resmi bir kuruldur. Tütün karşıtı mücadelenin toplumun her kesimi tarafından desteklendiğinde başarılı olacağına inanan kurul 4207 sayılı kanunla değişik 5727 sayılı kanunun 19 Mayıs 2008’de yürürlüğü girdiği andan itibaren mücadelesine kesintisiz devam etmektedir.
          
Kitlelerin sağlığını tehdit eden sigara tüketimi, mücadele edilmesi gereken en önemli sorunlardan biridir. Bugüne kadar sigara ile mücadelede önemli adımlar atılmış olmakla birlikte dünya genelinde sigara içen insan sayısı halen artmaktadır. Son verilere göre dünyada 1,3 milyar kişi sigara içmektedir. Dünyada bir yılda sigara tüketimi nedeniyle ölen insan sayısı ise 4,9 milyon olarak saptanmıştır. Biz nikotinin güçlü bağımlılık yapıcı bir madde olduğunu, sigara içenlerin bırakmaya çalışsalar da kısa süre içinde kendilerini sigara içerken bulduklarını biliyoruz. Bu nedenle nikotin sayesinde bağımlılık oluşturan diğer toksik maddeler nedeniyle kanserojen olan, uzun vadede bilinen 45 hastalığa ve ölümlere neden olan sigara tehlikesinden kurtulmak zorundayız. Bugün sigara içen ya da sigara dumanından pasif etkilenenler büyük risk altındadır.

Sigara içicilerinin % 85’i gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır. Bundan dolayı da, gelişmekte olan ülkeler tütün salgını tehlikesi ile karşı karşıyadır. Gelişmiş ülkelerde sigara içme oranlarının düşmesine karşın, gelişmekte olan ülkelerde bu oranlar artmaktadır. Eğer böyle giderse gelecekte gelişmekte olan ülkelerin en büyük sorunu, tütün olacaktır. Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkeler ekonomisinin önündeki en büyük engellerden birini tütün olarak saptamış ve bu ülkelere etkin bir tütün kontrol programına sahip olmaları gerekliliğini vurgulamıştır. 19 Temmuz 2009’da ikram sektörünün de yasa kapsamına geçmesi ile birlikte tüm Türkiye tam dumansız hava sahasına geçecektir. Artık lokanta, kahvehane, birahane, bar ve kafelerde de sağlıklı nefesler solunacaktır. Garsonluk suç değildir cezası ölüm olmamalıdır.
 
Bu sebeple sigaraya başlamanın önlenmesi; başlıca sigaradan alınan vergiler arttırılarak, sigara reklam ve promosyonlarının yasaklanarak, doğru iletişim sağlayarak toplumsal yardımlaşma yaparak kendine ve çevresindekilere saygı duyarak, yasaları koruyarak ve ciddi halk eğitim uygulamaları ile başarılabilir.

Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu; sigarayı tamamen bırakmaktır. 31 Mayıs  Dünya Sigarasız Günü vesilesi ile toplumumuzun tüm kesimini hep birlikte  “Dumansız Hava Sahasını” oluşturmaya çağırıyor, sigara bağımlılarını sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. Lütfen kendinize bir iyilik yapın geç olmadan sigarayı bırakın. Önümüzdeki yıllarda sigara ile mücadelenin artarak devam edeceğine, sabırla yol kat edileceğine ve sağlıklı bir topluma ulaşılacağına inanmaktayız. Bunun için tüm resmi ve sivil kuruluşların yakın işbirliğine gereksinimiz bulunmaktadır. Bugün birlikte adım atmak için en uygun gündür.

Gelin sigarasız bir Türkiye’yi birlikte kuralım.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.