6 Şubat, Asrın Felaketinin Yıl Dönümü

Bundan tam 1 yıl önce Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremle sarsıldık. 53 bin 537 canımızı yitirdik, 107 bin 213 vatandaşımız ise yaralandı.

Yayınlanma:
6 Şubat, Asrın Felaketinin Yıl Dönümü

Bundan tam 1 yıl önce Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremle sarsıldık. 53 bin 537 canımızı yitirdik, 107 bin 213 vatandaşımız ise yaralandı. 6 Şubat’ın 1. yıl dönümünde saat 04.17’de Vali Aydın Baruş başkanlığında AFAD İl Müdürlüğü’nde Afet Acil Durum Yönetimi Koordinasyon Kurulu üyeleri toplantıda bir araya geldi.

Toplantının başında felakette kaybettiğimiz vatandaşlarımız için saygı duruşunda bulunuldu ardından Vali Baruş tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Toplantıda Isparta’nın depreme hazırlık durumu da değerlendirilirken 6 Şubat felaketi sonrası Isparta’dan giderek bölgede çalışmalara katılan kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu arama kurtarma ekiplerine teşekkür belgesi verildi.

Basın açıklamasının başında asrın felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı anarak başlayan Vali Baruş, 06.02.2023 tarihinde saat 04:17’de Kahramanmaraş Pazarcık’ da 7.7, saat 04:36’da Gaziantep Islahiye’de 6.5, ve saat 13:24’te Kahramanmaraş Elbistan’da 7.6 olmak üzere aynı gün 3 büyük deprem meydana geldiğini belirterek depremin etki alanının 120 bin km2 olup etkilenen kişi sayısının 14 milyon olduğunu söyledi.

Depremlerin ardından devletimiz tarafından yapılan çalışmaları da açıklayan Vali Baruş açıklamasında özetle şöyle konuştu: Gerçekten böyle büyük bir afete maruz kalıpta bu kadar hızlı bir şekilde bir araya gelen, el ele veren, toparlanan ve bütün imkanlarını afetin yaşandığı bölge için seferber edebilen ülke sayısı çok azdır. Buradan tüm milletimize teşekkür etmemiz lazım. Bu vesileyle de deprem sırasında veya sonrasında hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı da Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralı kardeşlerimizden halen tedavisi devam edenler var onlara da acil şifalar diliyoruz.

Bu kadar büyük bir afet karşısında bir araya gelmek, kardeşçe birbirinin elinden tutmak ve tüm yüreği ile birlikte orada olmak bizim milletimizin büyüklüğünü göstermektedir. Isparta da depremin ilk anından itibaren deprem bölgesindeki kardeşlerine yardımcı olmak üzere seferber oldu. Depremin başlangıcından itibaren yapılan arama kurtarma çalışmaları başta olmak üzere deprem sonrasında yapılan yardım çalışmalarında, iyileştirme çalışmalarında Isparta olarak aktif rol aldık. Valiliğimiz, belediyemiz, diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız tüm imkanlarıyla deprem bölgesine yardımcı olabilmek için harekete geçtiler.

Toplamda Isparta ilinden 1.180 kamu personeli farklı tarihlerde değişik illerde görev yaptı. Afetin ilk anından itibaren afet bölgesinden ilimize gelen 18.679 vatandaşımızın geçici barınma ihtiyaçları, ilimizdeki Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında, kamu misafirhanelerinde, otel, apart ve hayırseverlerimizin evlerinde karşılandı. Halen bugün Isparta’da yaklaşık 6.800’ün üzerinde afet bölgesinden gelen vatandaşımız hayatını sürdürüyor. İlk geldikleri andan itibaren Isparta halkı depremzedelere sahip çıktı. Onlara elinden gelen her türlü yardımı yaptı, halen yapmaya da devam ediyor. Sivil toplum kuruluşlarımızın, özellikle devletimizin de yardımları devam ediyor.

Isparta olarak bizler de birinci derece deprem bölgesinde yer alan bir il olarak depremlere karşı diğer doğal afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmamız lazım. Özellikle depreme hazırlıklı olma açısından her yıl yenilediğimiz risk azaltma planlarımız var. Bu kapsamda bir afet sırasında, deprem sırasında Isparta merkezde 55 Toplanma alanı tespit edildi. Bunları her yıl yeniliyoruz. Isparta merkezde 2 adet konteynır kent alanı 2.040 konteyneri kapsayacak şekilde, yine Isparta merkezde 19 adet çadır kent alanı 15.550 çadır kapasiteli ve 12 ilçemizde ise 28 geçici barınma alanı 18.275 kapasiteli olmak üzere yer tespitlerimiz yapıldı.

Isparta genelinde kamu tesisleri, misafirhane ve yurtlarımızda da kullanılabilecek 18.900 kapasitemiz var. Isparta zemininin yapısı, zeminin statik ve dinamik özellikleri, temel ve zemin iyileştirme yöntemleri, yapı stoğu ve niteliğinin tespiti, riskli binaların güçlendirme yöntemleri, kentsel dönüşüm sorunları ve çözüm önerileri, yeni yapılar içerisinde proje uygulama ve denetim önerileri halen devam eden yapılarda da denetim etkinliğini artırılması konularıyla ilgili olarak bir rapor oluşturacağız. Bu rapora raporun hayata geçirilmesi noktasında da yerel yönetimlerimiz başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza bunları duyuracağız. Bu çalışmaların belli bir disiplin altında yapılması son derece önemli.

Yani afete uğradıktan sonra üzülmek yerine afet gelmeden önce gerekli tedbirleri almak ve ondan sonra Allah’a dua etmek, tevekkül etmek, her müslüman olarak bizim esas sorumluluğunuz olmalı diye düşünüyorum. Bu yapılacak çalışmalar vatandaşlarımız nezdinde farkındalık oluşturulması da son derece önemli. Çünkü herkes evini ne kadar sağlıklı inşa ederse yarın bu afet olduğu zaman üzülmek durumunda kalmayacaktır. Memleketimizin uğrayacağı ekonomik kayıplarını ve insan kaybını da düşündüğümüzde bu afete hazırlık çalışmalarının son derece önemli olduğunu da bir kez daha düşünmemiz gerekir diye ifade etmek istiyorum.

Başlangıçta da ifade ettim yarın Allah göstermesin başka bir afet olduğunda biz tekrar bir araya geleceğiz Isparta olarak tekrar ellerimizi birleştireceğiz ve afet bölgesine yardıma gideceğiz. İlimizde Allah göstermesin böyle bir afet vuku bulduğunda Türkiye’nin dört bir tarafından her türlü yardımın geleceğini de biliyoruz. Çünkü Türk milletinin gönlü zengindir, bir yerde bir acı olduğu zaman ülkemizin dört bir tarafındaki vatandaşlarımızın kalpleri, yürekleri o açıdan titrer ve ne yapabileceğim endişesi içerisine düşer. Biz bundan eminiz. Allah bir daha böyle afetler göstermesin. Afetler olduğu zaman da milletimize her zaman böyle bir büyük bir dayanışma ruhu sergilemeyi nasip etsin diyorum.”


Instagram'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

Facebook'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

X'de bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.