Aile Hekimleri İş Bıraktı

Aile hekimleri 'tam gün' değişikliklerine karşı iş bıraktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Aralık 2013 12:45
Aile Hekimleri İş Bıraktı

'Tam Gün' düzenlemesinin de yer aldığı torba tasarıda 'aile hekimlerine en az 16 saatlik nöbet' ile 'yurtdışında görev yapan hekimlere mecburi hizmet muafiyeti' tartışma yarattı. Tepkilerini bir günlük grevle dile getiren Aile Hekimleri eski Özel İdare Binası parkında bir araya gelerek kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

Isparta Burdur Tabip Odası Genel Sekreteri ve Isparta Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Aysel Divarcı. “Aile Hekimler 7 yıl önce Aile Hekimliği uygulamasına geçildiği günden beri her yıl değişen yönetmeliklere tabi tutulmaktadır. Halbuki bu sistemin pilot uygulaması yapılmıştır. Buna rağmen Sağlık Bakanlığı kervan yolda düzülür mantığı ile her konuda olduğu gibi hedefini tam belirleyememiş, ülke gerçeklerini doğru hesaplayamamış, Aile Hekimlerini ve Aile Hekimliği uygulamasını yap boz oyununa döndürmüştür. Öyle görülüyor ki kaliteli birinci basamak hizmetinden ziyade birinci basamağın özelleştirilmesi hedeflenmiştir. Koruyucu hekimlik teşhis ve tedavi edici hekimlik dışında her hangi bir görev verilmeyeceği yasayla belirlenmiştir. B,r hekim ve bir hemşireden oluşan Aile Hekimliği personeline, eski Sağlık Ocağı zamanındaki çok sayıda sağlık personeli ile verilen hizmetlerin tamamını hatta daha fazlasını yüklemeye başlamıştır. Değişen tek şet Hekim ve sağlık personelindeki azalma ile merkezin tüm masraflarının hekimlere bırakılmış olmasıdır. Devlet birinci basamak sağlık hizmetlerinden ekonomik olarak elini çekmiştir. Maalesef her geçen yıl ekonomik olarak yeni külfetlerin yanı sıra iş yükü olarak da sistemdeki hekim açığını Aile Hekimleri ile kapatmaya çalışmaktadır. Tüm bunların yanı sıra Aile Hekimleri maddi ve manevi açıdan bir önceki yılı arar hale gelmiştir. Dünyada hiçbir meslek grubunun her geçen gün iş yükü artarken ekonomik gelirlerinin azaldığı görülmektedir. Biz de Aile Hekimlerinin durumu budur. Çıkması beklenen son torba yasada yüzde 20’ye yakın ekonomik kayıp getirilmeye çalışılırken ayda en az 16 saat acil nöbeti tutmasını zorunlu kılmaya çalışmaktadırlar. Bugün tüm Türkiye’de Aile Hekimleri grevdedir. Bu bir uyarıdır. Sağlık Bakanlığı bir an önce meslek örgütümüz TTB ve Çatı Derneğimiz Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ile görüşmeli. Kaliteli hizmet için işbirliğine gitmelidir. Bizim huzursuzluğumuz ve mutsuzluğumuzun üzerinden memnuniyeti yüksek bir sağlık hizmeti bekleyemezler” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum