“Akademik Eğitimde Fikri Mülkiyet Hukukunun Önemi” SDÜ’de Anlatıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından bir sempozyum gerçekleştirildi.

Yayınlanma:
“Akademik Eğitimde Fikri Mülkiyet Hukukunun Önemi” SDÜ’de Anlatıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Akademik Eğitimde Fikri Mülkiyet Hukukunun Önemi” başlıklı sempozyum, Hukuk Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Metin, fakülte olarak fikri mülkiyet hakkının önemini kavradıklarını ve bu alanda her geçen gün kendilerini daha da geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. Fakülte bünyesinde fikri mülkiyet hakları anabilim dalını kurduklarını, lisans programlarında bu alanda ders verdiklerini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Metin, “Alana katkı sağlamaya devam edeceğiz. Fikri mülkiyet hakları alanında farkındalık oluşturmalıyız. Bugün sempozyumda yer alan bilim insanları bu konuyu farklı açılardan ele alacak. Sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum.” dedi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Fatoş Altunç ise Süleyman Demirel Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek ülkelerin kalkınmalarında geleneksel üretim süreçlerinin belirleyici olmaktan çıktığını, “kültür endüstrisi sektörü”nün belirleyici faktörler arasında yer aldığını söyledi.

Her ülkenin iyi işleyen bir fikri mülkiyet sistemine ihtiyaç duyduğunu belirten Altunç şöyle konuştu: “Teknolojik yeniliklerin de etkisiyle fikri yaratıcılığa dair üretimler, bilimi, kültürü, sanatı şekillendirmekle kalmıyor; ekonomik kalkınmayı ve daha da önemlisi toplumsal gelişmeyi sağlıyor. Kültür ve sanat hayatının gelişmesi, kültür endüstrilerinin güçlenmesi, toplumsal adaletin sağlanması, uluslararası saygınlığımızın kazanılması açısından iyi işleyen bir fikri mülkiyet sistemine ihtiyaç duyduğumuz kaçınılmaz.

Bakanlık Telif Hakları Genel Müdürlüğü olarak ülkemizde etkin bir telif hakları sistemi oluşturmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Telif hakları farkındalığının artması gerekiyor. Ülkemizde fikri mülkiyet alanında yetişmiş kaynağını insan geliştirmeliyiz.”

Başarı yolunun etkin işbirliklerinden geçtiğini söyleyen Altunç, işbirliği yaptıkları kurumlar arasından üniversitelerin kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti. Altunç şunları kaydetti: “Üniversiteler sahip oldukları ortam nedeniyle ilimi, bilgi birikimini artırmaya, araştırmaya imkân sağladığı gibi geleceğin teminatı olan yaratıcılığımızı ve inovasyonumuzu güçlendirecek olan gençlere ulaşma imkanı sağlıyor.

Bu sebeple üniversiteler bizim için öncelikli bir yere sahip. Bugün Süleyman Demirel Üniversitesinin de katılımıyla 16 üniversite ile işbirliği yapmış bulunmaktayız. Bakanlık olarak imzaladığımız işbirliği protokollerinin somut adımlara dönüşmesini, telif hakları alanında önemli projelerin hayata geçmesini sağlamak istiyoruz. İşbirliği protokolleri kapsamında geliştirilen projelere destek olmaktan, projelerin parçası olmaktan memnuniyet duyuyoruz.”

Açış konuşmalarının ardından Süleyman Demirel Üniversitesi ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol belgeleri takdim edildi.

Daha sonra Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Bozgeyik moderatörlüğündeki sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Oturumda, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun “İlim Eserlerinde Birlikte ve Ortak Eser Birliği”, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Oğuz “FİSAUM Tanıtımı ve Fikir Sanat Eserleri Hukukunda Hususiyet Kavramı”, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zehra Özkan Üner ise “Akademik Eğitim Kapsamında Fikri Hakların Sınırlandırılması” konusunu ele aldı.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda ise SDÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Önder, “Fikri Mülkiyet Hukukunda Standardizasyona Bağlı Belgelendirmelerin Önemi”, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Fatma Betül Çakır Çelebi “Akademide Patent Eğitiminin Önemi” konusu hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.

Sempozyumun son oturumu Ankara Üniversitesi Prof. Dr. Arzu Oğuz moderatörlüğünde gerçekleşti. Son oturumda, Telif Hakları Genel Müdürlüğünden Belgin Aslan “Telif Hakları Genel Müdürlüğü Uygulamaları ve Telif Hukukunda Güncel Gelişmelere Genel Bir Bakış”, Türkiye Adalet Akademisinden Doç. Dr. Hasan Kadir Yılmaztekin “Yapay Zeka Tarafından Üretilen Eserlerde Metin ve Veri Madenciliği İstisnası”, SDÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Cannur Ercan ise “Dijital İçerik ve Telif Hukuku İlişkisi – Tüketici Sözleşmesinin Konusu Olarak Yazılımlar” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.