Almanlar Oyun Peşinde

19. yüzyılın son çeyreğinde ilk tarımına başlanan Isparta Gülü, ‘Temiz Dünya Hareketi’ne de ilham veriyor. Fakat Bu İlham bazı Ülkeleri Kızdırmış Görünüyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Şubat 2011 14:28
Almanlar Oyun Peşinde

ISPARTA’NIN DÜNYA MİSYONU

19. yüzyılın son çeyreğinde ilk tarımına başlanan Isparta Gülü, ‘Temiz Dünya Hareketi’ne de ilham veriyor. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında Afganistan’da Isparta Gülü yetiştirilmeye başlandı. Ancak bir Alman sivil toplum örgütünce organize edilen iyi niyetli bu hareketin Isparta’ya ekonomik anlamda büyük kayıp yaşatma riski bulunuyor.


DÜNYA HÂKİMİYETİ GİDER Mİ?

Kozmetik’ten sağlığa, kimyadan temizlik ürünlerine kadar genel şemsiyede, hayatın her alanında kullanılan ve büyük bir ekonomik değere sahip olan Isparta Gülü’ne bir rakip daha çıktı. Ancak bu rakip ekonomik kaygılar değil, ‘Temiz Dünya’ ve ‘Dünya Barışı’ hedefi ve sosyal sorumluluğu taşıyor.


250 ÇİFTÇİ YETİŞTİRİYOR GÜLYAĞI FABRİKASI KURULDU

Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan Isparta’nın karşısına ebedi rakipler Bulgaristan ve Fas’ın yanı sıra şimdi de Afganistan çıktı.


Alman Dünya Gıda Yardımı Derneği (Deutsche Welthungerhilfe) Doğu Afganistan’ın Nangarhar Kenti’nde uyuşturucuyla mücadele kapsamında Isparta’yı çok yakından ilgilendiren bir proje başlattı. Dernek, bu kentte afyon ticaretine temel olan haşhaş ekiminin yerine yasal ve benzer oranda kâr getiren Isparta gül çiçeği ekimini özendirmeye başladı.


Dernek yaptığı çalışmalar ile Doğu Afganistan’ın Nangarhar Kenti’nde Gülyağı Fabrikası’nın kurulmasını bile sağladı. Fotoğrafta da görüldüğü gibi ilk ürünler gülyağı fabrikasına götürülüyor. Dernek, 250 çiftçinin haşhaş yerine Isparta gülü tarımı yapması için ikna etme çalışmasını da sürdürüyor.


KOZMETİK ŞİRKETLERİ 1 LİTRE GÜLYAĞINA 5 BİN AVRO VERİYOR

Alman Dünya Gıda Yardımı Derneği’nin çalışması ile Isparta Gülü tarımına geçen Doğu Afganistan, kozmetik şirketlerinin de dikkatini çekti. Bu bağlamda kozmetik şirketleri 1 litre gülyağına 5 bin Avro ödüyor.


AFGAN DOSYASINI GEO YAYINLADI

Ciner Yayın Holding A.’nin aylık dergisi GEO, Ocak 2011 sayısında Isparta Gülü’nün Afganistan’daki macerasını anlattı. Melih Kafa’nın yönettiği dergide ‘GEOskop’ ‘Gözden Kaçanlar’ sayfasında ‘Afyon yerine gül’ başlığı ile dünya barışı hedefi anlatıldı.


DÜNYANIN GÖZÜ ISPARTA’NIN GÜLÜ’NDE

Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan Isparta, ekonomik anlamda da yıllık 20 milyon Avro kazanç sağlıyor. Yabancı sermayenin yatırım yaptığı ender alanlardan biri olan Isparta Gülü için dünya üretim denemeleri yapıyor.


Çin Halk Cumhuriyeti 2006 ve 2007 yıllarında Isparta’dan gül çiçeği fidesi ve uzmanlar götürmüş, uzun süre çalışmalar yapmıştı. Çin, ilk denemesinde başarısız olmuştu. Geçen yıl da Kırgızistan Isparta’dan gül çiçeği fidesi götürdü. Bu durum, Isparta gündeminde çok sert tartışmalara neden olmuştu. Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer, bu durumu ‘Isparta’ya ihanet’ olarak karşılamıştı.


Sanayi gülyağında Isparta’nın tek rakibi Bulgaristan ve Fas. Ancak bu ülkelerdeki yağ gülü kalitesi Isparta’nın çok çok altında. Dünya Barışı, Temiz Dünya başlıklı sosyal sorumluluk projesi ile başlayan projede Afganistan başarılı olmuş görünüyor. Zira kozmetik şirketleri 1 litre gülyağına 5 bin Avro ücret ödüyor.

(Akdeniz Gazetesi)

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.