Altınokta Körler Derneği Üyeleri, Çözüm Bekliyor

Altınokta Körler Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Isparta Şube Başkanı İsmail Er, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası Dolayısıyla açıklama yaptı.

Yayınlanma:
Altınokta Körler Derneği Üyeleri, Çözüm Bekliyor

Altınokta Körler Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Isparta Şube Başkanı İsmail Er, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası Dolayısıyla açıklama yaptı. Er, ivedi olarak çözüm bekleyen 5 sorunlarının çözüm beklediğini söyledi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Altınokta Körler Derneği Isparta Şube Başkanı İsmail Er, "Altınokta Körler Derneği olarak, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla, yaşanan yüzlerce sorun arasından ivedi çözüm bekleyen en önemli beş sorunumuzu ve çözüm önerilerimizi kamuoyunun ve siyaset kurumunun dikkatine sunmak istiyoruz.

Bilindiği gibi 2013 yılından bu yana gerek 2828 sayılı yasaya göre ödenen bakım ücretinde, gerekse 2022 sayılı yasaya göre ödenen muhtaçlık aylığında, engellinin hane içinde fert başına düşen geliri kriter olarak kullanılıyor. Bu durum, engelli gelir sahibi değilken gelir sahibiymiş gibi bir algı yaratıyor ve engelli bireyi daha çok ailesine bağımlı hale getiriyor. Yanı sıra pek çok muhtaç engellinin bu hakları elde edememesi sonucunu yaratıyor.

Anımsanacağı üzere konu 2016 yılında Meclisin gündemine gelmiş ve o zaman ki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu kriterin kaldırılması için bir yasa tasarısı sunmuştu. Ancak Maliye Bakanlığının itirazı nedeniyle anılan kriter sadece yaşlı eşler için ortadan kaldırılmış; engellilerin talebi reddedilmişti.

Uzun süreden beri engelliler bu konunun Meclisin gündemine taşınması için talepte bulunuyorlar.

TBMM, bu yasama döneminde muhtaçlık aylığı ve evde bakım ücretinin ödenmesi için aile içinde fert başına düşen gelir kriteri yerine engellinin kendi gelirinin esas alınması yönündeki yasa değişikliğini ve ücretini günün koşullarına göre yeniden düzenlemelidir." Dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.