Atatürk’ün Isparta’ya Gelişi Coşkuyla Kutlandı

Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 81. yıldönümü törenlerle kutlandı. Atatürk’ün Isparta’ya geldiği Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi önünden Ata’ya saygı yürüyüşü ile başlayan tören 6 Mart Caddesini takiben Cumhuriyet alanına gelindi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Mart 2011 12:21
Atatürk’ün Isparta’ya Gelişi Coşkuyla Kutlandı

 

Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 81. yıldönümü törenlerle kutlandı. Atatürk’ün Isparta’ya geldiği Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi önünden Ata’ya saygı yürüyüşü ile başlayan tören 6 Mart Caddesini takiben Cumhuriyet alanına gelindi.

Ataya saygı yürüyüşüne Mülki, Askeri, Adli erkân, Üniversite mensupları, Siyasi Parti, Oda birlik dernek vakıf temsilcileri ile Halk ve Öğrenci grupları katıldılar. Kortej Cumhuriyet alanında Valilik, Silahlı Kuvvetler ve Belediye Başkanlığınca Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı. Mütakıben Atatürk anıtı önünde meşale yakıldı, saygı duruşu ve İstiklal Marşından sonra Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın günün anlamı ve önemi ile ilgili bir konuşma yaptı.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın Atatürk’ün Isparta’ya Gelişinin 81. yıldönümünde yaptığı konuşma’da  “ Bugün burada yüce Atatürk’ ün Isparta’ ya gelişinin 81. Yıl dönümünü kutlamaktayız.Büyük Komutan 5 Mart 1930 akşamı Eğirdir’ e gelerek geceyi tren içerisinde göle nazır geçirir.Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal 6 Mart Caddesinden  geçerek yaya olarak hükümet meydanına gelir.Öğle yemeğini Isparta da yiyerek saat 13:00’ a kadar Isparta’da kalır.Sonrada Isparta’ dan Burdur ve Antalya’ ya hareket eder.

Bu anlamlı günde Atatürk’ ü anlamak ve anlatmak istiyorum. Kısa süre bile olsa Atatürk ile yaşayan bu millet bütün bu toplumsal hayatın etkileşimlerini, oluşumlarını bir enerji kaynağından alıp besleniyordu. Birleştirici, toplayıcı, harekete geçirici, güven verici ve hiç tükenmeyecek kabul edilen bu enerji kaynağı Atatürk’ tü. Onun Düşünceleri açıkladığı fikirleri, ilkeleri, davranışları ve eylemleriydi. Atatürk bu kurucu, yapıcı, geliştirici ve daima ileriye çağdaşlaşmaya yönelen enerjiyi milletten milletinin vicdanından alıyor. İnançlarından, özlemlerinden alıyor ve bir güç oluşturarak tekrar milletine yansıtıyordu. Atatürk’ ün en güzel gerçeği ve en önemli özelliği buydu. Millet içinde milletle birlikte yaptığı inkılâplar zaferi çalışmaları yeni vatanı ve yeni devleti ebedi güvenceye alan büyük ve essiz inkılâpçıydı.

Türk’e tarih, Türk’e dil, Türk’e töre, Türk’e güven, Türk’e yükselme, Türk’e ilerleme aşkı veren yüce Türk Atatürk’ tür. Çünkü Türk Milleti kendi bağrından çıkardığı o yüce varlıkla birleşmişti. Gazi Mustafa Kemal Millet davası, millet çıkarları, millet hedefleri, millet politikaları, millet özlemleri ve beklentileri ile hizmet etmiştir. Diline, örfüne, kültürüne, töresine bağlılığını koruyup geliştirilmesini her platformda anlatmıştır. Onurlu ve saygın bir millet olmanın ilk örneğini ortaya koymuştur.

Türk olarak doğmanın ötesinde Türk gibi düşünmenin ve yaşamanın gereğini, gücünü ve erdemi öğreten yine Yüce Atatürk’ tür.

17 Ekim 1922-10 Kasım 1938’ e kadar 44 yurt içi gezisi yapmıştır. Bu incelemelerde Cumhurbaşkanı olarak Ankara da kaldığı süre ömrünün süresinin 3/2 sini yani 2428 gün Ankara’ da kalmıştır.881 gün yani 3/1 bütün yurt gezilerinde halkla iç içe yaşamış ve gezmiştir. Gezmekle bu enerji ışığını milletine yaymıştır. Bu gezilerde Köylüyle, esnafla, tüccarla, sanayiciyle, memurla ve öğrencilerimizle beraber olmuştur.

Atatürk Millet, Millet Atatürk özdeşliğinin bütünleşmesi özünü göstermiştir. Bilim ve teknikle çalışmanın önemini, eğitim ve öğretimin önemini gezilerinde ısrarla her yerde bahsetmiştir.

Senin erdemin özverin kahramanlığın uğruna her şeyi adadığın hayatını verdiğin davanın, ülkünün, milletin için ortaya koyduğun hedeflerin, ilkelerin, emellerin, insan onuru saygınlığın, özgürlük için açıkladığın görüşlerin, insanlığın, barış, mutluluk ve refahı önerdiği düşünceleri, davranışları ve yaptıkları, yapmak istedikleri bağımsızlıklarının hürriyetlerinin sağladığı onlara milli hudutlar içerisinde bir vatan çağdaş, ileri, laik bir devlet, bir tarih, bir din saygınlık ve özgünlük verdiğin millet evlatlarının kalplerinde yazılı değil mi? Gerçekten Türk’ e düşman Türk’ ü Güçsüz etkisiz kılmak isteyen yok etmeye çalışan rakiplerinin hasımlarının tutkuları ve çıkarları uğruna seni inkâra kalkışanların durmak bilmez sınamalarıyla etkinliğini ölçmek isteyenlerin karşısında senin düşüncelerini öğrenmek isteyenlerin vicdanlarının sesini dinlemeye yetmiyor mu?

Seni Milletinden milletini senden koparmak isteyenlerin karşısında bütün vatan evlatları ile birlikte sana selam, sana saygı, sana şükran ve sana minnet “Aziz Atam”.Ruhun Şad olsun.” dedi.

Daha sonra Öğretmenler Halk Oyunları topluluğu tarafından Halk oyunları gösterileri yapıldı. Kültür ve Turizm il müdürlüğü tarafından Atatürk ile ilgili Halil Hamit Paşa Kütüphanesinde kitap ve fotoğraf sergisi açıldı. Ayrıca Halk Eğitim Merkezinde Erdem Özcan Astsubay emeklisi tarafından Atatürk’e ait Çeşitli Ağaç üzerine işlenmiş Atatürk resimleri ve çeşitli işleme eserler vatandaşlar tarafından beğeniyle izlendi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.