Bakanlıktan Kıymaya Sıkı Denetim!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıdalarda mekanik kıyma kullanımını önlemek amacıyla son 9 ayda 108 bin denetim gerçekleştirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Aralık 2013 15:31
Bakanlıktan Kıymaya Sıkı Denetim!

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, mekanik kıyma kullanımını önlemek için son 9 ayda 108 bin denetim yapıldığı, denetim sonuçlarından 14'ü için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu, 2 bin 595 işletmeye ise idari para cezası verildiği belirtildi.

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği ile mekanik kıyma kullanımının Bakanlık tarafından yasaklandığının hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Et ürünü ya da hazırlanmış et karışımına mekanik olarak ayrılmış etler (MAE) katılmasını yasaklayan ve 5 Mart 2013'te yürülüğe giren tebliğde, MAE'nin sadece ihraç amaçlı ürünlerde veya hayvan yemi üretiminde kullanılmasına izin verilmişti. Bakanlık, bu kapsamda, söz konusu tebliğe aykırı davrananların tespiti için başta et ve et ürünleri üreten işletmeler olmak üzere, et ve et ürünlerinin piyasaya arz edildiği kasap, şarküteri, hazır yemek üreten işletmeler sıkı denetim altına aldı.

81 il müdürlüğüne bağlı ekiplerce denetlenen işletmelerin yanı sıra BİMER ve Alo Gıda 174 hattına gelen şikayetler de titizlikle incelendi. Bakanlık tarafından denetlenen işletmelerin yaklaşık yüzde 2,5'inin tebliğe aykırı davrandığı tespit edildi.

Cezaların yüzde 30'una hijyen esaslarına aykırılıktan, yüzde 26,7'sine Türk Gıda Kodeksi'ne aykırı üretim yapmaktan ve uygunsuz ürün etiket bilgileri ile reklam ve tanıtımlar yoluyla tüketiciyi yanıltmaktan, yüzde 20'sine kayıtsız ve onaysız işletme faaliyetlerinden, yüzde 5'ine izlenebilirliğin sağlanmamasından, yüzde 2,7'sine istihdamı zorunlu personel çalıştırmamaktan dolayı idari para cezası verildi."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum