Bari Bugün Sigara İçmeyin

9 Şubat Dünya Sigarasız Günü

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Şubat 2022 11:56
Bari Bugün Sigara İçmeyin

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Öztürk, “9 Şubat Dünya Sigarasız Günü” ile ilgili yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi;

“Hekimler, sigara içimine bir hastalık olarak bakmalıdır. Sigara alkolden 15, kokainden 5 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir maddedir. Tüm kanserlerin %30’u, kronik bronşitlilerin %66’sı ve damar hastalıklarının %33’ü sigaraya bağlı sebeplerden meydana gelmektedir. Nikotin bağımlılığı ve çevre ilişkisini değerlendirdiğimizde aile bireylerinin sigara içmesi, arkadaşların sigara içmesi, sigara dışı tütün ürünlerini denemiş olma, düşük sosyoekonomik durum ve diğer madde bağımlılıkları nikotin bağımlılığı riskini artırmaktadır.

Sigara dumanında dört binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Başta akciğer kanseri olmak üzere mide, böbrek, üreter, pankreas gibi bir çok organda kanserlere yol açmaktadır.

Sigara kronik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. İnme, körlük, katarakt, aort anevrizması, koroner kalp hastalığı, KOAH, pnömoni, kalça kırıkları, hamilelik komplikasyonları, gebelikte düşükler, ani bebek ölümü sendromu gibi daha sayabileceğimiz bir çok hastalıklara yol açmaktadır. Sigarayı aniden bırakmada başarı oranı yüzde 80 iken, azaltarak bırakmada başarı oranı yüzde 6’dır.

Sigarayı bırakmaya cesaretiniz varsa inancınız kırılmasın. Bırakmayı deniyor ama her defasında başarısız oluyorsanız bile mücadeleye devam edin. Çünkü bıraktıktan hemen 20 dakika sonra kalp atış hızı düşer. 12 saat sonra kandaki CO seviyesi normale döner, 2 hafta – 3 ay aralığında kalp krizi riski azalmaya başlar; akciğer fonksiyonları artar, 1-9 ayda öksürme ve nefes darlığı azalır, 1 yıl sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, 10 yılda akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, ağız, gırtlak, yemek borusu, böbrek, mesane ve pankreas kanseri riski azalır ve 15 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı olur. Unutmayın ki sigara bırakma “istek”, “kararlılık” ve “çaba” gerektirir. Başarıya da istemek, inanmak ve çaba göstermekle ulaşılır.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.