Başbakan'ın Çeki Karşılıksız

Erdoğan'ın Dünya Basketbol Şampiyonası'nda 2. olan milli takıma verdiği 28,5 milyon TL'lik ödül ile ilgili şok iddia.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Ocak 2011 22:00
Başbakan'ın Çeki Karşılıksız

Avukat Sedat Vural'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dünya Basketbol Şampiyonası'nda 2. olan milli takıma verdiği 28,5 milyon TL'lik ödülün Anayasa'ya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davada savunma yapan Başbakanlık "Ödül verme işlemi Başbakan tarafından değil, ayrı bir tüzel kişiliğe ve özerk statüye haiz olan Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından gerçekleştirilmiştir" dedi.

Buna karşılık, Gençlik ve Spor Müdürlüğünün yaptığı savunma da ise herhangi bir ödemenin yapılmadığı kaydedildi.

Avukat Vural, Başbakan Erdoğan'ın Dünya Basketbol Şampiyonası'nda 2. olan milli takıma verdiği 28,5 milyon TL'lik ödülün Anayasa'ya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara 15. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Vural ayrıca çekin karşılıksız olduğunu da iddia etti.

Dosya üzerinden görüşülen davada mahkeme heyeti basketbolculara yapılan ödemeye ilişkin bilgi, belge, banka havale notu ya da elden ödendiğine ilişkin makbuzun onaylı örneğini istedi.

-"ÖDÜL SEMBOLİK"-
Bunun üzerine Başbakanlığın 16 Aralık 2010'da yaptığı savunmada, "Başbakan sadece sembolik olarak basketbolculara ödüle ilişkin çeki vermiştir. Dolayısıyla ortada Başbakan tarafından yapılan bir ödeme olmadığı için mahkemenizin ara kararı ile sorulan hususlara ilişkin olarak da hiçbir belge mevcut değildir" denildi. Başbakanlık savunmasında ödül verme işleminin Başbakan Erdoğan tarafından değil, Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından gerçekleştirildiği de savunularak, Erdoğan'ın çeki basketbolculara "sembolik" olarak verdiği vurgulandı.

-"FEDERASYONA ÖDEME YAPILMADI"-
Bunun üzerine, Gençlik ve Spor Müdürlüğü de mahkemeye yaptığı savunmada, şampiyona ile ilgili olarak Basketbol Federasyonu Başkanlığı ile Basketbol Milli Takım sporcularına "ödül" olarak herhangi bir ödemenin yapılmadığını açıkladı. Başbakanlığın, Başbakanlıktan farklı bir savunma yapması da dikkat çekti. Müdürlük savunmasında 2010 yılı içinde Basketbol Federasyonu hesabına sadece 3 milyon 500 bin TL ödeme yapıldığı da açıklandı.

-"ÇEK KARŞILIKSIZ"-
Vural davaya ilişkin yaptığı açıklamada, tüm spor branşları için geçerli olan ödül konusunda Gençlik ve Spor Müdürlüğünün yönetmeliği olduğunu ve buna göre verilen ödüllerin azami olup dışına çıkılmayacağını öne sürdü. Vural basketbolculara verilen ödülün ayrıca söz konusu yönetmeliğe de uygun olmadığını kaydetti.

Vural, Başbakanlığın savunmasından da Başbakan Erdoğan'ın "geçerliliği ve karşılığı olmayan bir çek düzenlediğinin" göstergesi olduğunu iddia etti.

Basketbol Federasyonunun geçen yılki bütçesi ile Spor Toto reklam bedelinin toplam 9 milyon lira olduğunu ifade eden Vural, davayı açmasından sonra Spor Toto Teşkilatı Başkanlığının yaptığı ek sözleşmeyle federasyona 70 milyon lira reklam bedeli aktarma kararı aldığınının kayıtlarda bulunduğunu ve bunun kamu kaynağının israfı olduğu, ayrıca konuyla ilgili de suç duyurusunda bulunacağını da açıkladı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.