Başkan Tekeli: 300 Bin Ton Elma Depolarda Bekliyor

Başkan Tekeli: 300 Bin Ton Elma Depolarda Bekliyor

Yayınlanma:
Başkan Tekeli: 300 Bin Ton Elma Depolarda Bekliyor

Isparta’daki soğuk hava depolarında 300 bin ton elmanın ihracat kapılarının açılmasını beklediğini belirten İyi Parti İl Başkanı Dr. İbrahim Tekeli, “Elma ihracatına yönelik bir pazarlama planının olmadığını, milletvekillerinin bu konuda isteksiz olduğunu, çalışmadığını, uluslararası pazarlara yönelik gayretin yetersiz olduğunu görüyoruz.” dedi.

Isparta’nın tarımsal üretimde kendini ispat ettiğini, birçok ürünüyle Türkiye’de lider durumda olduğunu ifade eden Başkan Tekeli, yetkilileri göreve davet ederek, “Üreticimizi mağdur etmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu konuda Isparta Milletvekillerimizi göreve davet ediyor, elini taşın altına koymasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Başkan Tekeli, “Isparta’mızın ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı olup, lider olduğu birçok tarımsal üretimi söz konusudur. Ülkemizin elma bahçesi deriz, gül bahçesi deriz, lavanta bahçesi deriz. Bunlara ek olarak kiraz, domates, üzüm, kayısı gibi ürünleri de sayabiliriz. Tarımsal üretimde kendini ispat etmiş bir kent olduğumuza inanıyoruz. Bugün ülkemizde üretilen her 4 elmadan 1’i kentimizde yetişiyor. 215 bin dekar alanda her yıl yaklaşık 750 bin ton ile 1 milyon ton arasında elma üretiliyor.

Isparta’mızın coğrafi konumu, bölgenin ekolojik koşullarından dolayı elma üretiminde hem yüksek verim hem de istenen kalite yakalanıyor. Ülkemizin birçok bölgesinde elma üretiliyor fakat Isparta’da üretilen elma kokusu, dokusu, aromasıyla diğer bölgelerdeki elmanın önüne geçiyor.” diye konuştu.

DEPOLARIN YARISINDAN FAZLASI ELMA DOLU

Isparta Ticaret Borsasının elmaya yönelik tanıtım çalışmalarını desteklediklerini aktaran Başkan Tekeli şöyle konuştu; “Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl Isparta Ticaret Borsası Başkanımız Sayın Hüdai Şahin, Isparta elmasının Coğrafi İşaret Tescil Belgesini aldığını açıklamıştı. Sayın Şahin’e ve ekibine bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Isparta Elmasını tanıtım çalışmalarının devam ettiğini de biliyoruz.

Ancak üreticilerimizle bir araya geldiğimiz toplantılarımızda, ziyaretlerimizde ilimizde 300 bin ton elmanın soğuk hava depolarında beklediğini duyduk. Yaklaşık 500 bin ton atmosfer kontrollü soğuk hava deposu kapasitesine sahip Isparta’da depoların yarısından fazlası maalesef ki elmayla dolu. Üreticimiz haliyle bir panik içerisinde, yeni ihracat kapılarının açılmasını bekliyor. Bir yıl boyunca emek verdiği, hasat döneminde başta işgücü olmak üzere yaşadığı onca sıkıntının ardından üreticimiz maalesef ki verdiği emeğin karşılığını alamıyor.

ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Elma ihracatına yönelik bir pazarlama planının olmadığını, milletvekillerinin bu konuda isteksiz olduğunu, çalışmadığını, uluslararası pazarlara yönelik gayretin yetersiz olduğunu görüyoruz. Elmanın hem iç pazarda hem de dış pazarda satılabilmesi için konunun paydaşı olan tüm kurumları göreve davet ediyoruz. Elmaya yönelik ihracat kapılarının açılması, ilimizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlanması için ihracat yapan firmaların, üreticilerin sorunlarının öncelikle tespit edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Akabinde de çözüm odaklı çalışmaların yapılmasını istiyoruz.

MİLLETVEKİLLERİNİ GÖREVE DAVET ETTİ

Son zamanlarda Mısır pazarından söz ediliyor. Elmanın Serbest Ticaret Anlaşması kapsamına alınması isteniyor. Peki, bunca zaman neden bu çalışma yapılmadı? Ya da neden hala elma bu kapsam içerisine alınmadı? Üreticinin emeklerinin heba olmasını, elmanın depolarda çürümesini mi bekliyorsunuz? Üreticimizi mağdur etmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu konuda Isparta Milletvekillerimizi göreve davet ediyor, elini taşın altına koymasını bekliyoruz.”



Instagram'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

Facebook'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

X'de bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.