Batılı Toplumlarda Sağlık İçin Sünneti Tercih Ediyor

Üroloji ve Sünnet Kliniği sahibi Üroloji Doktoru Ercan Baş, "Batılı toplumlar da günümüzde sünneti tercih etmeye başladı” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mart 2022 09:54
Batılı Toplumlarda Sağlık İçin Sünneti Tercih Ediyor

Isparta'da ilk ve tek Üroloji ve Sünnet Kliniği sahibi Üroloji Doktoru Ercan Baş, sünnetin faydaları hakkında bilgilendirme yaptı.

Sünnetin sağlık için şart olduğunu belirten Dr. Baş “ Sünnet, sadece dini vecibenin dışında sağlık açısından da tercih ediliyor.  Batılı toplumlar da günümüzde sünneti tercih etmeye başladı” dedi.

Çok eski çağlardan beri çeşitli Müslüman toplumlarda var olan bir uygulama olan sünnetin faydalarından bahseden Üroloji Doktoru Ercan Baş, sünnetin penis kanseri olma olasılığını sıfırladığı gibi idrar yolu enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da koruduğunu söyledi.

Sünnetin yaklaşık beş bin yıldır yapılan bir cerrahi uygulama olduğunu söyleyen Dr. Ercan Baş, sünnetin çıkış tarihinden günümüze kadar uzanan yolculuğundan bahsetti. Baş “ Sünnet yaklaşık 5 bin yıldır yapılan bir cerrahi uygulamadır. Eski Mısırlılar döneminden beri bu cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Akabinde dini bir ritüel olarak Yahudiler de sünnet uygulaması 3 bin yıldır devam ediyor. Biz Müslümanlarda hem dini hem de sağlık açısından sünnet yapılıyor. Fakat son zamanlarda birçok insan sünnete karşı çıkmasına rağmen batılı toplumlarda özellikle de Amerika’da yeniden gündeme gelmiştir. Dini açıdan değil de sağlık açısından yapılması gerektiği savunulmuştur.  Şu anda Amerika’da yenidoğan çocukların yüzde yetmiş beşine sünnet yapılıyor. Çünkü sünnet yapılan kişilerde, HPV denen virüs daha az sıklıkta görülüyor.  Sünnet, erkekleri HPV'nin yol açtığı penis kanserinden, bu erkeklerin eşlerini de rahim ağzı kanserinden koruyor.  İdrar yolu enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları da önler. Bu yüzden sağlık için sünnet şarttır.” diye konuştu.

SÜNNETİN YAŞI YOKTUR

Sünnet olmanın yaşı olmadığını ancak küçük yaşta yapılan sünnetin çocukları olası travmalardan koruduğunu belirten Üroloji Doktoru Ercan Baş yeni doğan sünneti tavsiye ettiğini belirtti. Baş “ Sünnet, Türkiye coğrafyasında dini vecibe halinden çıkmış bir kültürel hale gelmiştir. Bu coğrafya da yaşıyorsan sünnet olacaksın algısı yaygındır.  Hatta geçenlerde kliniğimize gelen bir Alman vatandaşı geldi. Müslüman olmadığı halde sünnet oldu.  Sünnet için belirli bir yaş yoktur.  Her yaş grubuna uygulanabilen bir işlemdir. Bakınız, sünnet ilk 1. ayda olsun 7 yaşında olsun gibi bir şey yok. Ama biz Müslümanlarda sünnet olan sünnet, yeni doğan bir bebeğin 7. gününde sünnet yapılması gerekiyor.  Eskiden böyleydi. Peki, eskiden niye böyleydi?  Çünkü lokal anestezi dediğimiz şey yoktu. Çocuğun operasyon yapılacağı bölgesi uyuşturulamıyordu. Bu sebepten ötürü çocuğun en az acı çektiği dönem o dönemler olduğu için ilk yedi gün tercih ediliyor. Ama şuan da böyle bir tercih söz konusu değil. Amerika’da ise yeni doğan sünneti uygulanıyor. Bu yeni doğan sünnetten kastımız çocuk doğduktan sonra ilk dört haftada yapılan bir işlemdir. Biz bu süreyi 40 günden 3 aya kadar uzatıyoruz. Tavsiye ettiğimiz bir sünnettir. Çünkü çocuk durumdan bir haber çocuğu uyutmaya asla gerek yok anne kucağında bile rahatlıkla yapılabildiği için ailelere önerdiğimiz bir dönemdir.” dedi.

Adres:
Emre Mahallesi 123. Cadde 3856 Sokak No:2
Teraspark Evleri B Blok No 18 İşyeri ISPARTA

0505 591 70 98

5-031.jpg

1-159.jpg

4-043.jpg

3-056.jpg

2-076.jpg

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.