Beslenmede 4 Yapraklı Yonca Modeli

Yeterli ve dengeli beslenme her yaş grubunda çok önemlidir. Özellikle okul çağı çocuklarında daha önemli bir hal alıyor. Okul çağı beslenmesi de beslenme açısından önemli olan bir dönemdir.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Ekim 2015 11:20
Beslenmede 4 Yapraklı Yonca Modeli

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş döneminde olduğu gibi özellikle de çocuklar için çok önemlidir. Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul öncesi çocukların pek çok besin öğesine olan ihtiyacı hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazladır ve bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir.

Isparta Devlet Hastanesi Diyetisyeni Sema Sönmez “Toplumun çekirdeğini oluşturan ve sürekli bir büyüme gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biridir ve çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘4 YAPRAKLI YONCA MODELİNİ UYGULAYIN’
Doğru besin gruplarından, uygun miktarlarda tüketerek sağlımızı korumak ve çocuklarımıza dengeli beslenmeyi daha iyi bir şekilde aşılanması için 4 yapraklı yonca modelinin uygulanmasını tavsiye eden Sönmez, her yaprağın süt ve ürünleri (süt, yoğurt, ayran, cacık), et-kuru baklagiller-yumurta-peynir, ekmek-tahıl (ekmek, makarna, pilav, çorba) ve meyve sebze gibi besin gruplarını temsil ettiğini belirtti. 4 yapraklı yonca şeklinde bir beslenme yöntemimiz var. Çocuklarımıza en güzel şekilde anlatılma yollarından biridir. O yoncanın her bir yaprağına bir besin grubu seçerek daha sağlıklı beslenmeyi hedefliyoruz ve çocuklarıma bunu öğretiyoruz” dedi.

‘AİLELERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR’
Gerekli besin öğelerini dengeli bir şekilde almamız gerektiğini vurgulayan Isparta Devlet Hastanesi Diyetisyeni Sema Sönmez “Büyüklerde olduğu kadar küçüklerimizin de okullarda daha düzenli beslenmesini sağlamak gerekmektedir. Burada anne ve babaya büyük iş düşüyor. Evde beslenme davranışları ilerleyen zamanlarda da devam edecek. Evde sağlıklı yiyecekler hazırlanması gerekmektedir. Sağlıklı beslenmenin ne olduğunu öğretmesi gerekmektedir. Güne başlarken mutlaka kahvaltı yaparak başlamamız gerekmektedir. Kahvaltı yapmayan bir öğrencinin kan şekeri düşecek ve derse konsantrasyonu azalacaktır. Öğün sayısı olarak da 3 ana 2 de ara öğün istiyoruz. Kan şekeri dengesi için tam tahıllı ekmek tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘KOLA VE CİPS YASAĞI YERİNDE OLDU’
Okul kantinlerinde kola ve gazlı içeceklerin ardından çikolata, kek, gofret, şeker, enerji içeceği gibi ürünler de artık satılamayacak. Öğrenciler okulda çiğ meyve sebze, kuru meyve, tuzsuz kuruyemiş, taze meyve suyu, süt, ayran, peynir, haşlanmış yumurta ile beslenecek. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Isparta Devlet Hastanesi Diyetisyeni Sema Sönmez “Okul kantinlerinde çocuklarımıza zararlı gelen yiyeceklerin yasaklanması çok doğru bir karar oldu. Öğün sıralarında evlerinde yemek yiyemeyen öğrenciler sağlıksız bir şekilde besleniyorlardı. Bu yasak ile bunu ortadan kaldırmış olduk. Hazır meyve sularını da pek tavsiye etmiyoruz. Bunun yerine hazır meyve suları daha iyi olur” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.