Bir Hayat'ta Siz Armağan Edin

3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Nakil Haftası etkinlikleri kapsamında Isparta’da da yürüyüş düzenlendi.

Yayınlanma:
Bir Hayat'ta Siz Armağan Edin

Yürüyüşe, ilde Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı hastanelerin yöneticileri ve öğrenciler katıldı. Belediye önünden başlayan yürüyüşte öğrencile, ellerinde pankartlarla organ bağışının önemine dikkat çektiler. Yürüyüş, Valilik binası önünde son buldu.

Isparta Devlet Hastanesi Yöneticisi Mustafa Çelik, organ bağışı konusunda toplumsal bilinci arttırmak, vatandaşlara konunun hassasiyetini anlatabilmek ve toplumda duyarlılık oluşturmak amacıyla bu yürüyüşü gerçekleştirdiklerini söyledi. Çelik, "Ülkemizde bekleme listelerine baktığımız zaman 2013 yılı verilerine göre 23 bin 528 hasta organ beklemektedir. Bunlardan 2 bin 41 kişi karaciğer, 20 bin 813 kişi böbrek, 392 kişi kalp, 37 kişi akciğer, 235 kişi pankreas, 1 kişi de ince bağırsak hastasıdır. Her yıl yaklaşık 5 bin kişi böbrek hastası olarak teşhis edilmekte, bunların da üçte biri nakil hastası olmaktadır. 2012 yılı itibari ile 53 bin 130 kişi diyaliz hastası olarak diyalize bağımlı halde yaşamını sürdürmektedir" dedi.

Şimdiye kadar ülke genelinde 2013 yılına kadar 2 bin 311 böbrek, bin 1 karaciğer, 46 kalp, 25 akciğer, 1 kalp kapağı, 3 pankreas, 2 bin 132 kornea naklinin başarıyla gerçekleştiğini ifade eden Çelik, "2013 yılı içinde organ bekleme listesinde olan bin 505 kişi kendilerine organ bulunamadığı için vefat etmiştir. 2012 yılı itibariyle ülkemizde 126 nakil merkezi mevcuttur. Ülkemizde yeterli donanıma sahip nakil merkezleri ve deneyimli bilim adamları olduğu halde organ bağışının yetersiz olması sebebiyle nakil sayıları yetersiz kalmaktadır" diye konuştu.

Organ nakli konusunda en çok karşılaşılan sorunların başında vatandaşların dini açıdan tereddütleri olduğunu belirten Çelik, bu konuda Diyanet İşleri Bakanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıkladığını anımsattı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.