Bu Kanser Önlenebilir

Bu Kanser Önlenebilir

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Ocak 2022 13:53
Bu Kanser Önlenebilir

Tüm dünyada sık rastlanan kadın kanserlerden biri olan Serviks (rahim ağzı) kanseri farkındalık ayında SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Evrim Erdemoğlu, “Serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Serviks kanserinden sevdiklerimizi, çocuklarımızı ve kendimizi koruyalım.” Dedi.

SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Evrim Erdemoğlu, Serviks (rahim ağzı) kanseri farkındalık ayında yaptığı açıklamada, hastalık hakkında şu bilgileri verdi; “Serviks kanseri rahim ağzı kanseri olarak da bilinmektedir. Serviks kanserini oluşmadan yıllar önce tespit edip tedavi ederek gelişimini önlemek mümkündür ancak günümüzde artık gelişen teknolojiyle serviks kanserine karşı aşı olanağı doğmuştur.

AŞI serviks kanserinden korunmak için etkili ve aynı zaman da güvenilir bir yöntemdir. Serviks kanseri aşısı kansere neden olan virüse (HPV) karşı koruyucudur. Genellikle cinsel yolla bulaşabilen bu virüse karşı aşının etkili olabilmesi için genellikle ergenlik döneminde ve evlenmeden-cinsel ilişki başlamadan aşının yapılması gereklidir. Aşıya bağışıklık sisteminin yanıtı da ergenlik döneminde daha iyidir. Aşıyı bu nedenlerden dolayı ilişki olmadan önce 26 yaşın altındaki bireylere öneriyoruz. Aşı kadınlara olduğu kadar erkeklere de kendilerini ve eşlerini korumaları için önerilir. 15 yaşın altındakilerde aşıyı 6-12 ay arayla iki doz, 15 yaşın üstündekilerdeyse 3 doz olarak aşı yapılması gerekir. Bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığınız varsa, ilaç kullanıyorsanız ya da nakil hastasıysanız serviks kanseri riskiniz artar. Nakil hastaları ve bağışıklık sisteminde sorun olanların da 3 doz aşı yaptırması yararlıdır. Aşıyı gebelikte ve maya allerjisi olanlarda önermiyoruz. Aşının ilk dozu yapıldıktan sonra gebe kalındıysa kalan dozların gebelik bittikten sonra yapılması gerekir.

HPV TESTİ smear testine benzer şekilde rahim ağzından sürüntüyle kolayca alınan bir testtir. Serviks kanserini yapan virüsün bulunup bulunmadığını tespit eder. HPV virüsünün sayılarla isimlendirilen farklı tipleri vardır. HPV bazı tipleri diğerlerine göre kanser yapma potansiyeli açısından daha risklidirler. Bu test aynı zamanda kanser açısından yüksek riskli HPV virüsünün olup olmadığını da tespit eder.

SMEAR TESTİ

Rahim ağzından sürüntü alınarak yapılan kolay bir incelemedir. Alınan örnekte fırça üzerine rahim ağzındaki hücreler yapışır ve bunlar patoloji doktoru tarafından mikroskop altında görülürler. Patolojik incelemede HPV virüsünün hücrelerde kanser öncesi ya da kansere ilerleme riski yüksek olan değişiklikler yapıp yapmadığına bakılır ve raporlanır. Smear ve HPV testinde değişiklikler saptanması panik yaratmamalıdır. Her zaman o anda kanser olduğu anlamına gelmez. Genellikle bu iki test sonucu birlikte değerlendirilir ve kanser riski, olasılığı hakkında bilgi verir. Yüksek riski olanlara kolposkopi, biyopsi ve diğer işlemler uygulanır.

KOLPOSKOPİ

Rahim ağzının büyütülerek çeşitli boyalar uygulanarak kanser açısından yüksek riskli yerlerin tespit edilmesine ve bu noktalardan biyopsi alınmasına olanak sağlar. Alınacak biyopsinin yerine ve sayısına doktorunuz karar verecektir. Kolposkopi bu kararın doğru ve yerinde verilmesinde yardımcı olur. Kolposkopi olmaksızın alınan biyopsiler körleme olur ve hastalığın gözden kaçmasına yol açabilir. Kolposkopiye gelmeden 30 dakika önce bir ağrı kesici alınması, kolposkopiden 2 gün öncesi tampon, hazneye ilaç/fitil kullanımı ve ilişki olmaması önemlidir. 

TÜM SONUÇLAR KÖTÜ ÇIKTI, PEKİ YA ŞİMDİ?

Yukarıdaki testlerin ve işlemlerin yapılması kanser öncesi CIN3 ya da HSIL denilen değişikliklerin erken tespitine ve kolayca tedavi edilmesini sağlar, merak etmeyin. Bu işlemler ayrıca erken evre kanserinde yakalanmasına olanak verir. Erken dönemde yakalanan kanserde TEDAVİ EDİLEBİLİR. Sevdiklerimizi, çocuklarımızı ve eşlerimizi, kendimizi bu kanserden korunmak için bu bilgileri paylaşalım ve gerekli önlemleri alalım.”

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.