Çaltı Sarımsağı’nda Ekim Dönemi Devam Ediyor

Çaltı Sarımsağı, Gelendost'un Çaltı Köyü'nde atadan toruna öğretilen yetiştirme tekniği ile yerel olarak üretilen bir sarımsak genotipidir.

Yayınlanma:
Çaltı Sarımsağı’nda Ekim Dönemi Devam Ediyor

Çaltı Sarımsağı, Gelendost'un Çaltı Köyü'nde atadan toruna öğretilen yetiştirme tekniği ile yerel olarak üretilen bir sarımsak genotipidir. ''Gelendost Çaltı Sarımsağı'' olarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 26.07.2022 tarihinde tescil edildi.

Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ndne yaplan açıklamada "Çaltı köyünde tamamen susuz olarak yetiştirilen, Çaltı Sarımsağı olarak anılan sarımsaklar, köyün yüksek rakımı, temiz havası ve iklim yapısı sebebiyle farklı aroması ve lezzetiyle adından söz ettiriyor.

Gelendost Çaltı Sarımsağı'nda üretim için bir önceki hasattan ayrılan ve genel özellikleri uygun olan, iri taneli, hasarsız, parlak, zarar görmemiş sarımsak dişleri kullanılıyor.Sarımsak dikimi sonbaharda 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında yapılır. Sonbaharda ilk yağmurlardan sonra dişler filizlenip toprak yüzeyine çıkar. Mart ayında yabancı otla mücadele için elle çapa yapılır. Tarlanın ot durumuna göre ikinci çapa yapılır.

Çaltı Sarımsağı'nın tescil edilmesi ile birlikte makinalı dikim yapılmaya başlanmıştır. Dikim makinası kullanılarak yapılan sarımsak dikiminde hem iş gücünden hem zamandan tasarruf edilerek maliyetler aşağıya çekilecek daha fazla alanda sarımsak dikimi yapılarak çiftçimizin gelir düzeyi artmış olacaktır." denildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.