Canların Birinci Hakları Yaşama Hakkıdır

Canların Birinci Hakları Yaşama Hakkıdır

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ocak 2020 14:30
Canların Birinci Hakları Yaşama Hakkıdır

Ülkemizde her zaman felaket oluyor ama deprem bunlardan en çok ses getireni…

Ülkemiz bir deprem kuşağına sahip. Fay hattındaki binalar nasıl yapılmalıdır? Büyük 1999 Marmara depreminden kalma binalar halen var.

İstanbul’un bazı binalarının yapımında deniz kumu kullanılmış. Ülkemizde 453 bin müteahhit var. Almanya’da 3 bin 550 müteahhit var. Dünyada görülmeyen uygulamalar biz de var. Müteahhitlere ‘Geçici Belge’ veriliyor.
Düşünelim bir doktora geçici belge verilir mi? Ama biz de müteahhitte veriliyor. Onun için Elazığ ve Malatya’da 41 insanın bin 600’den fazla yaralanın olduğu depremde binalarda kullanılan demir, çimento, harç gibi malzemelerin yetersiz olduğu ortaya çıktı.

Ülkemizde şimdiye kadar büyük depremler oldu. Maalesef bunlardan gerekli dersler şimdiye kadar çıkarılmadı. Biz millet olarak köprü, tren hattı, binalar yıkıldıktan sonra yeniden yaparız. Bizde kontrol ve denetleme mekanizması yok. İş başa düşünce ahkam keseriz, ağıtlar yakarız. Seneler geçincede yine dünü unuturuz.

‘Dünü hatırlamayan ülkeler bugün hiçbir şey yapamaz’

Dünyanın en çok deprem olan ülkelerinden biri olan Japonya bugün depreme çare bulmuştur. ‘Bir çiçek nasıl zarar görmez’ ona göre tedbirler almıştır. Japonya’da depremde sular geç geldiği için Belediye Başkanı intihar etmiştir. 7.5 – 9 şiddetinde depremlerde can kaybı olmuyor.

Neden;
a) Binalar sağlam yapılıyor.
b) Binalar kontrol ve denetimlerden geçiyor.
c) Binalarda iyi malzeme kullanılıyor.

Biz de 5.8 büyüklüğünde depremde birçok vatandaşı kaybediyoruz. Deprem ülkesi olarak ulusal planlama yapmalıyız. Ülkemizin bütün kaynaklarını vakit geçirmeden ‘KENTSEL’ dönüşümüne aktarmalıyız. Onların yerine yapılacak yeni binalar için ‘NE KADAR RANT ELDE EDERİZ DİYE DEĞİL, NE KADAR SAĞLAM YAPARIZ’ diye bakarsak bütün sorun çözülür.

Ülkemizde deprem artık demokrasi haline geldi. Büyük deprem eylem planını ve seferberliğini hemen başlatmalıyız. Deprem araştırma komisyonu kurulmalı. Deprem demek milyonların güvenliği demektir.
‘DEPREM KADER DEĞİLDİR’ Önce sağlam binalar yapılarak kontrol ve denetlemeler yapacağız. Gerekli tedbirleri alacağız ondan sonra depreme kader diyeceğiz. Bunları yapmalıyız. Son deprem gösterdi ki insanları öldüren ‘DEPREM DEĞİL BİNALAR.’

Türk milleti konu vatan ve yardımlaşma olunca koşar. Türk milleti bir bütün olarak depremzedelere maddi ve manevi destek verdi. Bu gibi durumlarda siyaset olmaz.

‘ASIL SİYASETİ YAPAN SİYASET YAPMAYINIZ DİYENDİR’
Bizim millet olarak tuhaf bir huyumuz var. Yaşayarak görerek her şeyi öğreniriz.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.