Çığlıkara'daki Mermer Ocakları'na Tepki

Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Çevre Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Antalya'nın Elmalı ilçesindeki Çığlıkara Sedir Ormanları'nın bulunduğu bölgede 30 taş ve mermer ocağına ruhsat verilmesine tepki göstererek, ...

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Mart 2011 11:57
Çığlıkara'daki Mermer Ocakları'na Tepki

Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Çevre Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Antalya'nın Elmalı ilçesindeki Çığlıkara Sedir Ormanları'nın bulunduğu bölgede 30 taş ve mermer ocağına ruhsat verilmesine tepki göstererek, "Devlet, hukuku bilinçli olarak yanlış kullanarak, 'bozuk orman' yalanlarıyla ormanları şirketlere tahsis edip orman katliamına izin veren kurum durumdadır" dedi.

Hediye Gündüz, Elmalı ilçesinde mermer ocaklarının açıldığı Çığlıkara Sedir Ormanları'nda incelemelerde bulundu. Gündüz, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ve dünyanın en değerli sedir ormanlarının Elmalı'da bulunduğuna dikkati çekti.

Bölgedeki sedir ağaçlarının 200 ile 600 yaşları arasında olduğuna değinen Hediye Gündüz, Çığlıkara'daki sedir ağacı sayısının ise 30 milyon civarında olduğunu kaydetti.

Verilen taş ve mermer ocağı ruhsatlarıyla bölgede "ağaç katliamı" yapıldığını öne süren Gündüz, "Devlet hukuku bilinçli olarak yanlış kullanarak, 'bozuk orman' yalanlarıyla ormanları şirketlere tahsis edip orman katliamına izin veren kurum durumdadır" dedi. Hediye Gündüz, taş ve mermer ocaklarının bölgeye büyük zarar vereceğini belirterek, şöyle konuştu: "Dünyanın en önemli sedir ormanlarının çığlıkları bugün Antalya'ya kadar uzanmaktadır. Böyle bir Ormana sahip olmanın kıymetini bilemeyen Çevre ve Orman Bakanı, her zaman olduğu gibi katliamı yaratan taraf durumundadır. Bölgede 100 binlerce dönüm ormanlık alan, yaklaşık 30 taş ve mermer ocağına tahsis edilmiştir. Bir ocağa tahsis edilen alanın yaklaşık 50 hektardan başladığı düşünülürse, bu rakamın yüksekliği hemen fark edilecektir. Bu hükümet Çığlıkara Sedir Ormanları'nın halkın gözünden uzak olduğunu düşünerek, halkın gözünden kaçırarak tahrip ettirmektedir" dedi.

Ruhsat verilen bölgenin "bozuk orman sahası" olduğu yönündeki açıklamalara da tepki gösteren Hediye Gündüz, bölgeye yaptıkları ziyaretlerde fidanların ve anıt ağaç olabilecek sedirlerin zarar gördüğünü tespit ettiklerini aktardı. Gündüz, ocak alanlarında daha sonra rehabilitasyon yapmanın hemen hemen imkansız olduğunu, bölgedeki faaliyetlerin yöre halkının tarımsal faaliyetlerine de önemli zararları olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.