Çocuklarının Organları İle Yaşayacak

Yalvaç ilçesinde yaşayan Ramazan Çekmez (56), yeni yıla kızının karaciğeri ve oğlunun böbreği ile girecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ocak 2011 18:13
Çocuklarının Organları İle Yaşayacak

Böbrek yetmezliği ile siroz hastası bir kişiye oğlundan alınan böbrek ile kızından alınan karaciğer nakledildi.

Yalvaç ilçesinde yaşayan Ramazan Çekmez (56), yeni yıla kızının karaciğeri ve oğlunun böbreği ile girecek. Böbrek yetmezliği nedeniyle 2 yıldır diyaliz tedavisi gören Çekmez'in hayati tehlikesi karaciğer sirozu da olması nedeniyle artınca, kızı ve oğlu babalarına organlarını bağışladılar.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş başkanlığında yaklaşık 10 saat süren ameliyatta Çekmez'e kızı Ayşegül Sürücü'nün (30) karaciğerinin yüzde 60'ı ile oğlu Ali Çekmez'in (19) böbreği nakledildi. Başarılı geçen operasyon sonrası Ramazan Çekmez, yaptığı açıklamada, yeni yıla çocuklarının ve doktorlarının verdiği hediye ile girdiğini söyledi.

Çekmez, "Böbrek yetmezliği ve karaciğer sirozu hastasıydım. 1 ayda 5 kez komaya girdim. Çocuklarım 'baba ölmene razı olmayız' dediler. Ben 'olmaz' dedikçe, onlar 'vereceğiz' diye inat ettiler. Onlarla gurur duyuyorum" diye konuştu.
Çocuklarının organ bağışı ile hayatının kurtulduğunu belirten Çekmez, "Bundan sonra hayatımı çocuklarım için yaşayacağım" dedi.

Babasına karaciğerinin yüzde 60'ını veren Ayşegül Sürücü de iki yıldır babasına organ bağışında bulunmak istediğini ancak babasının bunu kabul etmediğini söyledi. Karaciğeri uygun görülünce babasının itiraz ettiğini belirten Sürücü, "Ama doktorumuza 'işlemleri başlatalım' dedim. Allah'a şükür kurtuldu. Annem verecekti uymadı, kadavra için yazıldı çıkmadı. Umudu da kesilmişti. Benim teklifimi de 'sana kıyamam' diye kabul etmiyordu" dedi.

Hastaneye bilinçsiz olarak geldiklerini ve doktorların 'diyalize dayanamıyor' demesi üzerine babasını zorlayarak ikna ettiklerini dile getiren Sürücü, "Allah'a şükür kurtuldu" diye konuştu.

Ali Çekmez de babasının sağlığına kavuşması nedeniyle çok mutlu olduğunu belirterek, "Babamla birlikte hayata yeniden bağladık ve yeni yıla çok özel bir başlangıç yaptık. Hastaneye çıktıktan sonra memlekete gidip mangal yakacağız. Askere gideceğim için eğlence düzenleyeceğiz. Babamla karşılıklı daha çok oynayacağız" dedi.
Prof. Dr. Alper Demirbaş yaptığı açıklamada, Ramazan Çekmez'in "İki ayrı canlı vericiden iki organ nakledilen ilk hasta" olduğunu söyledi.

Zorlu bir ameliyat süreci yaşadıklarını belirten Demirbaş, şunları kaydetti:
"Alıcının karnının içinde defalarca geçirilmiş karın zarı iltihabı vardı. Karnının içinde organları koyabilmek için yeterli yer olup olmadığını anlamak için önce alıcıyı aldık. Karnına güç de olsa girebildik. Ondan sonra verici karaciğerini çıkardık. Karaciğer naklini gerçekleştirdik. Hastanın stabil devam etmesi üzerine oğlunu ameliyathaneye aldık. Bir böbreğini çıkartarak böbrek naklini gerçekleştirdik."

Ramazan Çekmez'in çocuklarını çok takdir ettiğini belirten Demirbaş, "Çocuklarının verdiği dünyadaki en anlamlı hediye; çünkü hasta ö lmek üzereydi. Ölüm döşeğinde yatıyordu. Çocuklarının davranışının örnek olmasını diliyorum" dedi.

Demirbaş, siroz hastalarına hastalık ilerlemeden karaciğer nakli yapılması tavsiyesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.