Davraz Hürriyet Seyahat Ekinde Tanıtıldı

Isparta Davraz Kayak Merkezi Hürriyet Seyahat Ekinde Ayrıntılı Olarak Tanıtıldı..

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Şubat 2011 16:54
Davraz Hürriyet Seyahat Ekinde Tanıtıldı

Kış turizmi için önemli bir merkez olan Davraz Dağı, Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde, Eğirdir ve Kovada gölleri arasında.

Zirvesi 2635 metre. Davraz Dağı-Karlıyayla Kış Sporları Turizm Merkezi, dağın kuzey yamacında. Burası Isparta il merkezinin 26 kilometre güneydoğusunda. Isparta Havalimanı’na 50, Eğirdir’e 23, Antalya’ya 140, Antalya Havalimanı’na 125 km uzaklıkta. Ulaşım, kışın hiçbir zaman kapanmayan asfalt yolla sağlanıyor. Merkez, her seviyedeki kayakçıya hitap ediyor, son yıllarda adını giderek daha fazla duyuruyor.

Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, kayak merkezine en çok çevre illerden kayakçıların ilgi gösterdiğini söylüyor. Bölgeye Antalya, Muğla, Denizli, Afyon, İzmir’den günübirlik ya da konaklamalı turlar düzenleniyor. Yurtdışından ise Rus, Ukraynalı, İngiliz, Alman, Hollandalı kayakçılar geliyor.

20 BİN AĞAÇ DİKİLDİ

Davraz’da biri dört yıldızlı üç otel bulunuyor. Kayak merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Çobanisa Köyü’nde de, Davraz Dağ Evleri adıyla bilinen bir pansiyon var. Konaklama için Eğirdir ve Isparta’daki otellerden de faydalanılıyor. Davraz Kayak Merkezi’nde kayak antrenörleri, sağlık hizmetleri ve kayak malzeme odası sezon boyunca hizmet veriyor. Bu merkezde üç dağ kafeteryası bulunuyor. 1950 metre irtifadaki kafenin terasında oturarak, telesiyejle gelenleri, kayanları ve aşağıdaki Eğirdir Gölü’nü seyredebilirsiniz. Dağa bu yıl valiliğin girişimiyle 20 bin ağaç dikildi. Süleyman Demirel Üniversitesi’nin 84 yataklı Uygulama Oteli de bu sezon faaliyete girdi.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ KIŞIN DA SÜRÜYOR

Davraz’da kar yağışı genellikle ocakta başlıyor. Kayak sezonu nisan sonuna kadar sürüyor. Kar kalınlığı 50 ila 250 santimetre arasında değişiyor. Merkez en çok ocak ve şubatta rağbet görüyor. Bu sezon bölgeye ilk kar 11 Aralık’ta yağdı. Abdullah Kılıç, “2007’de 6 Ocak, 2008’de 7 Ocak, 2009’da ise 17 Ocak’ta ilk kar yağmıştı. 2010’da ise ilk karı 11 Aralık tarihinde aldık. Karla birlikte artan ilgi işletmecilerin yüzünü güldürdü. Karın lodos ya da yağmurla erimesi kayak merkezlerinin ortak problemi ama şu anda her şey yolunda. Ortalama 1 metre kar var. Özellikle hafta sonları kayak merkezi büyük ilgi görüyor” diyor.

Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nde yamaç paraşütü de yapmak mümkün. Pist alanlarına araçla ulaşım imkânı var. Single ve tandem uçuşları yapılabiliyor. Tandem uçuşları için kalkış ve iniş rotası, Davraz Dağı Kayak Evi doğu yakasından başlıyor Kul Ovası’nda sona eriyor. Davraz Kayak Merkezi sadece kış aylarında değil, yazın da ilgi görüyor. Dağda yaz mevsiminde futbol, dağcılık, dağ bisikleti, dağ yürüyüşü, yamaç paraşütü, cip safari gibi spor dallarında kamp ve turizm amaçlı faaliyetler yapılabiliyor.

AMATÖR, ORTA DÜZEYDE VE PROFESYONELE YÖNELİK 12 PİST

Dağda, Eğirdir Gölü manzarası eşliğinde kayak yapabiliyorsunuz. Merkezde amatör kayakçılar için tehlikesiz rotalar, profesyoneller için ise ortalama sekiz ila 10 kilometreye ulaşan parkurlar bulunuyor. Kayak pistlerinin rakımı, 1650 metre ile 2150 metre arasında değişiyor. Kayak merkezinde toplam 12 pist var, toplam uzunlukları ise 23.5 kilometre. Mavi renkli pistler yeni başlayan kayakçılar için uygun. İki mavi pistin toplam uzunluğu 4.5 kilometre, kapasitesi 750 kişi. Sekiz kırmızı renkli pist orta düzeyli kayakçılara yönelik. Toplam uzunlukları 15 kilometre, kapasitesi 1200 kişi. Siyah renkli iki pist usta kayakçılar için uygun. Toplam uzunlukları dört kilometre, kapasitesi 300 kişi.

LİTFLER SAATTE 2600 KİŞİYİ TAŞIYOR

Kayak merkezinde saatte bin kişiyi taşıyabilen 1211 metre uzunluğunda ve saatte 800 kişiyi taşıyabilen 936 metre uzunluğunda iki telesiyej var. Ayrıca saatte 800 kişiyi taşıyabilen 624 metre uzunluğunda bir teleski ile 300’er metrelik iki babylift bulunuyor. 1211 metre uzunluğundaki birinci telesiyej, iki kişilik iskemleli. 1674 metrede başlayıp, 1961 metrede sona eriyor. 936 metre uzunluğundaki ikinci telesiyej de iki kişilik iskemleli. 1961 metrede başlayıp, 2150 metrede sona eriyor. Kayak Merkezi’nin 3. mekanik tesisi olan 624 metrelik teleski ile de 1961 metreden 2150 metreye kayarak çıkılabiliyor.
Mekanik tesisler Davraz Dağı-Karlıyayla Kış Sporları Turizm Merkezi İşletme ve Altyapı Hizmet Birliği’nce işletiliyor.
Günde ortalama dört bin kişi taşıyor. Mekanik tesis ücretleri sömestr dönemi boyunca şöyle: Tek çıkış 7 TL, 5 çıkış 30 TL, 10 çıkış 45 TL. Limitsiz çıkışlar için günlük 60, iki gün 90, üç gün 110, 4 gün 130, 5 gün 150 TL. Dağdaki otellerde konaklayanlara liftler ücretsiz. Sadece Hotel Davraz Evleri’nin müşterileri liftler için ücret ödüyor.

HAFTA SONUNDA SUCUK-EKMEK PARTİSİ

Davraz Kayak Merkezi’nde günlük 30 TL’ye kayak kıyafeti, günlük 40 TL’ye kayak takımı ve saati 5 TL’ye kızak kiralanabiliyor. Saati 100 TL’ye kayak dersi alınabiliyor. Kayak merkezinde özellikle haftasonları sucuk ekmek partileri düzenleniyor. Bu arada bölgede Isparta Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğinde, kayak eğitmenleri tarafından ilköğretim öğrencilerine haftada 1 gün toplam 1 ay boyunca ücretsiz kayak dersleri veriliyor.

ZİRVEYE ÜÇ ROTADAN ULAŞILIYOR

Davraz Dağı’nda tırmanış için tercih edilen üç rota var. Batı, kuzey ve doğu rotası. Batı rotası, Isparta-Antalya karayolu üstünde bulunan Sav kasabasından başlıyor. Kasaba merkezinden otomobille ya da yürüyerek, su kaynağına ulaşılıyor. Kızıl çam fidanlarının arasındaki su kaynağından daha yukarıda su kaynağı bulunmuyor. Yaz aylarında günübirlik tırmanılabilecek rota teknik malzeme kullanılmadan tamamlanabiliyor. Ama kış aylarında buraya tırmanmak için kazma ve krampon gerekebiliyor. Kuzey rotası için Davraz Kayak Merkezi’nden Kıryayla’ya çıkılıyor. Kıryayla’ya hakim Masa Tepe’den Oğlaktaşı’na çıkılıyor. Oğlaktaşı’ndan doruğun bulunduğu Ulparçukuru Tepesi’nin altına varılıyor. Kış aylarında oluşan kornişler çığ düşmesini kolaylaştırdığından sakıncalı bir rota olabiliyor. Doğu rotası için kuzeydeki kayak merkezinden doğuya doğru tırmanıldığında Büyük Geven alanına ulaşılıyor. Buradan sırasıyla Küçük Davraz ve Büyük Davraz doruklarına ulaşılıyor. Bu rota kış tırmanışlarında güvenli olmasına rağmen uzun sürmesi sebebiyle tercih edilmiyor.

OTELLERDE SEZON FİYATLARI

Tüm gün sınırsız skipass ücrete dahil

Davraz Otel’in diğer adı Süleyman Demirel Üniversitesi Konukevi Araştırma ve Uygulama Oteli. Geçen yıl açılan otelin 36 standart, 6 suit odası var. 84 yatak kapasiteli otelin 75 kişilik kapalı restoranı, ayrıca yaz ayları için 1200 kişilik açık restoranını hizmet veriyor. Şömine barı, lobi barı olan otel, butik otel tarzında çalışıyor. Yarım pansiyon hizmet veriyor. Konaklama ücretleri geçen yıla oranda hemen hemen aynı. Sömestr döneminde çift kişi konaklama 240 TL. Bu fiyata akşam yemeği, kahvaltı ve günlük sınırsız skipass dahil. 0-6 yaşın ücretsiz olduğu otelde 7-12 yaş arasındaki çocuklar yüzde 50 indirimli konaklıyor. Otel sömestr döneminde yüzde 80 oranında dolu. (www.sdukonukevi.com, Tel: 0246 267 20 44)

Sömestr döneminde yüzde 80’i dolu

Dört yıldızlı Sirene Davras Mountain Resort, 2005’te açıldı. 280 yataklı otelin kapalı sıcak havuzu, buz pateni pisti, SPA merkezi, dağın eteklerine oturmuş şömineli dinlenme alanları, bowling, bilardo, elektronik oyunlar, sinema, oyun salonları, çocuk oyun merkezi, bir alakart restoranı, toplantı salonu bulunuyor. Sömestr döneminde otelin yüzde 80’i dolu. Otelde standart, dubleks, suit oda tipleri var. Otelin konaklama fiyatı geçen yıla oranla yüzde 5 arttı: Çift kişi tam pansiyon 330, 390 TL arasında. Tam pansiyon hizmet veren otelin fiyatlarına limitsiz skipass dahil. 0-6 ücretsiz. 7-12 yaş arası çocuklara yüzde 50 indirim yapılıyor. (www.sirene.com.tr, Tel: 0246 267 20 02)

Telesiyej bölgesinde üç dağ kafeteryası var

İsperia Hotels 17 odalı, 55 yataklı. Tesisin telesiyej bölgesinde üç dağ kafeteryası bulunuyor. Otelin içinde de kafeterya, 50 kişilik bar, 150 kişilik restoran ve kayak odası mevcut. Kafelerde pide, fastfood, mangalda sucuk, köfte ekmek ve alkollü içecek çeşitleri servis ediliyor. Kayak odasından kayak ekipmanı kiralanabiliyor. Otelin fiyatı geçen seneyle hemen hemen aynı. İki kişilik konaklamanın fiyatı oda kahvaltı 270 TL. Bu fiyata günlük sınırsız skipass dahil. 0-6 yaş çocuklardan ücret alınmıyor. 7-12 yaş için yüzde 50 indirim yapılıyor. (www.isperiahotels.com, Tel: 0246 267 20 20)

Kahvaltı dahil konaklama 70 TL’ye

Davraz Dağı’na çıkarken Çobanisa Köyü’nde 36 yatak kapasiteli 12 odalı Hotel Davraz Evleri bulunuyor. Kayak merkezine 8 kilometre uzaklıktaki tesis, restore edilen taştan yapılmış dört köy evinden oluşuyor. Tesiste geçen yıllarda bir de süit odası vardı ama bu oda iptal edildi. Evler kaloriferli, odalarda duş ve tuvalet, televizyon var. Tesisin restoranı, şömineli dinlenme odası bulunuyor. Tesis geçen yılın fiyatlarıyla çalışıyor: Çift kişi oda ve kahvaltı 140 TL. 0-6 yaş arasındaki çocuklar ücretsiz, 7-12 yaş arasındakiler yüzde 50 indirimli konaklıyor. Hotel Davraz Evleri’nde kalanlara 7 TL’ye dağdaki liftleri günlük sınırsız kullanma imkanı sunuluyor. (www.darvasevleri.com, Tel: 0242 349 64 50)

Esra ERDOĞAN / Hürriyet Seyahat

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.