Depremi Önceden Bilen Cihaz Yaptılar

Isparta Mustafa Şener İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencileri Özge Kaynar ve Elif Ceren Gök, 'Bu Benim Eserim' projesi kapsamında elektrik teknisyeninden aldıkları teknik destek ile toprak altına gömülen ve yerden deprem dalgaları ile etkilenerek alarm

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Nisan 2011 11:07
Depremi Önceden Bilen Cihaz Yaptılar

Isparta Mustafa Şener İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencileri Özge Kaynar ve Elif Ceren Gök, 'Bu Benim Eserim' projesi kapsamında elektrik teknisyeninden aldıkları teknik destek ile toprak altına gömülen ve yerden deprem dalgaları ile etkilenerek alarm veren bir cihaz geliştirdi.

Isparta ve bölgesinin deprem kuşağında yer aldığını ve bundan dolayı zaman zaman küçük çaplı depremlere şahit olduklarını söyleyen öğrencilerden Özge Kaynar, erken uyarı sistemi geliştirmek için kolları sıvadıklarını belirtti.

Yerin altındaki dalgaları haberdar edecek bir cihaz geliştirme kararı aldıklarını belirten Kaynar, bunun için elektrik teknisyeni Bahattin Karaman'ın yardımıyla depremin şiddetini, derinliğini bildiren sismografik cihaza benzer bir cihaz geliştirdiklerini ve bu cihaza zil bağladıklarını anlattı.

Kaynar, "Cihaz bir hareketlilik hissettiği zaman alarm ötmeye başlıyor. Bu cihazı cama monte edip, toprağa gömdüğümüzde de yerin altındaki hareketlenmede alarm ötecek ve deprem olduğunu bize bildirecek" diye konuştu.

Cihazın her türlü harekete yanıt verebildiğini ve bu nedenle toprak altına gömmenin daha doğru olduğunu savunan öğrencilerden Elif Ceren Gök de, cihazın her evin bahçesine gömülerek, yerin altındaki hareketlerin oluşunun öğrenilebileceğini söyledi. Kendi düşüncelerini amatörce bir projeye döktüklerini aktaran Gök, "Sismografik cihaz hareketi hissettiği an bağlantılı olduğu Zile etki yapıyor ve alarm ötmeye başlıyor. Batarya ile çalışan bir cihaz. Öncü depremi bu şekilde bilerek, büyük deprem olmadan kaçma ihtimalimiz doğabilir" dedi.

Okul Müdürü Halil Kaya da, öncelikle öğrencilerin topluma yönelik proje hazırlamalarının toplumsal duyarlılıklarını gösterdiğini kaydetti. Öğrencilerin ortaya bir fikir attıklarını ve bunu da amatörce uyguladıklarını kaydeden Kaya, "Projenin amacı öğrencileri düşünmeye sevk etmek. Bizim öğrencilerimiz de deprem korkusunu yaşamışlar ve depremin hareketlerini duyabilmek için bu şekilde bir çalışma yapmışlar. Uygulanabilir bir proje. Bu projenin teknoloji devleri tarafından daha da geliştirilebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum