Dikkat ‘Hayat’ Çıkabilir!

Dikkat ‘Hayat’ Çıkabilir!

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Haziran 2019 10:53
Dikkat ‘Hayat’ Çıkabilir!

Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı trafik ekipleri kentin çeşitleri noktalarında sürücü ve yayaları trafik güvenliği konusunda bilgilendiriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan broşürleri vatandaşlara dağıtan polis memurları, trafikte yaya önceliği konusunda da bilgilendirme yapıyor.

İçişleri Bakanlığınca 2019 yılının "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" ilan edilmesinin ardından ülke genelinde "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla bir kampanya başlatıldı. Çalışmalar kapsamında Isparta Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı trafik ekipleri de kentin çeşitli noktalarında trafik güvenliği ve yaya önceliği ile ilgili bilgilendirmeler yapıyor.

“Dikkat hayat çıkabilir” başlıklı broşürlerle sürücüleri ve yayaları uyaran trafik ekipleri “Bu yolda hep birlikteyiz” mesajı veriyor.

İŞTE BUNLARA DİKKAT EDİN
Yaya geçitleri önünde vatandaşlara dağıtılan broşürlerde şu bilgilere yer veriliyor;

2018 yılında yapılan değişiklikle sürücüler TRAFİK IŞIĞI İLE BELİRLENMEMİŞ KAVŞAKLARDA ve yaya geçitlerinde yayalara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır.
Yolun karşısına geçerken dikkat etmemiz gereken kurallar olduğunu asla unutmayalım.
Yolun karşısına geçerken mutlaka yaya geçidi veya alt ve üst geçitleri kullanalım.
Önce sola sonra sağa bakıp acele etmeden sakin bir şekilde yolun karşısına geçmeye çalışalım.
Yaklaşan aracın şoförü ile göz kontağı kurun ve sinyal verip vermediğini kontrol edin.
Trafik polisi ve diğer işaret ve işaretçilerin yönlendirmelerine uyalım.
Kurallara uymayan sürücüleri 155 Polis İmdat hattına bildirin.

YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK YILI
Hatırlanacağı üzere; Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla 6 Şubat’ta tüm yurtta olduğu gibi Isparta’da da eylem düzenlendi. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” ilan edildi.

İçişleri Bakanlığı, tarafından trafik kazalarında her yıl yaklaşık bin 700 yayanın hayatını kaybetmesi üzerine harekete geçildi ve Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık %23'ünü oluşturan, yayalara yönelik devrim niteliğinde bir adım atıldı.

81 İLDE FARKINDALIK EYLEMİ
81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen farkındalık eyleminde, Bakan Yardımcıları, Valiler, Kaymakamlar ile İl ve İlçe Emniyet Müdürleri, İl ve İlçe Jandarma Komutanları yer aldı. Vali ve Kaymakamlar tarafından yaya trafiğinin yoğun olduğu yerler başta olmak üzere; il ve ilçelerde görev yapan yaklaşık 200 bin kolluk personeli okul ve yaya geçitlerinde görevlendirildi. “Yaya Öncelikli Trafik” için hazırlanan afiş ve pankartlar çoğaltılarak tüm il/ilçe merkezlerindeki kamu kurum ve kuruluşlarına asıldı. Eylemin yapıldığı yaya geçitlerinde görevli kolluk personeli tarafından, hazırlanan el broşürleri sürücü ve yayalara dağıtıldı.

BAKAN SOYLU BU KONUDA OLDUKÇA HASSAS
İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, “2017 yılında tam tamına 7 bin 427 insanımızı trafik kazasında kaybettik. Bu büyük bir rakam, size bir rakam daha vermek istiyorum bunun bin 681’ini maalesef yayaların karşı karşıya kaldıkları trafik kazalarında kaybettik. Bunun yanında size bir iyileşmeyi daha söylemek istiyorum. Trafikte yaptığımız uygulamalarla hep birlikte biraz önce saydığım bütün paydaşların katkılarıyla son 3 ayda Kasım, Aralık ve Ocak’ta trafik kazasındaki ölümlerde %36,5 azalma yaşandı.” dedi.

DEVLET HEM EYLEM YAPTI HEM DE GEREĞİNİ…
Konuyla ilgili yapılan kanun değişikliği ile ilgili bilgilendirmede bulunan Soylu, “Devlet eylem yapar mı? Evet devlet eylem yapar, devlet trafik kazalarının önlenmesi için hem eylem yapar, hem de gereğini yapar. Her şey ceza değil. Öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi, Karayolları Trafik Kanunu’nun 74. maddesinde bir değişiklik yaptı. Bu değişiklikle kavşaklarda, trafik lambası olmayan yaya geçitlerinde aynı zamanda da trafik polisi veya görevlinin olmadığı yerlerde araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayacak ve duracaklar, yayanın geçmesini bekleyecekler. Aynı dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi, ardından da yoluna devam edecekler.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.