Doğa İçin 40 Gün 40 Gece

Doğal kaynakların yok edilmemesi, çevre aleyhine olacak projelerin geri çekilmesi için, Anadolu genelinde farklı kollardan gerçekleşen Büyük Anadolu yürüyüşünün Akdeniz kolu, Antalya'dan yola çıktı. Çevreciler, 640 kilometre yürüyerek Ankara'da buluşacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Nisan 2011 12:06
Doğa İçin 40 Gün 40 Gece

Büyük Anadolu Yürüyüşü'ne katılmak üzere yola çıkan Batı Akdeniz Kervanı, Kalekapısı'ndaki Attalos heykeli önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı grup adına Tuğba Günal okudu. Büyük Anadolu Yürüyüşü'nün Batı Akdeniz Kervanı olarak, 40 gün 40 gece sürecek yürüyüşe başladıklarını belirten Günal, ''Çünkü binlerce yıldır insan uygarlığının beşiği olan Anadolu, bugün eşi görülmemiş bir yıkımla karşı karşıya ancak, dünya bu büyük yıkımın farkında değil'' dedi.

''Feryadımızı duyan yok"
Son 10 yılda tüm suların enerji şirketlerinin eline geçtiğini ileri süren Tuğba Günal, üzerlerine hidroelektrik santralleri ve barajlar kurulduğunu, dağların maden şirketleri tarafından parsellendiğini, delik deşik edildiğini, yaşamın ve geleceğin, nükleer ve termik santrallerle tehlike altında olduğunu ileri sürdü. Günal, ''Feryadımızı duyan yok. Binlerce yıldır ekip biçtiğimiz tohumlar yok olmaya başladı. Ormanlarımız parça parça kesiliyor'' ifadelerini kullandı.

İnsanların, doğduğu bereketli topraklarda artık doyamadığını savunan Günal, ''Biliyoruz ki, her şeyimizi kaybettiğimizde, çalışıp yeniden ayağa kalkabiliriz ancak doğamızı kaybettiğimizde asla'' diye konuştu.

Günal, Büyük Anadolu Yürüyüşü'nün, Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu tasarısının derhal geri çekilmesi, HES ve barajların durdurulması, maden ruhsatlarının iptal edilmesi, nükleer enerji projelerinin durdurulması, ormanları yok edecek yasa tasarısı 2B'nin geri çekilmesi gibi, doğa üzerinde yok edici etkileri olan faaliyetler ve düzenlemelerin durdurulmasını amaçladığını vurguladı.

Türkiye'nin değişik bölgelerinden bulaşarak yedi koldan Ankara'ya yürüyeceklerini belirten Tuğba Günal, ''Geçmişe olan saygımız ve çocuklarımızın geleceği için, doğanın hakları ve yaşam hakkımız için yürüyoruz'' dedi.

Kırsal yaşamı, kültürel mirası, biyolojik çeşitliliği tehdit eden, kar hırsıyla hazırlanmış HES ve baraj projelerinin tamamının durdurulmasını isteyen Batı Akdeniz Kervanı, 'ormanların yok edilmesinin önünü açan' 2B yasal düzenlemelerinin geri çekilmesini talep etti. Özel şirketler ve kamu kurumlarının doğayı katletmesinin önünü açan, 'kirleten öder' mantığının terk edilmesini isteyen grup üyeleri, DSİ'nin Çevre Bakanlığı ile aynı çatı altında olmaması gerektiğini vurguladı.

En küçük çevreci
Açıklamanın ardından grup üyeleri Ankara'ya ulaşmak üzere yola çıktı. 'Anadolu'yu vermeyeceğiz',' Kaş'ı vermeyeceğiz' pankartları açan Batı Akdeniz kervanı üyeleri, darbuka ve bisiklet zili eşliğinde yürüyüşe başladı. Yürüyüşçüler arasında 5 yaşındaki Melek Yıldız dikkati çekti. Yıldız, daha güzel bir dünya için annesi ile yürüyüşe katıldığını söyledi.

Büyük Anadolu yürüyüşü kervanı, Işıklar, Lara, Kundu, Serik, Taşağıl, Beşkonak, Isparta, Konya güzergahında 640 kilometre yürüyerek, 40 günün sonunda Ankara'ya ulaşmayı hedefliyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum