Dünyada İlk Kez Tanımlandı

Ailevi Akdeniz Ateşi ve Dişeti Hastalığının Ortak Genetik Mekanizmaları Dünyada İlk Kez Tanımlandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Kasım 2016 12:47
Dünyada İlk Kez Tanımlandı

Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Fentoğlu tarafından yürütülen ve TÜBİTAK- Sağlık Bilimleri Araştırma Grubunca 1001 projesi olarak desteklenen “Ailevi Akdeniz Ateşi, Amiloinoz ve Periodontal Hastalık İlişkisinde Patogenetik ve Enflamatuvar Parametrelerin Değerlendirilmesi” adlı proje sonuçlandı.

Bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye’nin Batı Akdeniz bölgesine yönelik “Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı”na sahip olan bireylerin geniş kapsamlı genetik ve ağız sağlığı değerlendirmelerinin yapıldığı projede, MEFV genindeki R202Q/M694V kompleks mutasyonlarının FMF’li hastalarda, hastalığın klinik bulguları ve seyri yanı sıra diş eti hastalığından da sorumlu olabildiği ilk kez vurgulandı.

Türk Periodonti Derneği tarafından düzenlenen “46. Bilimsel Kongresi”nde “Ailevi Akdeniz Ateşi, Amiloidoz ve Periodontal Hastalıkta R202Q ve M694V Mutasyonları Birlikteliği Mi Rol Oynuyor?” başlığı ile sunulan projenin ilk pilot çalışması “Türk Periodontoloji Derneği Kongre Bilim Ödülüne” aday olarak gösterilirken proje sonuçları özellikle Isparta Merkezli “Göller Bölgesi”ne yönelik FMF hastalığı ve diş eti hastalığında ilk olarak tanımlanan ortak genlere dikkat çekmektedir.

Doç. Dr. Özlem Fentoğlu, dişeti hastalıklarını tedavi ederek FMF ile ilişkili ateş, karın ve eklem ağrısı gibi önemli bulguların azaltılmasını ve bu hastaların yaşam kalitelerinin büyük ölçüde artmasını hedeflediklerini belirtiyor.

Fakültede yapılan bilimsel çalışmalardan gurur duyduğunu dile getiren Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, bölgede ilk defa yapılan bu çalışma için Doç. Dr. Özlem Fentoğlu ve ekibine teşekkür ederek başarılarının devamını diledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.