Eğirdir Gölü Havza Koruma Planına Tepki

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, Eğirdir Gölü'nü korumak amacıyla hazırlanan planın, gerçek çözüm önerilerini içermediğini belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Şubat 2011 17:17
Eğirdir Gölü Havza Koruma Planına Tepki

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, Eğirdir Gölü'nü korumak amacıyla hazırlanan planın, gerçek çözüm önerilerini içermediğini belirtti.

Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı ve göl etrafındaki yerleşim yerleri için öngörülen hükümlerin soruna çözüm olmadığını bilakis daha büyük sorunlar yarattığını söyledi. Eğirdir Gölü'nün içme ve kullanma suyu olduğuna değinen Korkmaz, gölün yüzlerce yıl Anadolu'ya, insanlara sayısız faydalar, güzellikler sunduğunu ifade etti.

Eğirdir Gölü'nün korunması gerektiğini ancak öngörülen hükümlerin daha mantıklı olması gerektiğini savunan Korkmaz, ''Kaş yapalım derken nasıl göz çıkartılır, insanlar nasıl bir umutsuzluk ve çaresizlik girdabına itilir, insanlar yüzlerce yıldır barış ve gönül huzuru içerisinde çevresel değerlerle iç içe yaşarken nasıl bu değerlere düşman edilir? Sanki bu hükümler bunu gösteriyor'' dedi.

Çözümlerin insan odaklı olması ve insanlara eziyet etmemesi gerektiğini vurgulayan Korkmaz, aksi takdirde insanların korumaya çalışılan değerlere karşı husumet beslemelerine neden olunacağını aktardı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'ya seslenen Korkmaz, yapılan düzenleme ile mevcut problemleri çözmek için emek ve alın terine dayalı uzun soluklu çalışmalar içermediğini kaydetti. Yasak getirmek, men etmek gibi kolaycı bir üslubun benimsendiğini ifade eden Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu yönetmelik göl kenarındaki yerleşim alanı içerisindeki köyler için tarım, hayvancılık, turizm ve yerleşimde kısıtlamalar, hatta köy yerleşim alanına yapılan ve imara uymayan yapıların yıktırılması hükmü getirmektedir. Kendi köyünde, evinde yirmi beş yıldır oturan köylümüzün evini plansız yapı olarak değerlendirmekte, sanki tüm köylerimiz bundan farklıymış gibi yıkılması istenmektedir. Siz de biliyorsunuz ki, göl kenarında bulunan evlerin yüzde 75'inin inşaat izni yoktur. İnsanların kırk yıllık ocaklarını yıkacaksınız ya da yıkma tehdidiyle korku içinde yaşamalarını isteyeceksiniz. Bu insanlar çoluğunu çocuğunu evlendirecek, köyüne ev yapacak, 'Yapma' diyeceksiniz. Bulduğunuz çözüm bu mudur Sayın Bakan?''

Türkiye'de elma üretiminin yüzde 25'ini Eğirdir'in karşıladığını ve bu gölün çevresindeki yerleşim alanlarında tarımsal faaliyetlerin yapıldığını belirten Korkmaz, bu hükümlere göre Eğirdir'de tarımsal faaliyetlerinin de yasaklanması gerektiğini kaydetti. Ayrıca Eğirdir Gölü'nün turizm potansiyeline de sahip olduğunu ifade eden Korkmaz, ''Oldu olacak Eğirdir Gölü'nü çerçeveletip, duvara asalım, Ispartalı olarak o bize baksın, biz ona bakıp duralım'' diye konuştu.

Eğirdir Gölü ile ilgili ilkel korumacılık anlayışı güdüldüğünü öne süren Korkmaz, değerlerin hayatın içinde korunması, çevredeki insanlarla barışık halde korunması gerektiğini söyledi. Yıkmanın, yasaklamanın mümkün olmadığını savunan Korkmaz, basiretli yöneticilerin uygulamayacağı kararlar almayacağını ve insanları ''yarın ne olacağız'' stresine sokmayacağını vurguladı.

Korkmaz, gölün korunmasına ilişkin ise şu çözüm önerilerini sundu:
''Koruma eski yapıları göle zarar vermeyecek şekilde ıslah edip yeni yapılaşmaya sınırlar, standartlar getirilmesi şeklinde olmalıdır. Gerek bina atıklarının gerek hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerin göle zarar vermesini önlemek üzere arıtma tesislerinin ve kanalizasyon sistemlerinin kurulmasına derhal başlanmalıdır. İnsanlarımızı Eğirdir Gölü'ne küstürmeden, bu millî ve bölgesel değerlerimiz hakkında da bilinçlendirme çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır. MHP olarak yıkma ve yasaklamanın çözüm olmadığını, üretilecek diğer tedbirlerin ise onların lehine ve onlarla birlikte karar alınması gerektiğini söylüyor, yanlış gidişten dönülmesini temenni ediyorum.''

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.