Elma'da Payımız %40'a Çıkacak

Isparta Ticaret Borsası(ITB) Başkanı Ahmet Adar, Türkiye'nin elma ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'sini karşılayan Isparta'nın 4 yıl içinde bu payını yüzde 40'a çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Şubat 2011 15:15
Elma'da Payımız %40'a Çıkacak

Isparta Ticaret Borsası(ITB) Başkanı Ahmet Adar, Türkiye'nin elma ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'sini karşılayan Isparta'nın 4 yıl içinde bu payını yüzde 40'a çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

Adar, 2010 yılında tarım ürünleri işlem hacminde meydana gelen artışa dikkat çekerek, tarım ticaretinin bir önceki yıla göre 91 milyon lira artış sağladığını kaydetti. Adar, bu artışta elma üretiminin çok önemli yeri olduğunu vurguladı. Isparta'nın elma üretiminin giderek arttığını belirten Adar, "Şu anda yıllık 600 bin ton elma üretiyoruz ve satıyoruz. Ancak, iklim şartları, arz talep dengesi ve yeni bahçelere bağlı olarak bu rakamlarda artış görülmektedir. 2015 yılında elma rekoltemizin 1 milyon tonu bulmasını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Isparta'da her yıl 8 bin dönüme yakın yeni bahçe ve üretim alanları oluşturulduğunu ifade eden Adar, bu fidanların dört yıla kadar yeni ürün vermesiyle rekoltenin de artacağını kaydetti. Adar, Isparta'nın bugün itibariyle Türkiye elma üretiminin yüzde 25'ini tek başına karşıladığını ifade ederek, dört yılda pazar payının yüzde 40'lara çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. Adar, şu anda Irak, İran ve Rusya pazarına Isparta'dan elma gönderildiğini belirtti.

Isparta'nın en büyük elma ve fidan üretim tesislerine sahip olan Gülbudak Tarım İşletmeleri İşletme Müdürü Hasan Akdeniz, Eğirdir'de yaptıkları soğuk hava depoları, modern bahçeler, anaç ve fidan üretimleri, paketleme tesisleriyle sektöre öncülük ettiklerini söyledi. Fidan üretiminin her yıl yüzde 20 arttığını kaydeden Akdeniz, yılda 14 çeşit üzerine 1,5 milyon adet elma fidanı üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Isparta'da üretilen elmanın pazar payının 25'lere ulaştığını belirten Isparta Tarım İl Müdürü Sıddık İpek, Isparta'nın Türkiye'de elma üretiminde ilk sırada olduğunu ve yeni elma bahçesi miktarının her yıl artığını söyledi. İpek, "2009'da elma bahçesi miktarı 198 bin dönümken, bu oran 2010 yılında 206 bin dönüme çıkmıştır. 2010 yılında 99 fidan üreticisinin ürettiği fidan miktarı 2,5 milyona yaklaşırken, fidanların yüzde 60 Isparta'da kalıyor." dedi. İpek, il genelinde 91 adet soğuk hava deposu bulunduğunu ve kapasitesinin de 352 bin ton olduğunu aktardı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.