Esnafımızın Gelirinden Çalıyor

Esnafımızın Gelirinden Çalıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Şubat 2020 10:01
Esnafımızın Gelirinden Çalıyor

Alkol, sigara ve tütün satışı yapan esnafın taleplerini dinleyen Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, hem devletin vergi kaybına neden olan hem de esnafın gelirinden çalan sahte içki üretimi ve kaçak tütün satışına yönelik denetimlerin sıklaştırılıp, ağır yaptırımlar uygulanması gerektiğini söyledi.

Isparta’da alkol, sigara ve tütün satışı yapan esnafa yönelik Esnaf Odaları Birliğinde toplantı düzenlendi. Toplantıya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Burak Lehimer ve Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ali Bapbacı da katıldı. Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, toplantının amacının hem alkol sigara ve tütün satışında denetimler sırasında esnafın cezai müeyyidelerle karşılaşmaması için düzenlemeler hakkında bilgi vermek hem de esnafın talep ve beklentilerini almak olduğunu söyledi. Başkan Tural, esnafı saat 22.00’den sonra alkol satışı yapmamaları, özellikle okul çevrelerinde tek sigara satışı yapılmaması konularında uyardı. Sigaranın kapalı dolapta satılmasına ilişkin 2018 yılında düzenlemeye geçildiğini anımsatan Başkan Tural “Kapalı dolapta sigara satma zorunluluğuna uymayanlara 5bin lira para cezası uygulanıyor. Ayrıca çocuk ve gençlerimizin korunması amacıyla 18 yaşından küçüklere sigara ve alkol satışı yasak. Bu konuda ilimizde esnafımız oldukça duyarlı. Esnafımıza gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

ETİL ALKOL SATIŞI DENETİM ALTINA ALINMALI
Başkan Tural merdiven altı alkollü içki yapımının son yıllarda hızla arttığına bunun da esnafı olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, “Ne yazık ki etil alkole internet ve sosyal mecralar üzerinden kolayca ulaşılabiliyor. Bu nedenle sosyal mecralarda hızlı ve kolay ulaşılabilen etil alkol satışlarının mutlaka denetim altına alınması gerekiyor. Evde alkol yapımını açık açık anlatan videolu anlatımlar kaldırılmalıdır. İnsanların sağlığını tehlikeye atan, devleti milyarca lira vergi kaybına uğratan sahte içki yapımının önüne geçmek için denetimlerin sıklaştırılması ve yaptırımların ağırlaştırılması gerekiyor. Vatandaşlarımızdan da sağlıklarını düşünerek, bandrolü olmayan, merdiven altı yapım ve riskli alkollü içkileri tercih etmemelerini istiyoruz” diye konuştu.

DEVLET VERGİ KAYBINA UĞRUYOR
Esnafı olumsuz etkileyen sorunlardan birinin de kaçak sarma tütün ve makaron satışları olduğunu ifade eden Birlik Başkanı Tural “Yasadışı tütün ve makaron ile artışa geçen kaçak ticareti dürüst bakkal ve market esnafı için büyük bir sorun haline geldi. Bunlar memleketin her yerinde kaçak olarak, vergisiz şekilde satılıyor. Vergisi ödenmeden satılan bu kaçak sarma tütünler, hem devletin yılda yaklaşık 10 milyardan fazla vergi kaybına neden oluyor hem de esnafımızın gelirinden çalıyor. Üstelik tamamen de denetimsiz ve kontrolsüz şekilde satılıyor. Kaçak sarma tütün ve makaronla mücadele için 2017 yılında çıkarılmış olan caydırıcı cezaların uygulanması 2 kez ertelenmişti. Bu cezaların uygulanmasını, esnafımızı koruyacak adımların bir an önce atılmasını istiyoruz” dedi.

DENETİMLER SIKLAŞACAK
Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Burak Lehimer, alkol, sigara ve tütün satışı yapan esnafa uyarılarda bulunarak “Bildiğiniz gibi saat 22.00den sonra alkol satışı yapmak yasak. Bu konuda sizler duyarlılık gösteriyorsunuz. Ayrıca okul çevrelerinde tek sigara satışı ve 18 yaşından küçüklere alkol ve sigara satışı da yasak. Bu kurallara uymayanlar için ağır cezai yaptırımlar uygulanıyor. Bizler denetimlerimizi yapıyoruz. Denetimler bu yıl daha da sıklaşacak. Sizlerden kanunda belirtilen bu şartlara uymanızı istiyoruz” şeklinde konuştu.

ESNAFIMIZ ZAN ALTINDA BIRAKILMAMALI
Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ali Bapbacı ise “Saat 22.00 den sonra alkol satışı yasak cezası da yüksek. Ama ne yazık ki, alkol içilen yerlerden açık olan yerlerden alkol temin edilebiliyor. Denetimler yapıldığında emniyet güçleri nereden aldıklarını sorunca ‘İşte şu marketten aldım’ deyince bizim esnafımız zan altında kalıyor. Denetime çıkan arkadaşlarımızdan bu konuda dikkat göstermelerini istiyoruz” dedi.
Toplantıya katılan esnaflar yaşadıkları sorunları ve talepleri dile getirirken Birlik Başkanı Ahmet Tural, talepleri tek tek not aldı ve çözüm için ilgili kurumların yetkililerine bunların aktarılacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum