‘GES’ Milli Ekonomiye Kazandırıldı

Isparta Belediyesi, Senirce Ovasındaki tepelere yapacağı 6,6 Megavatlık Güneş Enerji Sistemlerinin(GES) 5,6 Megavatlık kısmını tamamladı.

Yayınlanma:
‘GES’ Milli Ekonomiye Kazandırıldı

Isparta Belediyesi, Senirce Ovasındaki tepelere yapacağı 6,6 Megavatlık Güneş Enerji Sistemlerinin(GES) 5,6 Megavatlık kısmını tamamladı. Dün dualarla kaldırılan şartel, belediyeye yıllık 30 milyon TL gelir getirecek. Senirce’de ki bu yatırım, 81 ildeki belediyeler arasında fiziki anlamda ilk faaliyete geçen tesis olma özelliği de taşıyor.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in girişimleriyle geçen yıl Hazine ve Maliye Bakanlığından GES yatırımları için tahsisi alınan Senirce ovasındaki tarım gibi alanlar için kullanılamayan atıl durumdaki arazi, ekonomiye kazandırıldı. Güneş Enerji Sistemleri yatırımları için gerçekleştirilen ihaleyi alan firma, arazide çalışmalarını dün itibariyle tamamladı.

Dün saat 12:30’da Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Başkan Yardımcıları, bazı Meclis üyelerinin katılımıyla yapılan törenle hizmete açılan Güneş Enerjisi Santrali, Isparta’nın geleceği için de umut oldu.

Açılış töreninde konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen: “Bugün öyle güzel bir açılış yapıyoruz ki bu çok uzun yıllar belediyemize fayda sağlayacak. Maddi gelir sağlayacak bir sistem. Güneş enerjisi sistemi, ülkemizde son zamanlarda en önemli yatırımlardan ve ülkemize katkı sağlayan milli servete destek veren ve kamu yararına yatırımlardan bir tanesidir. Bütün herkesin yapmak istediği, her bireylerin yapmak istediği her kurumun yapmak istediği bir çalışma. Ama çok şükür ki yüce Rabbim bizlere nasip etti. Daha önce sizlerle beraber ISBAŞ fabrikamızın çatısına yapmış olduğumuz bir megavatlık güneş enerjisi sistemini faaliyete geçirmiştik. Oradan gelir elde etmeye başlamıştık. Bugün de sizlerle tepesindeki beş nokta altı megavatlık güneş enerjisi sistemimizin şalterini açmak için beraberiz. Bundan tam altı ay önce Şubat’ın ortalarında inşaatımızı başlatmıştık. O başlayan inşaatımızın arasında geçen altı ay süreden sonra gördüğünüz bu tesis meydana geldi.

MÜTEAHHİT BİZLERE OLUMSUZLUK YAŞATMADI

Müteahhit firmaya ben buradan Mehmet Songül Bey'e çok teşekkür ediyorum. Tabii ki bizim ihalemizden sonra ülkemizdeki şartların bazı değişikliklerden ve zorluklardan dolayı bizimle olumsuz bir şey yaşamadan bu tesisi yapıp teslim etti. Evet şu anda o günkü maliyetiyle bugünkü maliyeti arasında tamamen yüzde yüz fark olan bir yatırım. Bu aradaki farkın tabii ki biraz sıkıntılı zamanlarını müteahhit arkadaşımız yaşamış oldu. Ancak bizlere herhangi bir olumsuzluk yaşatmadı. Ben buradan kendisine çok teşekkür ediyorum. Önemli olan belediyemizin sürekli bir gelire sahip olabilmesidir. Bizler bugün biz varız. Yarın başka kişiler Isparta'yı yönetmeye gelecekler. Ama yapılan bu yatırımdan Isparta sürekli istifade edecek.

HER ŞEY ISPARTA İÇİN

Isparta'mız için Isparta'da yaşayan vatandaşlarımız için. Onlar için gereken neyse bunu yapıyoruz. Artık bunun sınırı yok. Kaç yıl bu hizmeti verir? Ne kadar gelir elde ederiz? Bu gelir neye karşılık olur? Bunlar artık konuşulacak şeyler değil. Önümüze bakacağız ve bu sistemden gelen geliri Isparta halkımızın yaşam şartlarını çok daha iyi yere getirebilmek için harcayacağız. Devletimiz bize her ay belli miktarda paralarımızı gönderiyor. Burada biz personelimizin maaşını ve diğer Isparta'ya yapılan yatırımların giderlerini karşılıyoruz. Ama bu para ayrıca devletin bize vermiş olduğu desteğin dışında Isparta'mıza yatırım yapmamıza sebep olacak. Bu çok önemli bir şey. Şimdi biz burada beş 5. 6 megavatı buraya yaptık. Bir megavatı da ISBAŞ fabrikamızın üzerine yaptık. Bu yeterli mi? Tabii ki değil. Ayrıca bir megavatlık da bu arazinin içerisinde yapmış olduğumuz ihale biraz önce söylediğim gibi piyasa şartlarındaki olumsuzluklardan dolayı alan müteahhit, o bir megavatın ihalesini iptal etti ve yapmadı. Yeniden onun ihalesine tekrar çıkıyoruz. Onu yaptıktan sonra 7.6 megavat enerjimiz olmuş oluyor. Tabii ki durmak yok, yola devam. Burada 5 megavatlık daha bu arazi üzerinde yerimizi hazırladık.

YENİ GES YOLDA

Ve 5 megavatın izinlerini Türkiye Elektrik Kurumundan CK Elektrik'ten aldık. Önümüzdeki günlerde projesi bitmek üzere, ihalesini yapacağız. Buraya 5 megavat daha hemen en kısa zamanda güneş enerjisi sistemini kurmaya başlayacağız. Tabii burada bunu yaptıktan sonra daha önce önünde sizlere daha önce de söyledim. Yeni Otogar inşaatımızın çatısını güneş enerjisi panellerini koyabileceğimiz şekilde yeniden tesis ediyoruz. O önceki çatıları sökerek yeni çatının üzerine de 5 megavata yakın sanırım onun da hesapları yapılıyor. izinleri, müracaatları yapıldı. Onların trafo sistemleri kuruldu. O da en kısa zamanda ihalesine çıkarak 5 megavat yapıyoruz. Yeter mi? Yetmez. Ne yapmamız lazım? Artık bizim Isparta'mızdaki güneş enerjisi kurabileceğimiz çatılarda sisteme uygun yerlere güneş enerjilerini kurmamız gerekiyor. Bunlardan bir tanesi bu geçtiğimiz kış dolayısıyla kar yağışından göçen Çarşamba pazarındaki Davraz kapalı pazar yerinin üzerini güneş enerjisi kurabileceğimiz şekilde planladık. Ve ihalesine çıktık. Orası da üzerinde güneş paneli yapılacak bir hale geliyor. Halıkent pazar yeri biliyorsunuz aynı kış dolayısıyla. Orada da bir hasar görmüştü. Halıkent pazar yeri. Oranın da güçlendirmeleri yapılarak oranın da üzerine güneş paneli konulabilecek şekilde güçlendirmeleri şu anda inşaat halinde devam ediyor. Onun dışında Mehmet Tönge Mahallesi'nde yeni bir kapalı pazar yeri. Inşaatına başladık. O yapmış olduğumuz pazar yerinin çatısını da güneş enerjisi panelleriyle kapatarak enerji üretmeye devam edeceğiz.

BİZİM 2023 İÇERİSİNDEKİ GÜNEŞ ENERJİSİ

SİSTEMİNDEKİ KAPASİTE HEDEFİMİZ 20 MEGAVATTIR

20 megavata ulaştıktan sonra 2023 de aynı şekilde üstüne fazlasını koyarak devam etmektir. Bugünkü şartlarda biz 20 megavat enerjiyi Isparta Belediyemize kazandırdığımız zaman bugünkü değeriyle aylık 10 milyon lira gibi bir rakam belediyemizin kasasına girecektir. Yani yılda 120 milyon lira elektrik santrallerinden geliri olan bir belediyemiz olacaktır. Şu anda şaltere bastığımız 5.6 megavatın aylık belediyemize getirisi 2,5 milyon liradır. Yani yılda 30 milyon liralık bir geliri şu anda sizlerle beraber açıyoruz. Bizim belediyeciliğimizin Isparta Belediyesi'nin yıllarca sıkıntı çekmeden ve devletimizin bize vermiş olduğu aylık ödeneklerin dışında bir gelir elde ederek ekstradan yatırım yapabilerek güzel işleri yapabilen bir belediye olmasını ve öyle bir belediyeyi bizden sonra gelecek yöneticilere bırakabilmek benim için en önemli unsurlardan bir tanesi. Sadece kendi dönemini yaşamak. Sadece kendi döneminde olanların sağlığını sağlıklı bir şekilde onların yaşamasını sağlamak yeterli değil. Geleceğe yatırım çok önemli. Belediyecilikte ileriyi görebilmek. Yıllar sonrası bu hizmeti verecek kişilere altyapı oluşturmak çok önemli. Sadece günü yaşamak değil. Geleceğe görebilmek, yıllar sonrasına yatırım yapabilmek en önemli belediye yatırımıdır. Belediye başkanının ve ekibinin yapması gereken bir çalışmadır. Biz bunu yaptığımıza inanıyorum. Biraz önce arkadaşımız dedi ki müteahhit arkadaşımız 5 megavatın üzerinde başka bir belediye fiilen üretime geçilebildiği santral yok dedi. Bu bizim için çok önemli. Biz şu anda 6.6 megavatı çalıştırabilen bir belediyeyiz.

Ve çok kısa süre sonra da 20 megavatı Isparta'mızda çalıştırabilen bir belediye olacağız. Yüce Rabbim çok daha güzel hizmetleri şehrimize yapmayı bizlere nasip etsin. Bu bir ekip işi. Tek başına yapılan işler değil. Bunun projesini üretmek fikirleri ortaya koymak yaparken destek vermek, yaptıktan sonra da bunun en güzel şekilde bu maddi geliri değerlendirebilmek hepimizin vazifesi. Bu vazifeyi hep beraber layıkıyla yerine getirebilmek çok önemli. Hepinizden Allah razı olsun. Bizler bu desteği sizlerle beraber, meclisimizle çalışan personelimizle, mesai arkadaşlarımızla ve bize destek veren tüm kurumlarla çok güzel bir şekilde sonuca ulaştırdık. Şimdi sizlerle inşallah santrali, şalteri açarak çalıştırmaya başlayacağız. Ispartamıza, şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun arkadaşlar” dedi. Başdeğirmen’in konuşmasının ardından dualar eşliğinde şartel kaldırıldı” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum