Google Bizi Bizden Daha İyi Tanıyor

Google'ın yeni gizlilik politikası, onu para kazanmak konusunda istediğini yapmak yönünde daha özgür bir hale getiriyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Şubat 2012 21:53
Google Bizi Bizden Daha İyi Tanıyor

Google'ı neredeyse hepimiz kullanıyoruz. Arama devinin son zamanlarda çeşitli sayfalarda gösterdiği gizlilik uyarısını görmüşsünüzdür. 'Bu işler önemli ' başlığıyla gösterilen uyarıyı bir çoğumuz es geçiyoruz ve zaman kaybetmek istemiyoruz. Zira Google'ın hakkımızda toplayacağı bilgileri bir daha okumak, belki de sinirlerimizi bozacak. Dolayısıyla bunları tekrar görmek istemiyoruz.

Google'ın yeni gizlilik politikası, onu para kazanmak konusunda istediğini yapmak yönünde daha özgür bir hale getiriyor. Google ve Facebook gibi dev şirketler, bizi, bize en yakın olan insanlardan bile iyi tanıyorlar. Bu bilgilerin bir hacker'ın eline geçmesi ise çok daha büyük bir kabusa dönüşebilir. İşte Google'ın hakınızda bildiğiklerinden bazıları:

CNN'in raporuna göre Google, Gmail ile gönderdiğiniz ve aldığınız tüm e-postaları elinde bulunduruyor. GTalk ile yaptığınız tüm sohbetler, Google Voice ile yaptığınız görüşmeler de Google'ın elinde. Google Calendar'ı kullanıyorsanız, gün gün tüm yaptıklarınız da arama devinin kontrolü altında. Kişi listeniz, hakkınızdaki bilgiler ve tanıdığınız kişiler hakkındaki bilgiler de Google'ın bilgisi dahilinde. Google+ veya Picasa'ya yüklediğiniz fotoğraflar, Reader veya iGoogle yoluyla okuduğunuz ve ilgilendiğiniz haberler ve konular, Google'dan hiç de gizli kalmıyor.

Google'da arama yaparken oturum açmışsanız ve bir hastalık, politik görüş, Google hizmetleri hakkında bir dedikodu ve fazlası hakkında arama yaptıysanız bunlar, Google tarafından kayıt altında tutulyor. Google gibi arama konusunda inanılmaz bir teknolojiye sahip bir şirketin, bu verilerden istediği bilgiyi elde etmesi çok kolay olsa gerek. Google'ın oturum açmadığınız zamanlarda 6 ay boyunca aramalarınızı takip edebildiğini de hatırlatalım.

Bu arada Facebook'un daha fazlasına sahip olabileceği konusuna hiç girmiyoruz. Tüm bu yaptıklarınız, kayıt altına alınanlar bir kere gerçekleştikten sonra geri alınamaz hale geliyor.

'Kötü işler yapma ' sloganıyla yürüyen Google'ın kötü işler yaptığını söylemiyoruz. Google, sunduğu hizmetlerle hayatımızda büyük kolaylıklar sağlıyor. Google, kar elde etmek ihtiyacı duyduğunu bizlerden gizlemiyor. Ancak Google'ın yeni gizlilik politikasını 'mümkün olduğunca çok saydamlık ve seçim ' sunduğu iddiası açıkçası biraz kafa karıştırıcı...

Google, bilgilerimizi indirmeye izin veriyor. Ancak bilgilerimizi kaydetmemesini istediğimizde, buna yönelik bir seçenek bulamıyoruz. Google ve Facebook, bir çoğumuzun onaylamayacağı veya anlamayacağı bir yolla özel bilgilerimizden gelir elde ediyor. Ancak hacker'lar bu konuda daha da ileri gidebilir - ki bunun birçok örneği var.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Teknoloji