Güçlü Devlet Güçlü Esnaf

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, beraberindeki bürokratlarla birlikte Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini ziyaret etti.

Yayınlanma:
Güçlü Devlet Güçlü Esnaf

Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural, esnaf kesiminin önceliğinin ülkesi olduğunu belirterek “Devletimiz güçlü olursa esnafımız da güçlü olur” dedi. Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak da beklentilerinin yılsonunda duraklamanın artı şekilde büyümeye geçeceği şeklinde olduğunu söyledi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, beraberindeki bürokratlarla birlikte Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini ziyaret etti. Bakan Yardımcısı Uçarmak’a, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu da eşlik etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ESKKK Altıncı Bölge Birliği Başkanı aynı zamanda Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural, Isparta’da Esnaf Odaları Birliği’ne bağlı 28 odanın faal durumda çalıştığını belirterek, 12 bin 300 esnaf 13 bin 600 işyeri sayısının bulunduğunu bu verilerin Isparta’nın esnaf şehri olduğunu gösterdiğini söyledi.

Altıncı Bölge Birliğine bağlı olarak 65 kooperatifin bulunduğunu aktaran Tural, “Bölge birliğimize kayıtlı 52 bin üye 37 bin kredi kullandırılan üyemiz var. Kredi kefalet limitimiz 3 milyar 250 milyon lira. Plasmanımızda 3 milyar 3 milyon lira. Takip oranımızda son 3 aydır bir yükselme var. Yüzde 22’lerde olan takip 25’lerde seyrediyor. İlimizde esnafımızı destekleyici her türlü tedbir alınıyor. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyoruz. Son dönemde faiz oranlarındaki düşüşle birlikte esnafımızın kullandığı kredi faiz oranlarında da düşüş bekliyoruz. Tabi esnaf öncelikle vatanına bayrağına, devletine sahip çıkan bir kesim. Tabi ki ekonomik anlamda sıkıntılar oluyor. Ama önceliğimiz ülkemizdir, vatanımızdır. Biz her zaman güçlü Türkiye diyoruz. 2002 Yılında faiz oranları yüzde 47 idi ve plasman bulamıyorduk. Esnafa kredi kullandıramıyorduk. Ama şimdi bir ortağımız başvurduğunda 200 bin liraya kadar kredi kullandırabiliyoruz. Bugün bölge esnafına eski parayla 3 katrilyon liralık kredi kullandırmışız bu büyük bir başarı. Tabi devletimiz güçlü olursa esnafımız da güçlü olur. Rabbim devletimize milletimize zeval vermesin. Ispartamızda Sayın Valimizin esnaf ve sanatkarımıza bakışı çok önemli. Kendisinin esnafımıza desteğini her zaman hissediyoruz. Sayın Valimiz ilimizde devletimizi temsil ediyor. Devletin şefkatini sıcaklığını her daim hissediyoruz. Bu nedenle kendilerine çok teşekkür ediyoruz ” dedi.

ETKİN BİR SİCİL AFFINA İHTİYAÇ VAR
Esnafın etkin bir sicil affı yasası çıkarılmasını beklediğini ileten Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural, “Daha önce sicil affı çıkarıldı ama özel bankalar buna uymuyor. Kapsamlı bir sicil affına ihtiyaç var. Böylece düşen banka faizlerinden esnafımızın da yararlanmasını bekliyoruz” dedi. Tural, Perakende Yasasına işlerlik kazandırılarak yasanın güncellemesini, buna göre AVM’lerin açılış kapanış saatlerine uymalarını ve bayramlarda hiç olmazsa bir gün tatil edilmesi gerektiğini de aktardı.



YILSONUNDA DURAKLAMANIN BÜYÜMEYE
DOĞRU GEÇMESİ BEKLENTİSİNDEYİZ
Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ise bilgi birikiminin ticarete olumlu yansıdığını ama bunun kolay kazanılmadığına dikkat çekti. Uçarmak beklentilerinin yıl sonunda duraklamanın artı şekilde büyümeye geçeceği olduğunu söyledi. Özel bankalarında faiz oranlarında indirime uyum sağlamalarıyla kredi hacminde genişleme beklediklerini ifade eden Uçarmak, “Tabi ki sadece kamu bankaları üzerinden bunu sürdürmek ağır olacaktır. Ama enflasyonun da düşmesine bağlı olarak faizlerin tek haneli rakamlara indiğini de yakın zamanda inşallah göreceğiz. 16 yılda uygulandığı gibi esnafa daha kolay kredi verme imkanı da gelişecektir. Ekonomik koşullar iyileştiğinde esnafın durumu da iyi olacaktır. Isparta altyapısı düzgün nitelikli bir yer. Isparta’da Bakanlık olarak sizlere destek veremeye hazırız” dedi.

MORALİMİZİ MOTİVASYONUMUZU DİRİ TUTMAK ZORUNDAYIZ
Türkiye’de ekonomide kötümser bir hava estirilmek istendiğini öne süren Bakan Yardımcısı Uçarmak “Türkiye de yarın ne olacak. Bu yatırımcı açısından son derece tehlikeli. Adamın parası var. Bilgi birikim var. İş Yapmak istiyor ama yarın dolar yükselirse zarar ederim hissine kapıldığından geri duruyor. Siz kötü hava piyasaya pompalarsanız tabi ki yatırımcı geri durur. O nedenle motivasyon çok önemli. Adam size savaş ilan edemiyorsa sizin moralinizi bozuyor. O nedenle moralimizi diri tutup önümüze umutla bakmamız lazım” dedi.

AVM YASASINDA BAZI DÜZENLEMELER YAPILACAK
Sicil affı konusuna değinen Bakan Yardımcısı Uçarmak “Sicil affı çıkardığım dediğiniz de sicili temizledim diyemiyorsunuz. Devlet bankaları devletin kurallarına uyuyor özel bankaların da bu konuklarda dikkatli olması gerekir. Tabi özel bankalardan böyle durumlarda anlayış bekliyoruz. Burada bir anlayış değişikliği olması gerekiyor” dedi. AVM’lerle ilgili beklentiye de değinen Bakan Yardımcısı Uçarmak “Bayramlarda AVM’lerin tatil edilmesini Valilere bıraktık. Perakende Yasası, AVM Yasası olarak çıktı fakat AVM’den başka her şeyle ilgili. Bu konuda bir düzenleme yapacağız.

Cumhurbaşkanlığımızda konuşuldu. Yakında parti grubunun gündemine gelecek. Üreticiye para kazandırmayan bir tedarik sistemine doğru gidiyoruz. Ama böyle üretimi sürdüremezsiniz. Türkiye’de bazı üretim dallarında yüzde 70’lere varan tekeller var ve bu çok tehlikeli bir durum. O nedenle mağaza markalı ürünün rafa girmesinde bir düzenleme, yöresel ürünlerle ilgili coğrafi işaretli şeklinde market raflarına girebilmesi için bir düzenleme yapma gayretindeyiz” şeklinde konuştu.



ESNAFIN DERDİYLE DERTLENMEK GÖREVİMİZ
Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu da esnafın sanatkarın derdiyle dertlenmenin görevleri olduğunu belirterek “Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Bazen parasal destek tek başına yetmiyor. Moral desteğine de ihtiyaç var. Mutlaka sorunlarımız var. Evet AVM’ler var. Ama bir tarafı desteklerken bir tarafı yok etmemek lazım. Onlar da bizim bir değerimiz. Bu dengeyi korumak lazım. İnşallah Bakan Yardımcımızın bahsettiği düzenlemeler hayata geçer. İki üç kişinin değil daha fazla kişinin kazanması sağlanır. Tabi çalışma saatleri, tatil elbet bunlar değerlendirilir ve doğru olan yapılır. Yeter ki niyetimiz iyi olsun. Niyetimiz iyi olduğu sürece en zor şartlarda bile en iyiyi yapmayı Yüce Yaradan biz nasip eder. Zaten Ahilikte bunu gerektiriyor” diye konuştu.

Vali Seymenoğlu, esnafa istihdam kaynağı olarak baktığını belirterek “Bir bakkal dükkanında bir kişi bile çalıştırılıyorsa o benim gözümde fabrikadır. İstihdam sağlıyordur. Hep istihdam diyoruz. 13 bin işyerinin bulunması 13 bin istihdam demektir. O nedenle esnaf ve sanatkarımız bizlerin ilgi alanı içinde. Devletimiz desteğini veriyor” dedi.

Ziyaretin sonunda Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’a kilim hediye etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.