Güçlü Ekonomi Güçlü Türkiye!

Güçlü Ekonomi Güçlü Türkiye!

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Mart 2018 10:12
Güçlü Ekonomi Güçlü Türkiye!

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, bir ülke için ekonomik kalkınmanın son derece önemli bir unsur olduğunu belirterek; “Ekonomimiz güçlü olursa, ülkemiz güçlü olur” dedi.

Bir ülkenin ekonomik kalkınmasının; ticaret, üretim, yatırım ve ihracattan geçtiğini, üretim ve ihracat yapmak için de Ar-Ge çalışmalarına da destek verilmesi gerektiğini söyledi. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğirmen, geçtiğimiz günlerde Isparta’da gerçekleştirilen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği tarafından ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.

BAŞDEĞİRMEN; “YEDİ
DÜVELE KARŞI SAVAŞIYORUZ”
Başkan Başdeğirmen, konuşmasında; “Türkiye olarak güçlü olmak zorundayız. Çünkü, her tarafımız düşmanlarla çevrili. Adeta yedi düvele karşı savaşıyoruz. Türkiye geçen yıl Fırat Kalkanı operasyonunda El-Bab’a girdi. Bu yıl ise Afrin’de teröristlere karşı amansız bir mücadele veriyoruz. Ama bir taraftan da ekonomiyi geliştirmek, Türkiye’yi büyütmek için mücadele devam ediyor. Ocak ve Şubat aylarındaki ihracat artışı bunun göstergesi. Orada hayatını ortaya koyarak mücadele eden askerlerimizin attıkları merminin, bombanın parasını kazanmak için bizde burada görevimizi yapmak durumundayız. Gece - gündüz çalışarak fedakarlık yapacağız. Baktığımızda Isparta’nın Türkiye ortalamasının üzerinde bir ivme ile ihracatını artırdığını görüyoruz. Bu bizim için görevimizi yapmak noktasında önemli bir konudur.

DAHA ÖNCE HİÇ ELMA İHRACAT ETMEDİĞİMİZ
HİNDİSTAN’A ELMA İHRACINA BAŞLADIK”
Isparta’ya ve Türkiye ekonomisine hizmet için dışa açılmak zorundayız. Yani ihracatımızı artırmak zorundayız. Oturduğumuz yerden Isparta’ya hizmet etme şansımız yok. Bu nedenle dışa açılmak için Ur - Ge projeleri yaptık. Isparta’da ürettiğimiz elmanın ancak % 4’ünü ihraç edebiliyoruz. Bu nedenle elma ihracatı için bir Ur - Ge projesi yaptık. Ur - Ge projesi ile daha önce bir kilo elma satmadığımız 1,5 milyar nüfusa sahip Hindistan’a elma ihraç etmeye başladık. Ur - Ge projesinin verimini aldık ve bu yıl en çok ihracat yaptığımız ülkelerden biri Hindistan. Yine Dubai, Suudi Arabistan gibi ülkelere elma ihracatı başladı.

“İHRACATIMIZ ASLINDA
YÜKSEK ANCAK…”
Burada önemli bir konuyu dile getirmek istiyorum. Isparta’nın ihracatı daha fazla olmasına rağmen mermer gibi ürünlerde dışarıdan yapılan gümrüklemeler nedeniyle bu ihracat rakamlarına yansımıyor. Bunun yanında Ur - Ge kapsamında gittiğimiz ülkelerde diğer meyvelerimizi de anlatıyoruz. Biz yıllık 81 bin ton üretimle kirazda da Türkiye birincisiyiz, Şeftali ve Kayısı üretiminde de iyiyiz. Isparta olarak mermerden de çok istifade ediyoruz. Fakat dışarıya giden dışarıdan gümrüklenen mermer Isparta kayıtlarına yansımıyor. Mermer Isparta’dan çıkarılıyor, Isparta’dan yükleniyor, fakat gümrüklenmesi İzmir’den, Antalya’dan ya da Mersin’den yapıldığı için bizim kayıtlarımıza girmiyor. Bu da bizim için büyük bir handikap olarak karşımıza çıkıyor.

“İKİ İLİN İHRACATI 500
MİLYON DOLARI AŞIYOR”
Bir diğer konu ise, ihracatçıların Eximbank kredi desteğinden daha kolay yararlanabilmesi için Exmbank biriminin Isparta’da açılması lazım. Biz bu konuda girişimlerimizi sürdürüyoruz. İhracatçılarımızın hepsinin Eximbank ile çalışması var. Geçen aylarda meclis başkanımızla beraber Eximbank Genel Müdüründen randevu aldık ve görüşmeye gittik. Biz Isparta’ya Eximbank’ın bir birimini açmanızı istiyoruz dedik. Peki açalım sizin ihracatınız ne kadar? Diye sordu. 265 milyon dolar dedik. Genel Müdür bize ‘İhracatı 500 milyon doların altında olan yerlere Eximbank birimini açamayız’ diye cevap verdi. Bizde sadece kendimiz için istemediğimizi Burdur ile Isparta arasının 20 kilometre olduğunu ve Burdur’unda 250 milyon ihracatı bulunduğunu söyledik. Peki bu konuda çalışalım dediler ve bir ekip geldi. Bu konuda Isparta’da ön çalışma yaptı. Olumlu gelişmeler var bu noktada. Bu konudaki talebimizi Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanımıza da ilettik.

“İHRACATIMIZIN ARTMASI
BİZE İLHAM VERİYOR”
2018 yılında ihracat rakamlarının her ay büyük bir ivme ile artması ilimiz açısından son derece mutluluk verici bir durumdur. Biz, bir önceki yıl 232 milyon dolar olan ihracatımızı bu yıl 265 milyon dolara çıkarmışız. Türkiye ortalamasının üzerinde bir artışımız var. Bu rakamları görünce bize de teşvik oluyor. Bir önceki yıl ocak ayı ihracatına göre bu yıl ocak ayı ihracatımızda % 50 oranında artış var. Şubat ayında % 39 oranında artışımız var. Kış aylarında olmamıza, zor bir süreçten geçmemize rağmen bu gelişme yakalanmış durumda.

“EKONOMİMİZ GÜÇLÜ OLUSA
ÜLKEMİZ GÜÇLÜ OLUR”
Sonuçta burada aslolan ülkemizdir. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasıdır. Çünkü, ülkemiz ekonomisinin güçlü olması, ülkemizin güçlü olması demektir. Ülkemizin büyümesi için devletimiz içerde ve dışarıda mücadelesine devam ediyor. Türkiye geçen yıl Fırat Kalkanı operasyonunda El-Bab’a girdi. Bu yıl Afrin’de teröristlere karşı mücadele veriyoruz. Ama bir taraftan da ekonomiyi geliştirmek, Türkiye’yi büyütmek için mücadele devam ediyor. Bizde burada görevimizi yapacağız. Gece gündüz çalışarak fedakarlık yapacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.