Gülün Serüveni Ziyaretçilere Anlatılıyor

Isparta'da kozmetik sektörünün hammaddesi olarak kabul edilen güller çiçeklerini açmaya başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Mayıs 2022 16:00
Gülün Serüveni Ziyaretçilere Anlatılıyor

Isparta'da kozmetik sektörünün hammaddesi olarak kabul edilen güller çiçeklerini açmaya başladı. Endüstriyel bir bitki olmasının yanı sıra tasavvufi özellikleri ve estetik görünümü ile de dikkat çeken gül bahçeleri, alternatif turizm sektöründe de adından söz ettiriyor.

Koku Kültürü ve Turizm Derneği Başkanı, aynı zamanda 37 yıldır koku uzmanı olarak çalışan Koku Akademisi'nin kurucusu Bihter Türkan Ergül, yurt içi ve yurt dışından kokuya ilgi duyan çok sayıda ziyaretçiyi Isparta'ya getirerek gülün serüvenini gül bahçelerinde anlatıyor.

GÜL, KOKULARIN EFENDİSİDİR

Koku uzmanı olarak yıllardır araştırmalar yaptığını ve kokuların efendisinin gül olduğunu belirten Bihter Türkan Ergül "Fransızlar kokuların efendisi 'Isparta Gülü'dür derler. Hakikaten gül, kokuların efendisidir. Tarih boyunca hiçbir çiçeğe, ağaca, yaprağa başka hiçbir bitkiye verilmemiş bir ihtişam bahşedilir güle. Gül bir tutkudur. 'Gülün huzurunda olmak' diye bir terim vardır tasavvufta bunun da tek adresi Isparta'dır." Dedi.

Isparta'nın Ardıçlı köyünde eğitim verdiklerini belirten Ergül, "burada gülün toplanma ritüellerini, gülün yağ kalitesini, aroma terapideki yerini, kozmetikteki yeri ve şifadaki yerini sağlıktaki yerini konuşuyoruz. 2 gün boyunca 3 uzman hocamızla birlikte ziraattan tarımdan şişelemeye kadar geçen gül yolculuğundan bahsediyoruz. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerimiz var. Kimi kendi markalarını kimi kendi ticaretini yapıyor kimi de eğitimini alıyor kimileri ise tamamıyla şifa bulmak için bu tarlalara geliyor." Dedi.

Isparta'nın gül kalitesi, gülyağı ve gülsuyu kalitesinin coğrafi koşulları ile alakalı olduğuna işaret eden Bihter Türkan Ergül, "Elbet Bulgaristan'da, Fas'ta, Kazakistan'da güller var ama hiçbiri Isparta gülünün kalitesinde değil. Neden? Buranın bir coğrafi koşulları var. Dağlık alan olması, toprak kalitesi, havası, suyu ile tamamen doğru orantılı. Gerçekten de yüzde 70- 73 olarak Türkiye'den çıkan gülyağı, gülsuyu dünya ekonomisinde ciddi bir yer ediniyor. Bununla beraber burada sadece gıda, şifa değil kozmetikten tutun da gülün sanattaki yerine kadar her yerde mevcut" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.