Gülyağında Doyum Noktası!

Gülyağında Doyum Noktası!

Yayınlanma:
Gülyağında Doyum Noktası!

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, dünyanın gülyağında doyum noktasına ulaştığını kaydederek “Artık gülçiçeği dikmeyelim. Mevcut olan gülçiçeğini korumaya çalışalım. Gerek euroda gerekse dolardaki artışlar nedeniyle gülyağı satışları dünya piyasalarında durulma noktasına geldi” uyarısında bulundu.

Gül-Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, “Artık gül çiçeği dikmeyelim. Mevcut olan gül çiçeğini korumaya çalışalım. Gerek Euro’da gerekse Dolardaki artışlar nedeniyle gülyağı satışları dünya piyasalarında durulma noktasına geldi. Son yıllarda gülcülük, üreticilerine kazandırmaya devam ediyor. Son 5-6 yıldır hem gül çiçeği hem de gülyağı-konkret fiyatları yükselişe devam etmektedir. Maalesef bu yaşanan ekonomik dengesizlikler gülyağında doyum noktasını getirmiştir. Gülbirlik hem gül çiçeği fiyatının hem de gülyağı ve konkret fiyatlarının oluşmasında önemli bir güce sahip. Üreticilerimizin bu konuda duası yeter çok şükür. Gerçekten de gül sektöründen Isparta ve çevresindeki yıllık ortalama 150-200 milyon TL.’lik gelir elde edilmektedir. Dünyada faaliyet gösteren parfümeri ve kozmetik sektörünün ihtiyaçları ile gül çiçeği üreten ülkelerin potansiyel miktarını da göz önüne alarak dengeli bir üretim politikası gerçekleştirmek zorundayız. Dolayısıyla dikim alanlarının korunması ve muhafaza edilmesi konusunda üreticiler, Gülbirlik ve özel sektör olarak bizlere sorumluluk düşmektedir” dedi.

Çelik, “Ümit ediyoruz ki bu yıl olduğu gibi gelecek yıllarda da Gülcülük üreticilerimizin lehine gelişmeye devam eder. Gülbirlik üretici köylü ortaklarımızın el emeği ve alın teri ile kurulmuş ve faaliyetini sürdüren bir kooperatif olmanın ötesinde dünyada ve Türkiye’de nadir yetişen bir ürün olan Gülçiçeği; dolayısıyla gülyağı, gülkonkreti ve gülsuyu gibi ürünleriyle sektörel baz da bakıldığında ülkemizi dünya ölçeğinde lider konuma taşımıştır. Gülyağı üretiminin bu duruma gelmesinde Isparta’da kozmetik sanayinin kurulmamasından ileri geliyor. Eğer kozmetik sanayi kurulsa idi gülyağını kendi fabrikamızda işler dünya piyasalarına satardık” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.