Günlük 18 Ton Mantar Üretiliyor

Günlük 18 Ton Mantar Üretiliyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Aralık 2019 10:47
Günlük 18 Ton Mantar Üretiliyor

Bundan 12 yıl önce Eğirdir’e bağlı Sarıidris Beldesinde 17 üretici ile başlayan mantarcılık serüveni bugün il genelinde 300’ü aşkın üretici ile büyümeye devam ediyor. Isparta’da günlük kültür mantarı üretimi 18 tona dayandı.

12 yıl önce Eğirdir’e bağlı Sarıidris Beledesi’nde başlayan ve Serpil Köyü ile devam eden Kültür Mantarcılığı serüveni, bugün il genelinde 300’ü aşkın üretici ile büyümeyi sürdürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teknik ve ekonomik destekleri ile de cazip hale gelen Kültür Mantarı üreticiliğinde Genç Çiftçi Projesi ve TKDK destekleri de bir hayli dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili bir bilgilendirme yapan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, “Mantar üretim alanları Isparta'da son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığının teknik ve ekonomik destekleri (Genç Çiftçi Projesi ve TKDK) ile hızla artmıştır.

Bugün itibari ile kültür ve istiridye mantar üretimi; Isparta Merkez ilçe ve köyleri, Atabey İlçe ve Köyleri, Eğirdir İlçe ve Köyleri, Gelendost İlçe ve Köyleri ile Yalvaç İlçe ve Köylerinde yoğun olarak yapılmakta olup günlük Kültür Mantarı Üretimi yaklaşık 15-18 tona yıllık 4 bin 500 – 5 bin tona ulaşmıştır” bilgisini verdi.

Isparta’da yaklaşık 53 bin metrekare alanda mantar üretimi yapıldığı bilgisini veren yetkililer, “Diğer ilçelerde de küçük aile işletmeciliği şeklinde mantar üretimi yapılmakta ve hızla yayılmaktadır. İlimizde yaklaşık olarak 53.000 m2 alanda kültür istiridye mantar üretim alanı bulunmakta, yaklaşık 300 çiftçimiz bina ve çadır altında mantar yetiştiriciliği yapmaktadır. Ayrıca 2016-2018 yıllarında Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı genç çiftçi projesi kapsamında 32 çiftçimiz bu projeden yararlanmıştır” dedi.

Konuyla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Murat Dolunay "İlimizin mantar üretiminin büyük çoğunluğu Kültür Mantarı olup az miktarda istiridye mantarı üretilmektedir. Günlük mantar üretimimizin yaklaşık %60 ı Eğirdir İlçesinde, %25 i Merkez ve Atabey'de, %15 i ise diğer İlçelerimizde yapılmaktadır. Üretimi gerçekleştirilen bu mantarlardan Bakanlığımız hasat öncesi pestisit denetimi projesi kapsamında numuneler alınmakta ayrıca üreticilerimiz pestisit kullanımı konusunda bilgilendirilmekte ve bilinçlendirilmektedir" dedi.

Çiftçiler mantar yetiştiriciliğine, pazar sorununun olmaması, üretimin kısa zamanda gerçekleşmesi ve ürünün parasının kısa zamanda dönmesinden dolayı rağbet gösteriyor. Bu sebeplerden dolayı önümüzdeki yıllarda da mantar üretim alanlarının artacağı düşünülüyor.

SARIİDRİS MODEL OLUŞTURDU
Sarıidris Beldesinde 12 yıl önce başlatılan kültür mantarcılığı halkın en önemli geçim kaynağı oldu. Günlük 10 tonun üzerinde mantar üretimi yapılan beldenin yıllık kazancı ise 15 milyon lirayı geçmiş durumda.
2007 yılında 17 üreticiyle başlayan kültür mantarcılığı üretimi, 2 bin 500 nüfuslu Sarıidris'in temel geçim kaynağı oldu. Üretici sayısının 200'e çıktığı beldede günlük 10 tonun üzerinde mantar üretiliyor. İstanbul ve Antalya başta olmak üzere Ankara, Denizli, Afyonkarahisar, Burdur ve diğer çevre illere satılan mantardan günlük 40 bin liraya yakın kazanç sağlanıyor. Ürünün tamamı iç piyasaya sunuluyor.

Mantarcılık alanında hızla gelişen Sarıidris'teki üreticiler, diğer illerden gelen üreticilere de eğitim veriyor. Bölgede mantarcılığın gelişimine öncü olan Belediye Başkanı Ramazan Pala, Sarıidris'in Kültür Mantarcılığında marka olduğunu belirterek Doğu ve Güneydoğu illerindeki ticaret ve sanayi odası temsilcilerinin heyetler halinde bilgi almak için sık sık kasabayı ziyaret ettiğini belirtti. Son olarak 55 kişilik heyetin Sarıidris'te yetiştirilen kültür mantarı üretimini yerinde görerek incelemelerde bulunduklarını ve üretim hakkında bilgiler aldıklarını belirten Başkan Pala, "Karadeniz illerinin yanı sıra Manisa ve Konya'dan eğitim için gelenler var" dedi.

Başkan Pala, mantar üretiminden yıllık ortalama 15 milyon lira gelir sağlandığını, bunun yanı sıra hayvancılık yapıldığını, elma üretiminin de yaygın olduğunu söyledi. Son yıllarda Kasabada alternatif tarım ürünlerinin de yetiştirildiğini belirten Pala, bu kapsamda goji berry ve çilek yetiştiriciliği yapıldığını da söyledi.

Bir ailenin mantarcılıktan yıllık kazancının 55 bin lira dolayında olduğunu belirten Başkan Pala, mantarcılığın birçok sektörü de beslediğini, yeni iş alanları yarattığını da belirtti. Tesislerin bakım ve yapım işleriyle bağlantılı olarak elektrik, demir doğrama, inşaat, klima ve nakliyeciliğin geliştiğini belirten Başkan Pala, "Burada binlerce insan ekmek yiyor. Destek verildiğinde sektör daha da büyüyecektir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.