Hasan Özbek Yazdı; Demirel’le Geçen Anılarım

Hasan Özbek Yazdı; Demirel’le Geçen Anılarım

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Haziran 2015 11:01
Hasan Özbek Yazdı; Demirel’le Geçen Anılarım

9’ncu Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel’in vefatından sonra, dünya ve Türk kamuoyunda güzel şeyler söylendi.

O yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın lideri idi. Ben, Sayın Demirel’le gerek basın gerekse SDÜ açılışlarıyla ilgili görüşmelerimdeki anılarıma değineceğim.

Ben kendilerini Başbakan iken tanıdım. Ispartalılar, üniversitenin açılması için Ankara’ya taşındılar. Ben de 5 defa Ispartalılar ile birlikte gittim. Isparta’da ilk fakülte, şimdiki Demirköprü mevkiinde Mühendislik Fakültesi Antalya Üniversitesi’ne bağlı olarak açıldı. O zaman ki fakülte dekanı Yalvaçlı Prof. Dr. Ali Keçeli idi.

Sayın Demirel zamanında üniversite açılması için yapılan görüşmelerde “Sayın Başbakanım, komşu illerde üniversiteler açılıyor, biz de açalım” dedim. Üniversitenin açılışı Cumhurbaşkanı iken meyvesini verdi.

5’nci defa gittiğimde; “Üniversite ne zaman açılacak dediğimde” sert bir ifadeyle “Ne diyorsun. Açılacaktır” dedi.

1992 yılında 24 üniversite ile birlikte açılışı yapıldı. Şu sözünü hiç unutmam

“Üniversiteler halkla bütünleşmezse ayakta duramazlar, işte sizlere bacasız fabrika, hayırlı olsun” dedi.

Sayın Demirel, ekonomiye ve sanayiye de çok önem verirdi. Üniversitenin açılışı için gidildiğinde, “Şirketleşme olmadan sanayi olmaz, bana proje getirin. Sanayiyi kuralım, siz oğlunuzu-kızınızı tayin ve görev verme işleriyle uğraşıyorsunuz. Komşumuz Denizli ve Afyon sanayiye doğru gidiyor. Şirketleşmede karşılıklı güven vardır” dedi.

Sayın Demirel, ileriyi görmüş olmalıdır ki, bugün Isparta’da sanayi yok denecek kadar azdır. Onun için üniversiteyi açtı.

Sayın Demirel’in şu sözlerini hiçbir zaman unutmam
“Bir insanın aleyhinde konuşur ve yazarsan, o insan daima yükselir. Onun için hiç kimsenin aleyhinde konuşmayın ve yazmayın”

1975 yılında Milliyet Gazetesi’nin efsane politika yazarı rahmetli Örsen Öymen, kısa dönem askerliğini Isparta’da yapıyordu. Haftalık izin için bize geldiğinde, elbiselerini değiştirirken Sayın Demirel’den telefon geldi. “Neden bu günlerde hakkımda yazı yazmıyorsun” “Sayın başbakanım, Isparta’da askerim” bunun üzerine kardeşi Şevket Demirel’e telefon etmiş olmalı ki Şevket bey beni aradı. Bunun üzerine iki defa Şevket beyin evine kahvaltıya gittik. Örsen Öymen askerlik bittiğinde İslamköy’e gittik. İslamköy’ün o yıllardaki durumu içler acısıydı. Bunun üzerine yazdığı ilk makalesinde;

“Sayın Başbakanım, sen nasıl başbakansın? Köyüne bakmıyorsun. Köyün sokakları hayvan pisliği içinde” diye yazmıştı.

Demirel’in basın ile diyalogu çok iyiydi. Isparta Gazeteciler Cemiyetinin Oral sokağındaki açılış merkezine geldi. O zaman Cemiyet Başkanı Zafer Çağlar idi.

Dünyadaki bütün canlılar bir gün mutlaka toprak olacaktır. Asıl olan arkada bir şeyler bırakarak yeni nesillere örnek olmaktır.

Sayın Demirel muhafazakâr idi. Fakat dini siyasete alet etmenin yanlış olduğunu her seferinde söylerdi. “Dini siyasete alet eden toplumlar daima yıkılmaya mahkumdur” derdi.

İşte Ortadoğu ülkelerinde durum budur.

Demirel, demokrat aşırı, laik cumhuriyet nimetlerinden faydalandı ve layıkıyla görevini yaptı. 50 yıllık siyasi hayatında daima doğruları bulmak, sabrederek mücadele etmeyi başarının sırrı olduğunu Türk Milletine öğretti ve örnek oldu.

RUHUN ŞAD OLSUN
SENİ DAİMA BU MİLLET ANACAKTIR
“BABA”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.