Havamız Oldukça İyi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılı Şubat ayına ilişkin ''Hava Kalitesi'' verilerini açıkladı. İşte Şubat'ta hava kalitesi en iyi ve en kötü 10 il!

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Nisan 2011 15:13
Havamız Oldukça İyi

Türkiye'de Şubat ayında en yüksek kükürtdioksit ortalaması Hakkari'de, en yüksek partiküler madde (PM10-toz) ortalaması da Afyonkarahisar'da gerçekleşti.

Buna göre, yakıtların doğal olarak yapısında bulunan kükürt bileşiklerinin yanma esnasında açığa çıkmasıyla oluşan kirletici gaz ''kükürtdioksit'' ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri sırasıyla Hakkari, Şırnak, Tekirdağ, Edirne, ve Muğla oldu.

Partiküler madde (PM10-toz) ortalamalarının en yüksek belirlendiği il ve ilçe merkezleri de Afyonkarahisar, Osmaniye, Isparta, Kütahya ve Gaziantep şeklinde sıralandı.

2011 yılı Şubat ayında il ve ilçe merkezlerinde ölçüm yapılan istasyonlardan elde edilen kükürtdioksit ortalamaları incelendiğinde, kısa vadeli sınır değeri Hakkari, Tekirdağ ve Şırnak'ta, ilk seviye uyarı eşiği ise Hakkari ve Şırnak'ta aşıldı.

Aynı dönemde partiküler madde (PM10-toz) ortalamaları açısından kısa vadeli sınır değeri ve ilk seviye uyarı eşiği, birçok il ve ilçe merkezinde aşılırken, kısa vadeli sınır değerinin aşıldığı gün sayısı 5 ve daha fazla olan il ve ilçe merkezleri, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Isparta, Kütahya, Osmaniye ve Düzce olarak belirlendi. İlk seviye uyarı eşiğinin aşıldığı gün sayısı 5 ve daha fazla olan il merkezi ise Afyonkarahisar ve Aydın oldu.

TÜİK verilerine göre, 2011 yılı Şubat ayında kükürtdioksit ve partiküler madde ortalamalarının en yüksek olduğu il ve ilçe merkezleri şöyle:

Kükürdioksit (mikrogram/metreküp)
---------------------------------
Hakkari          318
Şırnak            217
Tekirdağ          201
Edirne            151
Muğla             121
Bitlis            117
Çanakkale         113
Kırklareli        104
Muğla (Yatağan)    72
Zonguldak          71

Partiküler Madde (mikrogram/metreküp)
-------------------------------------
Afyonkarahisar    192
Osmaniye          158
Isparta           145
Kütahya           124
Gaziantep         120
Denizli           113
Düzce             112
Batman            110
Balıkesir         108
Çorum             108

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum