Hayaldi, Gerçek Oldu…

Birlik ve beraberliğin sembolü, Isparta’nın prestijli projesi: Ekonomi Kampüsü

Yayınlanma:
Hayaldi, Gerçek Oldu…

Kanal 32 ekranlarında yayınlanan Birebir programının konuğu olan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın prestijli projesi, kent ekonomisine yön veren kuruluşların yer alacağı Ekonomi Kampüsü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Binanın işçiye, çiftçiye, işadamına ve yatırımcıya hizmet vereceğini belirten ITSO Başkanı Başdeğirmen, “Birlik ve beraberliğin göstergesi olan ekonomi kampüsü Türkiye’ye örnek oldu. Burası yaşanabilir Isparta’yı taçlandıracak bir binadır” dedi.


Kanal 32 ekranlarında yayınlanan ve Gazeteci İsmail Altunbaş’ın hazırlayıp sunduğu Birebir programının bu haftaki konuğu Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen oldu.

Ekonomi Kampüsünü birlik ve beraberliğin sembolü olarak değerlendiren Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Seçimlerde aday olurken yapacağımız projelerden bahsettik. Isparta ekonomisinin gelişmesiyle alakalı altyapılar vardı. Bunlardan bir tanesi okulumuzdu. Şehrimizin ve ülkemizin en büyük sıkıntısı nitelikli eleman. Kalifiye olmayan niteliksiz elemanlarımız var ama nitelikli eleman konusunda sıkıntımız vardı. Bunun da en güzel çözüm yolu eğitim. Ben ITSO Başkanı olmadan Hasan Hüseyin Kaçıkoç döneminde başkan yardımcılığı yapmıştım. O dönemde bu okulun olması gerektiğini paylaşmıştık. Bizim dönemimize nasip oldu. Okulun açılışını yaptık, bu bizim için gurur vericiydi. Hedefimize ulaşmak ve Isparta’yı kalkındırmak istiyorsak birlik ve beraberliği sağlamamız gerekiyor.

Birleşemiyoruz, ortak bir fikir üretemiyoruz. Isparta’yla ilgili ortak fikirleri paylaşamıyoruz, sorunları çözmek için herhangi bir girişimde bulunamıyoruz diye bir algı var. ancak böyle bir şey Isparta’mızda yok. Yeter ki yapılacak işi ve hayra vesile olacak işlerde ne olması gerekeni anlatalım. Biz anlattığımız zaman gayet güzel şeyler oluyor. Geçtiğimiz günlerde de çok güzel şekilde okulumuzu açtık. Ekonomi Kampusu 5 dönem öncesinin bir hayali. Geçmişi çok önemsiyorum. Ticaret Odamızda kimler görev yapmış, neler yapmış, bu hale nasıl gelmişiz? 1867’de kurulup 150 yıldır görevde olan bir Ticaret Odası’na sahibiz. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye’nin ilk kurulan ticaret ve sanayi odasıdır. Bu da tescillenmiştir. Ticaretin Isparta’dan ve birlik, beraberlik içinde başlaması önemli bir şey. Şuanda kullandığımız bina Mimar Sinan Caddesi üzerinde. Bu binamız 1965 yılında yapılmış. Bu bina yapılalı 50 yıldan fazla olmuş. Ama şuanda yine gözde olan binalardan bir tanesi. 50 yıl öncesine göre çok modern bir bina yapılmış. O günün Yönetim Kurulu Başkanımız Şevket Demirel’di. Rahmetli Süleyman Şahlan amca başkan yardımcısıymış. 1984 yılında da Süleyman Amca başkan yardımcısı olmuş. 30 yıl babasından sonra oğlu Meclis Başkanı oldu. Osman ağabeyimiz babasından aldığı görevi devam ettiriyor. Bu memlekete hizmettir.

Bizler memleket için fahri çalışan insanlarız. O dönemde bu bina 200 üye için yapılmış. Bizim de üyelerimize çok kaliteli hizmet verebilmemiz için güzel bir bina yapmamız lazım. Yerinin de güzel olması lazım. Baktık ki 22 yıl önce ITSO’ya bir arazi alınmış. Bu arazi alındığında 9 bin metrekareymiş. Sonra yol geçmiş 5904 metreye düşmüş. Burası şehrin aktığı yer. Bu arazi için o gün için birisi Atilla Süldür’e 500 bin lira vermiş. Çok iyi para. Fakat Atilla amca burayı ticaret odasına satarım ama bir şartım var hizmet binası yapılırsa veririm diyor. 200 bin liraya veriyor. O günden burası için bir hedef ve hayal konulmuş. Bu bize nasip oldu. Hasan Hüseyin Kaçıkoç başkanlığı ve Meclis Başkanı Bedri Ayhan döneminde böyle bir bina yapmak için hazırlık içerisindeydik. Fakat o zaman da bize burayı yapmak nasip olmadı. Bazı engeller çıktı ve imkan dahilinde oluşmadı. Şimdiki döneme nasip oldu. 20 bin metrekarelik kapalı alanı olan bir bina ticaret ve sanayi odası için büyük bir yer. Biz bunu böyle yapmayacağız dedik. birlik ve beraberlik içinde bir şey yapmak istiyorsak işadamlarımıza, içimize, çiftimize hizmet edecek bir bina olsun dedik. bu bina işadamlarımıza, işçimize, esnafımıza hizmet edecek. Bir işçiye ne lazım İŞKUR lazım. Bu bina içerisinde İŞKUR’un bir birimi var. çitçiye ne lazım TKDK lazım, bu binanın içerisinde TKDK var. yatırımcıya ne lazım ajans lazım. BAKA’da bu bina içerisinde. Meyveciye, bu işin ticaretine ne lazım ticaret borsası lazım, o da bu binanın içerisinde. Fabrikacıya, işadamına ne lazım, ticaret ve sanayi odası lazım. O da bu bina içerisinde. Saydığımız birimlerin hepsinin Türk Standartları Enstitüsü’ne ihtiyacı var. o da bu bina içerisinde. Küçük yatırımcının devlet desteği aldığı birim olan KOSGEB’de burada olacak. Örneğin yatırımcımız 10 milyonluk bir yatırıma girdi. 7 milyonluk yatırımı yaptı, 3 milyona ihtiyacı var.

Öyle bir durumda bankalar kredi vermiyor. İpoteği ya da yeterli teminatı yok. O zaman devreye Odalar Birliğimizin desteği ile çalışan Kredi Garanti Fonu var. Kredi Garanti Fonu birimi de burada olacak. Şuanda Isparta olarak bu konuda Denizli’den yararlanıyoruz. Kredi Garanti Fonu Isparta’da yatırımını yarım bırakan, yatırımı için parası yetmeyen, teminatına ihtiyaç olmadan ipotek vermeden Odalar Birliğimizin garantörlüğünde bir birim. Ticaret İl Müdürlüğümüzün yeri yok. Onları da zaman içerisinde binamıza almak istiyoruz. İçerisinde tüm birimler olan herkesi kucaklayan, bir üyemiz kapıdan girdiği zaman tüm işlerini yapabileceği böyle bir bina Türkiye’de yok” dedi.

*** Isparta’yı taçlandıracak bir proje
Ekonomi Kampüsünde sağlanan birlik ve beraberliğin Türkiye’ye örnek olduğuna dikkat çeken ITSO Başkanı Başdeğirmen, “En yaşanabilir il olan Isparta’yı taçlandıracak prestijli bir kampüs yapıyoruz” diye konuştu.
“Sadece oda aidatlarıyla 100 yılda ancak yapılırdı”

30 milyon lira maliyetli ekonomi kampüsünün oda aidatlarıyla ancak 100 yılda yapılabileceğini dile getiren ITSO Başkanı Başdeğirmen, “Ama biz 1 yılda tüm kuruluşların katkısıyla bunu hayata geçiriyoruz” dedi.

Başdeğirmen konuşmasında şu görüşlere yer verdi: Türkiye’ye örnek bir fikir atıyoruz. Burada birlik ve beraberlik göstergesi var. böyle bir binayı ilk Isparta’da yapmak ayrıcalık diye düşünüyoruz. Isparta’nın yaşanabilir iller arasındaki birinciliğini taçlandıracak bir bina yapıyoruz. Herkes bunu hayal olarak görüyordu. Burası 20 bin metrekare ve yaklaşık 30 milyon liraya mal olan bir bina yapıyoruz. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası çok fazla geliri olan bir oda değil. Odamız yıllık 150-450 lira arasında üyelerinden aidat alıyor. Cari giderlerimiz oluyor. Bu binanın maliyeti ITSO’nun 100 yıllık geliriyle yapılacak bir binadır. Peki nasıl böyle bir şeye kalktık? Son 1,5 yıldaki mücadelemiz buraya bu önemli birimleri getirip, onların da katkısını almaktı.

Yoksa ITSO’nun 100 yıllık gelirini buraya bağlamak mümkün mü? Bu bir hayaldi. Burada BAKA, TKDK, Ticaret Borsası ile Eczacılar Odası’nın olmasıyla oluşan bir birliktelik oluştu. Bu birliktelik için bize çok destek verenler oldu. Isparta Valimiz, Burdur Valimiz, Antalya Valimiz çok destek verdi. Antalya, Burdur ve Isparta’nın belediye başkanları da büyük destek verdi. Ticaret ve Sanayi Odaları da destek verdi. En büyük destekçimiz Isparta Milletvekilimiz ve Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’tir. Isparta deyince bazı olumsuz görüşler oluyor. Isparta’da olmuyor, birisi bir şey deyince kimse arkasından gitmiyor deniliyor.

Ama anlatabilirsek bu iş güzel şekilde yürüyor. İyi de anlattığımızı düşünüyorum. Bu yılın sonunda inşaatımız Allah’ın izniyle bitecek. Bir insan doğar, büyür, kendinden nesil bırakır, yaşlanır ve ölür. Gökkubbe’de o sedayı bırakmak lazım. ITSO olarak tüm Meclis üyelerimizle birlikte bu eseri bırakmak için buradayız. 46 kişiyiz. Başarılı bir şekilde bu görevi tamamlayacağız. ITSO’nun yöneticilerine baktığımızda 1965’ten sonra Şevket Demirel neler kazandırmış. Atilla Süldür, Süleyman Şahlan ne yapmış? Ömer Çil zamanında arazi alınmış biz o arazi üzerine bina yapıyoruz. Ondan sonra Eyüp Avcular gelmiş ortaya Kara Havacılık Okulu fikrini atmış. Bu uzun bir süreç. 20 yıllık süreci kim takip etmiş? 15 yılını biz takip ettik. Birçok problemler oldu. Hasan Hüseyin Kaçıkoç başkanımız okul yapalım demiş. O okul bize nasip oldu. Sonra biz geldik. Biz ne dedik; en az 15-20 yıl sonra bölgemizdeki organize sanayilerimizde sıkıntı olacak. Antalya, Burdur ve Isparta olarak ortak bir organize sanayi kurulması gerektiğini fikrini ortaya atmışız. Bu fikri de biz ortaya koymuşuz.

Burdur sınırları içerisinde büyük bir arazi var. Gittik, gördük. Kıvılcım yakmamız lazım. Isparta’mızda güzel şeyler oluyor. Bazı Ispartalı hemşerimiz Isparta gelişmiyor, yerinde sayıyor diyorlar. Şu örneği veriyorum; kendi evindeki çocuğunun büyüdüğünü annesi babası görmüyor. Dışarıdan gelen ne kadar büyümüş diyorlar. Isparta’ya 5 yıl gelmeyip de 5 yıl sonra gelen insanlar Isparta’nın nereye gittiğini görüyor. 5 yıl sonra Isparta çok farklı olacak.”

Başdeğirmen programda son olarak Ekonomi Kampüsü ile TOBB Meslek Lisesi’nin Isparta’ya kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.