Hekimler Olmazsa Koskoca Binalar Hiçbir İşe Yaramayacaktır

Isparta’da bazı sağlık çalışanları sağlıkta şiddete karşı gereken önlemlerin alınmaması ve özlük haklarını düzenleyen yasanın meclisten geri dönmesi sebebiyle bugün iş bıraktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Mart 2022 17:36
Hekimler Olmazsa Koskoca Binalar Hiçbir İşe Yaramayacaktır

Isparta’da bazı sağlık çalışanları sağlıkta şiddete karşı gereken önlemlerin alınmaması ve özlük haklarını düzenleyen yasanın meclisten geri dönmesi sebebiyle dün iş bıraktı.Hekimler salı ve çarşamba iş bırakma eylemini sürdürecek. Grev günü acil hizmet gerektiren bölümler dışındaki diğer birimlerde hizmet verilmiyor

Isparta Şehir Hastanesi ve Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 100’e yakın hekim, 14 Mart Tıp Bayramı’nda iş bırakma eylemine gitti. Hekimlerin eylemi Çarşamba gününe kadar devam edecek. 

Isparta’da 14 Mart Tıp Bayramı’na hekimler iş bırakarak girdi.Hekimler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sağlıkta şiddet yasasının acilen yasalaşması ve maaş artışı için bir süredir bekleyiş içerisindeydi. Saat 12:30’da Isparta Şehir Hastanesi’nde bulunan Atatürk Büstü önünde biraraya gelen hekimler sorunlarını dile getirdi.

Meslektaşları adına konuşan Hekim ve Sağlık Çalışanları Birliği Sendikası ‘HEKİM SEN’ Isparta Temsilcisi Üroloji Dr. Yunus Ünal açıklama yaptı. Ünal 14, 15 ve 16 Mart tarihlerinde görev yapmayacaklarını dile getirdi. Temsilci Yunus Ünal “ Hekimlere atfedilen bu özel günde hak ettiğimiz, insana yakışır çalışma koşulları ve halkımızın hakkettiği sağlık hizmetleri için çabalıyoruz” dedi.

Üroloji Doktoru Ünal, “ Biz Hekimler, yıllarca kendi çabamızla ve ailelerimizin maddi manevi desteği ile cumhuriyetin kurucu değerlerinin sağladığı eğitimdeki fırsat eşitliği sayesinde en zorlu sınavlarda başarılı olarak eğitim hakkını elde ettik. Eğitim hayatımız boyunca sevdiklerimizin ve kendimizin hayatından öd ün verdik. Aynı ödünü hekimlik hayatımda vermeye devam ediyoruz .  Bizim gibi bu Devletin Üniversitelerinde eğitim görenlerden farklı olarak aldığımız eğitimin bedelini yüksek harç miktarları, stajyer ve intörlük dönemlerinde tutulan bedelsiz nöbetler ile ve sonrasında hiçbir meslek grubunda olmayan mecburi hizmetler ile defalarca, fazlasıyla ödedik. Günden güne itibarsızlaştırılan mesleğimizi yerine getirirken tehdit edildik, şiddet gördük, tükendik ve hatta öldürüldük. İçinden geçtiğimiz zorlu koşullara rağmen zaman kafamı gözetmeksizin, etik ve vicdanı değerlerimizden başka bir şey düşünmeden, pandemi döneminde de çalışmaya devam ettik. Ön cephelerde çalıştık. Ailelerimizi haftalarca görmemeye razı olduk. Tükendik.  Hayatlarımızı kaybettik.  Her şeye rağmen ülkemizden, halkımızdan ve haklarımızdan vazgeçmedik. Topluma hakkettiği kalitede sağlık hizmeti sunmak ve bununda karşılığını almak istiyoruz. Biz tükendik, hastalandık ve ölüyoruz. Önce zarar verme, zarar görme ilkesi doğrultusunda kendimizi tedavi etmek, sonra bu sağlık sistemini toplumun yararına olacak şekilde iyileştirmek istiyoruz. İsteklerimizin sadece maaş artışı gibi bir kavramın içine sıkıştırılmasını asla kabul etmiyoruz. Tıbbiyeli vatansever Hikmet Bora’nın ruhuyla hekimlere atfedilen Tıp Bayramı kutlaması amacıyla diyoruz ki; Buradayız; hep birlikte hekimler ve hekimlik için yan yana mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu yolda kan kaybet meye devam eden biz Hekimler için pansuman olabilecek, acil çözümler için haklı taleplerimiz;

1)  Hastane, ASM, ADSM’lerde güvenliğin gerçek anlamda sağlanması için güvenlik görevlileri ve gerekli araç, cihaz gibi donanım yeterli sayıda bulunması ve kurumlara kontrollü giriş sağlanması, şiddete karşı daha etkin caydırıcı yaptırımların uygulanması gerekir.

2) Malpraktis davalarında hekim ve diş hekimlerinin, hâkimler gibi güvence altına alınması, kast unsuru olmadıkça, hekim hapis cezası ile yargılanmamalı ve tazminat hekime rücu edilmemeli.

3) Tüm hekimler ve diş hekimler arası eşit ise eşit ücret anlayışı sağlanarak aynı eğitim düzeyindeki hekimlerin statü farklılıklarından doğan ücret ayrımları kaldırılmalı. 10 yıllık hâkim ve savcı maaşı düzeyinde olmalı.

4) Aile hekimliğinde ki sözleşme ve ödeme yönetmeliği derhal geri çekilmeli. Aile hekimliğinde sözleşme ve ödeme yönetmeliği derhal geri çekilmelidir.”

5) Asistan hekimlere 24 saati aşan mesai uygulanmasına son verilmeli. Asistan hekimler nöbet ücreti tehdidi ile fazla mesaiye zorlanmaması ve borçlanma senetlerinin kaldırılması. Özellikle uzmanlık ve yan dal eğitimi sonrası mecburi hizmetin kaldırılması. Unutulmamalı ki sağlıklı, mutlu ve refah bir toplumun yolu sağlıklı hekimlerden geçer. Bu haklı sebeplerle 14 Mart Tıp Bayramımızı kutluyor VE 14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde İŞ bırakıyoruz. Bu Meşru Mücadelemizi kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.” Dedi.

Ünal’ın konuşmasının ardından söz alan Isparta Tabip- Sen İl Temsilci Başkanı Doktor Atilla Altuntaş, “Ülkemizde sağlık alanında birçok altyapı ve sağlık teknolojileri yatırımı yapıldı.  Bugün geldiğimiz noktada ise nitelikli hekimlerimiz ve iyi bir altyapımız olmasına rağmen sistem verimsiz çalışıyor.  Nasıl ki adaletin ve kanunların olmadığı yerlerde adliye binaları işe yaramaz ise, biz hekimlerin olmadığı yerlerde de koskoca binalar hiçbir işe yaramayacaktır. O binaları anlamlı kılan; içindeki hekimlerin mesleki becerileri ve özverili çalışmalarıdır. Hem hizmet veren hekimler, hem de hizmet alan vatandaşlarımız mutsuz. Özellikle kronik hastalığı olan, ileri tetkik, tedavi ve araştırma gerektiren hastalar ile “ gerçek” acil hastalar, sistem tarafından mağdur ediliyor. Biz hekimler; bu sıkıntıları yıllardır çekiyoruz ama artık iş tıkanma ve tükenme noktasına geldi.  Hekimleri mutsuz, güvensiz ve isteksiz olan bir topluluğun kendisi de mutsuz olur .” İfadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından hekimler grevlerine devam ettiler. 

2-005.png

1-005.png

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.