Hortum Salı Pazarını Vurdu

Hortum Salı Pazarını Vurdu

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Ocak 2019 14:43
Hortum Salı Pazarını Vurdu

Komşumuz Antalya’da geçtiğimiz günlerde meydana gelen şiddetli fırtına ile birlikte oluşan hortum tarım arazilerinin yerle bir etti. Bu olumsuzluk dün Salı Pazarında kendini gösterdi.

Antalya’da yaşanan hortum felaketi sonrası 26 bin dönümlük tarım alanını etkiledi ve bu nedenle sebze üretiminde yüzde 10’luk bir gerileme yani düşüş yaşandı. Bu durum, komşumuz Antalya kadar kışın sebze ve meyve ihtiyacını komşudan karşılayan Isparta’da da bariz bir şekilde ortaya çıktı. Zira, her hafta Salı günleri Pirimehmet Mahallesinde kurulan ve halk arasında ‘Salı Pazarı’ olarak adlandırılan Halk Pazarında fiyatlar bir hayli yüksek olduğu gözlendi.

DOMATES 7, PATLICAN 10 LİRA
Antalya’daki hortum felaketinden kaynaklanan üretim düşüşünün fiyatları yüzde 5 ile 10 arasında etkileyeceğini ifade eden ve Salı Pazarında tezgah açıp sebze – meyve satışı yapan Rahmi Karaduman, piyasada ve halde ürün olmadığı için fiyatların yükseldiğini ve kendilerinin de ürün bulmakta zorlandıklarını söyledi. Karaduman, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindi gibi, 26 Ocak Cumartesi günü komşumuz Antalya ve ilçelerinde büyük bir hortum ve fırtına felaketi yaşandı. Bu durum, sebze ve meyve üreticilerini olumsuz yönde etkiledi. Özellikle seralar yani örtü altı sebzenin merkezi Kumluca ve Demre ilçelerinde seralar ve ekili alanlar zarar görürken, Finike’de de yine seralar ve narenciye ürünleri fırtına ve hortumdan zarar gördü. Bu bağlamda, Antalya’daki sebze ve meyve aldığımız arkadaşlarımız bu felaketten dolayı toplamda 26 bin dönümlük alanın zarar gördüğü bildirilirken, bunun 3 bin 200’lük dönümünün örtü altı sebze üretiminin yapıldığı bölgeler olduğu söylüyorlar. Dolayısıyla söz konusu zarar sonrası Antalya’da sebze üretiminde yüzde 10’a varan bir düşüş yaşandığı vurgulandı. Tabi, doğal olarak da bu durumun sebze fiyatlarına yansıdığı için fiyatlar yükselmiş durumda.

“SEBZENİN HEM ÜRETİMİNDE HEM
TEMİNİNDE BÜYÜK BİR SIKINTI VAR”
Dolayısıyla bu durumda Antalya’daki üreticiler için sebze üretiminde, biz satıcılar için ise sebze temininde büyük sıkıntı çekiyoruz. Zira, yaşanan hortum afeti sonrası Antalya toptancı halinde olduğu gibi Isparta Toptancı Haline gelen sebzede de yüzde 10’a varan bir düşüş yaşanıyor. Bu durumda, üretici ve tüketicinin düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, bizim üreticiye de tüketiciye de ihtiyacımız var. Yaşanan bu hortum felaketi, Antalya ve ilçelerinde 26 bin dönümü etkiledi. Bunun 3 bin 250 dönümü örtü altı. Diğer kalan bölümü de açık alanda narenciye ve yeşillikleri etkiledi. Zaten temin ettiğimiz ürünümüz kısıtlıydı şimdi daha da azaldı. Büyük bir sıkıntı var” dedi.

“OLAN YİNE VATANTAŞA YANİ BİZE OLDU”
Salı Pazarına alışverişe çıkan Ayşegül Öznur Aydın da, fiyatların çok yüksek olmasından yakınarak; “Zaten böyle durumlarda olan hep bizlere yani vatandaşa olur. Çünkü, Hava soğur fiyatlar artar, hortum olur fiyatlar artar, döviz kuru yükselir fiyatlar artar. Bunu geçtiğimiz aylarda en bariz bir şekilde yaşadık. Eylül ayında döviz kuru yükseldi halk pazarında fiyatlar fırladı. Bundan 15 gün önce hava sıcaklıkları eksi derecelere düştü pazarda fiyatlar arttı. Şimdi de, Antalya’yı hortum vurdu fiyatlar yine arttı. Bizim çilemiz bu herhalde” dedi.

İŞTE DÜNKÜ PAZARDAKİ SEBZE MEYVE FİYATLARI
Dünkü Salı Pazarında sebze ve meyve fiyatları ise şöyle gerçekleşti: Domates 6 – 8 TL, Marul 7 TL, Kıvırcık 7 TL, Karnabahar 6 TL, Mandalina 4 TL, Portakal 2,5 – 4 TL, Havut 5 TL. Patates 4 TL, Soğan 6 TL.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum